CASTELLÓN PROVINCIA | SOCIETAT

La solidaritat de Castelló doblega els trasplantaments de renyons i ja apunta als traspantes intervius i a la donació creuada

CARLOS MEDINA - 07/06/2024

La solidaritat dels castellonencs està batent rècords i la unitat de trasplantaments de renyons, posada en marxa l'any passat, apunta a doblegar les xifres del 2023.

I és que, si l'any passat es van fer 26 trasplantaments de 48 renyons, en el que portem d'exercici ja s'ha aconseguit fer l'operació amb altres 22, per la qual cosa la xifra a final d'any apunta al mig centenar de trasplantaments, amb la donació, per tant, d'un centenar de renyons.

“Si es potencia – explica Luis González, director mèdic de l'hospital General-, podríem ser els número u del món”. I és que en només un any el centre de referència a la província ja és el primer de la Comunitat Valenciana i doblega la mitjana espanyola.

El “següent pas natural”, explica, seria la donació intervius i la donació creuada amb altres províncies espanyoles, dos qüestions que podrien posar-se en marxa en el curt termini durant els pròxims anys.

Això sí, de moment Castelló no preveu posar en marxa noves unitats de trasplantament de cor o pulmó, al no disposar d'especialistes per a això. “El més viable seria el trasplantament de fetges”, explica, si bé encara no està en els plans d'un hospital que mira a les noves instal·lacions que alçarà en la dècada vinent.

“Hem d'aconseguir que el que és una cosa excepcional siga una cosa normal”, ha assenyalat el president de l'associació Alcer Castalia, Juan Doménech, que aposta per estendre la conscienciació que es fa entre els escolars “per tots els col·legis de la província” perquè el missatge cale de nord a sud en una província en la qual "pràcticament no hi ha rebuig a la donació".

Doménech, a més, ha aprofitat per a marcar els pròxims reptes que demana l'associació, com conscienciar a la població en la prevenció de l'excés de glucosa i de la hipertensió per a previndre problemes nefrítics o la sol·licitud de més recursos per a acabar amb la llista d'espera.
Així s'han expressat en l'acte del Dia Nacional del Donant d'Òrgans i Teixits, en el qual també han participat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, i la regidora castellonenca Maica Hurtado.

“Amb un xicotet gest podem sanar i generar vida”, ha indicat la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, qui ha expressat que “és fonamental donar visibilitat a les malalties renals i conscienciar sobre la rellevància que té la donació d'òrgans”.
Abans de la presentació de la campanya de la donació s'ha realitzat una visita a les activitats lúdic-educatives que s'estan duent a terme estos dies en la plaça de Les Aules i entre les quals es troben un joc gegant, l'Arbre de la Donació, un punt de salut amb mesurament de tensió i glucosa i una exposició de les obres seleccionades en el concurs de dibuix ‘La teua escultura’. La visita institucional ha inclòs una ‘globotà’.

La sessió d'esta vesprada contempla una sessió de donació de sang en la Colla del Rei Barbut, un recorregut de motos i un concert de música. La programació continuarà demà dissabte 8 de juny i destaca la III Carrera-marxa solidària per la Donació d'Òrgans que es desenvoluparà demà a la vesprada.

Alcer Castalia és una associació provincial sense ànim de lucre que des de 1981 lluita per millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal i els seus familiars, millorar la seua adaptació a la malaltia i als tractaments, previndre i visibilitzar la insuficiència renal crònica i sensibilitzar a la societat sobre la importància de la donació d'òrgans. Actualment, atén més de 1.000 pacients renals a través dels seus servicis i activitats, realitza accions de divulgació i sensibilització en la societat i reivindica els drets de les persones afectades.

MÉS FOTOS