elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Santi Pérez: “Cal posar en valor les oportunitats en les zones rurals, on la vida és més humana i sostenible”

Santi Pérez: “Cal posar en valor les oportunitats en les zones rurals, on la vida és més humana i sostenible”
  • Elperiodic.com ha entrevistat el diputat de Desenvolupament Sostenible a Castelló i alcalde de Forcall

Frenar la despoblació i oferir oportunitats és un dels reptes en els quals treballa la Diputació de Castelló des de fa anys. La millora de les infraestructures, el suport a l'empresa de l'interior, conciliar la vida familiar i laboral perquè la gent trie viure en les zones rurals, l'aposta per la digitalització o la formació per a l'emprenedoria són algunes de les eines necessàries per a fer atractiu ell interior de Castelló.

Elperiodic.com ha entrevistat a Santi Pérez, diputat de Desenvolupament Sostenible, qui afirma que l'interior és “un lloc de possibilitats i d'oportunitats”.

La Diputació de Castelló ha posat en marxa la campanya ‘Sembrant futur’ en suport a les empreses situades a l'interior de la província. Quina cerca el govern provincial amb aquesta iniciativa?

Visibilitzar l'interior de Castelló com un lloc de possibilitats i d'oportunitats. L'important és que la gent entenga que a l'interior, a més de les empreses que ja estan, que són importants a la província, pot haver-hi oportunitats per a gent que vol muntar la seua vida allí i trencar amb els estereotips que a vegades uneixen interior amb coses negatives.

Quines accions duu a terme la Diputació per a fomentar el desenvolupament econòmic dels municipis de l'interior?

Ens hem unit per primera vegada al fons de despoblació, perquè els ajuntaments tinguen servei i ells invertisquen en allò que consideren i necessiten, com pagar la llum, o tindre contractat un servei, obrir biblioteca o tindre un agutzil.

També hem augmentat el Pla 135 perquè els municipis tinguen la possibilitat d'invertir en el que vulguen i incrementar les quanties parell els municipis de menys de 500 habitants, hem enfortit la formació a l'emprenedoria a través dels centres CEDES.

Podem parlar d'una visió global de totes les àrees en la lluita contra la despoblació?

Totes les àrees de la Diputació de Castelló estan implicades, és transversal. Volem que cada àrea tinga una visió cap a l'interior, des de Serveis Socials que ha incrementat molt la partida pressupostària d'equips social base que genera treball a l'interior amb unitats de promoció d'economia personal. Hem passat de la teleayuda a teleassistència perquè els ciutadans tinguen una assistència més integral. Hem millorat el transport amb un increment important del taxi i apostant per la conciliació familiar i laboral hem incrementat les guarderies amb unitats de conciliació familiar. Tot perquè en els municipis de menys de 1.000 habitants puga haver-hi aquesta possibilitat que existisca un servei que es faça càrrec dels xiquets.

A més el pla de digitalització és molt important. Per això hem adjudicat a una empresa un estudi per a conéixer els llocs on no arriba la cobertura mòbil o la banda ampla. Actualment una desena de municipis no tenen fibra i el nostre objectiu és que en 2023 la fibra, a 100 taules, arribe a totes les localitats de Castelló.

També és important millorar les carreteres, per això actuem a millorar els accessos d'alguns municipis perquè l'ample del vial siga de 6 o 6,5 metres i disposen d'un accés digne en el qual puguen creuar-se dos cotxes sense cap perill.

Quant als camins rurals, és necessari actuar per a facilitar l'accés en cas d'incendis i arribar a les explotacions ramaderes i agràries o el circuit cultural que ha arribat a tots els municipis de l'interior.

En ocupació i emprenedoria, quin pla tenen en marxa la Diputació actualment per a la gent de l'interior?

Estem parlant amb el Ministeri per a posar en marxa un Centre d'Innovació Territorial (CIT) per a fomentar l'emprendudeurismo com a experiència pilot en una o dues comarques, i en breu signarem conveni amb el Ministeri de Repte Demogràfic.

En quines comarques s'implantarà?

Encara no ho sabem, estem remenant els espais físics i ací hi ha qüestions tècniques per a veure on és millor. És clar que serà en comarques d'interior i de les menys poblades per a intentar revertir la despoblació.

És important que existisca un canvi de cultura per a acabar amb la part pejorativa de les zones rurals i posar en valor les oportunitats. A l'interior la vida és més humana, més sostenible, la qualitat de vida en molts conceptes és millor.

També heu posat en marxa les ajudes a les botigues multiserveis

Així és, en els municipis de menys de 200 habitants. I a més s'ha posat en marxa un projecte pilot en l'Alt Palància on una empresa fa la compra i la reparteix a domicili en aquells llocs on no hi ha botiga. Es tracta de l'associació Deliwell i ells s'encarreguen de cridar a les persones majors, fan llista de la compra i els porten la comanda a casa setmanalment. Aquesta iniciativa va començar abans de l'estiu.

Quines possibilitats té el món rural de frenar el despoblament? I que eines farien falta per a això?

Hi ha bastants possibilitats. Una de les eines més importants de l'interior és el tema digital que és fonamental en aquests moments. Per a això és important revertir aqueixa bretxa. A Castelló Ruta del Sabor farem una aposta per a un market plau per als productors, que la majoria estan a l'interior, i universalitzar així el seu producte.

Encara que, revertir la despoblació no és un procés curt ni fàcil. Portem dos segles en això i necessàriament les administracions hem de continuar fent accions per a estabilitzar la població i créixer de manera sostenible.

L'accés a l'habitatge, treballar en el servei educatiu en infantil i primària on les ràtios són més xicotetes i l'educació és més pròxima; el transport que puga portar als fills fins al col·legi parell que els pares no hagen d'anar-se del poble. Cal aconseguir habitatge i fer atractius els treballs i compatibilitzar la vida a l'interior.

En quines línies està treballant el govern provincial en el pressupost de 2022 en suport a les empreses de l'interior?

Volem que els municipis xicotets ens diguen què necessiten, continuar amb la flexibilitat, millorar l'àmbit digital i el nostre objectiu és millora el programa que vas exigir amb el Wifi 135 per a arribar a 100 megues en tots els municipis, millorar la connectivitat de telefonia mòbil, apostar per projectes com el smart village perquè els municipis xicotets milloren la seua connectivitat i incrementar les ajudes i ampliar el model de repartiment de la compra a domicili que existeix en l'Alt Palància per a portar-ho a més zones, millorar el transport i implantar el transport a la demanda. 

 

Pujar