CASTELLÓN PROVINCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La Universitat Jaume I incentiva la participació en activitats de divulgació científica

ELPERIODIC.COM - 23/09/2020 | Fotograf: Damián Llorens

La Universitat Jaume I ha publicat la nova pàgina web del Projecte de Cultura Científica i Ciència  Ciutadana (PC4) del Vicerectorat d’Investigació i Transferència amb l’objectiu de potenciar la participació del personal investigador de l’UJI en activitats de divulgació científica. El web aporta informació al públic general i a la comunitat universitària sobre les activitats de divulgació científica de la Universitat, coordinades pel projecte o per altres àmbits.

Un apartat específic inclou informació sobre el concepte de ciència ciutadana i difon les iniciatives relacionades desenvolupades al campus. A més a més, el web conté informació rellevant tant per a persones interessades en ciència com per a un perfil investigador implicat en la divulgació.

Al mateix temps, el projecte ha obert la crida a tot el personal investigador de la Universitat per participar en activitats de divulgació científica. A través del formulari allotjat al nou web, els grups de recerca dels diferents àmbits de coneixement poden expressar el seu interès i disponibilitat per a les accions de difusió de la ciència.

El professor Lluís Martínez, responsable del projecte, ha destacat que les accions per apropar la ciència i el coneixement a la societat prenen cada vegada més rellevància. «En el complex món en què vivim, amb un alt grau de desenvolupament científic i tecnològic, però amb reptes socials importants, agreujats ara per la crisi de la COVID-19, el paper de la recerca i del coneixement proporciona certeses o identifica qüestions que poden fer créixer una societat moderna, oberta i democràtica, i millorar el benestar col·lectiu», ha comentat.

D'altra banda, dins dels diferents vessants del treball investigador, la difusió dels resultats de la recerca i les tasques per fer la ciutadania partícip del treball científic estan cada vegada més presents. No debades, els projectes de recerca finançats amb fons públics incideixen des de fa temps en l’impacte social de la investigació, i en la necessitat de complir amb la responsabilitat social dels centres científics, també aplicada en compartir el coneixement que atresoren i generen. La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, del Servei de Comunicació i Publicacions, i des de finals de 2018 també el projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana, treballen per enfortir aquestes línies.

Així, el personal investigador de la Universitat Jaume I treballa activament en la difusió de la ciència i el coneixement, i participa, entre d’altres, a través de demostracions, tallers, xarrades, o jocs científics, en programes com el Connecta amb la Ciència, jornades com el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, o fires com Firujiciència, en què diferents públics, de manera sempre entusiasta, mostren i alimenten la seua passió per la ciència.

En aquesta convocatòria del PC4 per conèixer l’interès del personal investigador per les activitats de divulgació, les activitats esmentades i altres conformen un ampli catàleg en què els grups i investigadors més actius, o aquells que volen iniciar-se en divulgació, poden ara comunicar la seua disposició inicial a participar-hi, en un procediment obert i transparent, que facilitarà l’organització dels esdeveniments divulgatius al llarg del curs acadèmic.

Propostes presencials (al campus, als centres educatius, o a les seus de la Universitat al territori), com els tallers i xarrades, i jocs i espectacles de ciència, acompanyen dins d’aquesta crida a la participació en altres accions no presencials, com ara l’elaboració de tallers divulgatius en format vídeo o altres tipus de material multimèdia, que s’adapten al món digital i a les noves circumstàncies sanitàries. També, la crida no oblida la commemoració de les efemèrides científiques o les activitats de ciència ciutadana, que involucren la participació activa de la ciutadania en les diferents etapes del treball investigador.

Amb aquestes iniciatives, la Universitat Jaume I segueix el camí per aconseguir una ciència més participativa i oberta, responsable socialment, i que està preparada per respondre adequadament als reptes del seu entorn.