CASTELLÓN PROVINCIA | SOCIETAT

Un viatge fotogràfic per festes i paisatges: Les millors imatges de l'interior de Castelló

ELPERIODIC.COM - 18/07/2024

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta ha triat una imatge presa per Arantxa Ripollés a La Salzadella com la guanyadora de l'III Concurs de Fotografia organitzat per esta agrupació que representa a 24 municipis de l'interior de la província. Sota la denominació ‘I la teua, ixes al Ball de Plaça?’, el jurat ha seleccionat esta fotografia entre les 70 imatges que havien sigut triades d'entre totes les rebudes.

El segon premi ha sigut per a Xavier Miralles, per una imatge de Vilafamés titulada ‘La tardor dels caps blancs’. Per part seua, en tercer lloc, el jurat ha seleccionat també una fotografia presa a Vilafamés, denominada ‘Correfocs’, i que ha sigut presentada per Llúcia Fornals.

Cal tindre en compte que el jurat del GAL Maestrat Plana Alta havia rebut fins a 83 imatges per a participar en este III Concurs de Fotografia amb l'objectiu de mostrar el millor que oferixen els 24 municipis que integren esta agrupació. D'estes fotografies havien sigut seleccionades 70 de les presentades per un total de 34 persones, que havien passat a la fase final d'este certamen després que hagueren eliminat algunes fotografies que no complien les condicions exigides en les bases.

El comité de selecció, que han integrat experts i representants del GAL Maestrat Plana Alta per a determinar quines fotografies són les mereixedores dels tres premis, s'ha reunit esta mateixa setmana i han seleccionat als tres primers classificats.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha destacat que “ha sigut molt complicat triar les tres millors fotografies, perquè els participants han enviat no sols fotografies de moltíssima qualitat, sinó que a més s'adequaven molt bé el lema del concurs, que era ‘El millor del meu poble: el nostre patrimoni’. Tenim molt pel que sentir-nos orgullosos i volem que es conega a nivell nacional. Volíem transmetre il·lusió pel futur i autenticitat en la manera de viure dels nostres pobles i crec que moltes de les fotografies presentades complixen amb este objectiu de sobres. Volem visibilitzar el millor dels nostres pobles, la qual cosa els fa únics, la qual cosa més t'agrada d'ells, com a costums, gastronomia, llocs, persones, tradicions ... És una forma diferent de promocionar tot allò que fa del territori rural un lloc privilegiat que cal potenciar”.

Cal tindre en compte que fa a penes tres mesos, el GAL Maestrat Plana Alta va convocar l'III Concurs de Fotografia amb l'objectiu de posar en valor i potenciar els atractius que oferixen els 24 municipis que integren esta agrupació de pobles del territori rural de Castelló. El lema d'este tercer concurs era ‘El millor del meu poble: el nostre patrimoni’ i estava obert a totes les persones majors d'edat interessades, ja que no feia falta que siguen residents en les poblacions que integren esta agrupació.

L'objectiu d'este concurs era recopilar les imatges més boniques que permeten posar en valor el patrimoni més representatiu del territori rural. El primer premi va acompanyat d'una dotació de 500 euros, mentres que el segon premi és de 200 euros i el tercer rep un premi de 100 euros.

Han valorat originalitat, qualitat i adequació al tema del concurs

L'elecció de les obres premiades s'ha fet per valoració dels membres del jurat després de seleccionar un màxim de 30 obres finalistes, d'entre les quals ha triat les fotos premiades. Amb les fotos finalistes, el GAL podrà fer una exposició o difusió de les mateixes a través dels seus canals de Xarxes Socials, així com amb la resta de les obres participants

Els criteris de valoració del jurat han sigut tres: originalitat de les fotografies; qualitat artística i tècnica de les fotografies; i adequació al tema de la categoria.

Les fotos s'han compartit en Instagram etiquetant al Grup d'Acció Local (@galmaestratplanaalta) i amb l'etiqueta #elmillordelmeupoble, amb el títol de la imatge i el municipi en el qual s'ha pres la fotografia. L'autor o autora els ha compartits amb un post i amb una storie en el seu perfil etiquetant al GAL.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 18 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, San Rafael del Río, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d' En Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, l'Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera), Connecta Natura i Maestrat Anima Interior.

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'este territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.

 

MÉS FOTOS