El sector ceràmic agraeix al Consell que reformule les ajudes però “no és la solució”
Vicente Nomdedéu destaca la pèrdua de competitivitat del sector a Espanya enfront dels seus competidors internacionals: “No estem lluitant amb les mateixes armes”
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha mantingut aquest matí una reunió amb els representants de la patronal ASCER parar comunicar-los el nou plantejament de l'ajudes al sector ceràmic.
Si bé, la intenció del govern valencià aquesta aportar diners a través d'una doble via: 50 milions d'euros per a generar finançament i 50 milions d'euros d'ajudes directes.
No obstant això, aquesta segona via “s'ha vist impossibilitada perquè la llei estatal impedeix des de la via de la morositat fer viables aquestes ajudes”, ha assenyalat Puig, que ha demanat, a més, fer "una excepcionalitat en la llei per a entendre la dificultat del sector que durant anys ha generat molts recursos i divises, i que ara necessita el suport del conjunt de les administracions”.
D'aquesta manera, el Consell ha decidit sumar aqueixos 50 i 50 milions en una operació perquè a través de crèdits arriben el més lluny possibles en les ajudes. A aquests cent milions cal sumar 10 milions reservats per a altres sectors gasointensivos com el tèxtil.
Malgrat això, el president de ASCER, Vicente Nomdedéu, ha fet pròpies les paraules de Puig: “no són la solució”. El motiu? Perquè “portem un any amb comptes d'explotació sense crear riquesa, aguantant la majoria de costos les empreses, amb molts ajustos i tot això porta a una pèrdua de competitivitat que s'ha de solucionar amb ajudes directes”.
En aquest sentit, Nomdedéu ha lamentat que a Espanya no arriben les ajudes mentre a Europa les empreses les porten rebent des de primers de 2022. “Els nostres competidors tenen ajudes des de principis de 2022 de manera notòria. No estem lluitant amb les mateixes armes”.
Com arriben les ajudes?
Des del Consell consideren que milloraran les condicions de finançament d'aquestes línies financeres del Institut Valencià de Finances (IVF) incloent ara un tram no reembossable o bonificable del 5%, que podria aconseguir el 10% en el cas de préstecs per a inversió.
Així, “amb l'objectiu que el cost financer d'aquestes operacions de finançament siga el menor possible per a elles, el Consell assumirà part dels interessos a abonar establint amb independència de les variacions a l'alça que es produïsquen en l'Euribor un tipus d'interés fix del 3%, quasi 3 punts menys que el tipus d'interés fixat en les operacions de finançament actuals de mercat i que el fixat inicialment per a les grans empreses ceràmiques”.
Finalment, i per a adequar-se a les peticions i necessitats de circulant que tenen actualment les empreses del sector, afectades per l'increment notable dels costos de producció, aquest finançament podrà adquirir-se en la modalitat de préstec ‘bullet’, la qual cosa permetrà a les empreses ceràmiques no haver de retornar els recursos destinats a circulant fins a passats els quatre anys.
El president ha insistit que la Generalitat continuarà insistint en la necessitat que el Govern central actualitze els requisits de morositat recentment aprovats en la Llei de Crea i Creix per a permetre a un sector que s'enfronta a una situació excepcional a rebre ajudes directes en igualtat de condicions que els seus competidors europeus.