CASTELLÓN PROVINCIA | EDUCACIÓ

La UNESCO concedeix a la Universitat Jaume I la Càtedra d'Esclavitud i Afrodescendencia

ELPERIODIC.COM - 15/12/2019

La Secció d'Educació Superior de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació i la Cultura ha informat favorablement la proposta de creació de la Càtedra UNESCO d'Esclavitud i Afrodescendencia de la Universitat Jaume I. El projecte reforça la relació entre la universitat pública de Castelló i aquesta institució, ha indicat el director d'aquesta secció, Peter Wells, en notificar la decisió. Donades les característiques de la nova Càtedra, s'intensifica la projecció internacional de la Jaume I, que des de 1999 compta amb una Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau.

L'actual projecte ha estat preparat pel professor José Antonio Piqueras, catedràtic d'Història Contemporània, qui dirigirà la Càtedra, i ha comptat amb el suport de 36 responsables de centres acadèmics internacionals, càtedres Unesco, institucions públiques espanyoles, empreses culturals i de prestigiosos historiadors, historiadores i científics socials. Un equip de 40 investigadors, entre personal docent de la Universitat Jaume I i investigadors associats de deu països, es troben compromesos amb els seus objectius.

La Càtedra s'ha dotat d'un Alt Consell Consultiu integrat per 14 personalitats -acadèmics de les universitats d'Harvard, Yale, Stanford, SUNY-Binghamton, Johns Hopkins, Sorbonne, Costa Rica, INAH-Mèxic i la Ecole donis Hautes Etudes en Sciences Socials, entre altres- i experts de Nacions Unides en formes contemporànies de discriminació racial i formes connexes d'intolerància. El Consell consultiu serà presidit per Federico Mayor Zaragoza, que fora director general de la UNESCO.

La Càtedra s'inscriu en el marc del Decenni Internacional dels Afrodescendientes (2015-2024) de les Nacions Unides, de la Prioritat global «Àfrica» definida per la UNESCO i dels objectius estratègics d'aquesta institució, amb seu a París, dirigits a un desenvolupament social inclusiu. El seu programa assumeix la declaració de les Nacions Unides de la «Conferència Mundial contra el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia i les formes connexes d'intolerància» (Durban, 2001), que proclama que «l'esclavitud i el tràfic d'esclaus, en particular la tracta transatlàntica, van ser tragèdies atroces en la història de la humanitat, no sols per la seua avorrible barbàrie, sinó també per la seua magnitud, el seu caràcter organitzat i, especialment, la seva negació de l'essència de les víctimes».

A més afegeix que «l'esclavitud i el tràfic d'esclaus (…) constitueixen, i sempre haurien d'haver constituït, un crim de lesa humanitat i són una de les principals fonts i manifestacions de racisme, discriminació racial, xenofòbia i formes connexes d'intolerància, i que els africans i afrodescendientes (…) van ser víctimes d'aquests actes i continuen sent-ho de les seues conseqüències». La Declaració exhortava als Estats a posar fi «a l'esclavitud i a les formes contemporànies de pràctiques anàlogues a l'esclavitud».

La Càtedra neix per a promoure la recerca, la reflexió i la difusió de les condicions històriques que van crear el binomi esclavitud-raça, i el seu trasllat a la cultura occidental. També s'ocuparà de l'anàlisi i la difusió dels problemes actuals relacionats amb l'exclusió racial en el context de les actuals condicions migratòries Sud-Nord, movent a la reflexió sobre la creació històrica d'estereotips a partir de l'esclavitud africana i del seu llegat.