Sanitat ultima la pròxima posada en marxa dels CICU a Alacant i Castelló que l'anterior Consell va centralitzar a València
La plantilla creixerà fins als 150 professionals entre metges coordinadors, personal d'infermeria, locutors i documentalistes
En el transcurs de la seua visita a les recentment inaugurades instal·lacions del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), el conseller de Sanitat, Marcià Gómez, ha comunicat una inversió substancial de 2 milions d'euros destinada a la posada en marxa de Centres d'Informació i Coordinació d'Urgències a les províncies d'Alacant i Castelló. Esta decisió respon a la necessitat d'estendre la presència del CICU a les tres províncies, complint així amb el compromís assumit pel president de la Generalitat, Carlos Mazón.
Cal recordar que el mes de novembre de 2023, l'actual govern valencià, a proposta de la Conselleria de Justícia i Interior, va donar llum verda a la derogació per via d'urgència del Decret 13/2023, de 17 de febrer, pel qual es crega la Unitat Valenciana d’Emergències (VE).
Este decret va ser aprovat pel govern del Botànic centralitzant del CICU a València. D'esta manera, Alacant i Castelló es quedaven fora d'este servici que s'ha vist criticat per professionals i sindicats que estaven en contra de la mesura adoptada per l'anterior govern de Ximo Puig i que, l'actual president Carlos Mazón va assumir restablir.
Gómez ha subratllat la importància de comptar amb una atenció sanitària equitativa en tota la Comunitat Valenciana, i en eixe sentit, ha anunciat un increment significatiu en la dotació de personal. Es planeja un augment en la plantilla de 41 professionals, que inclouran metges coordinadors, personal d'infermeria, locutors i documentalistes. Amb estes noves incorporacions, el nombre de places del CICU passarà de les 109 actuals a 150.
El projecte de decret del Consell d'estructura i organització del SESCV i les seues unitats funcionals actualment es troba en fase d'informació pública, amb el període d'al·legacions que conclourà el pròxim 5 de febrer. Després de l'aprovació del decret, prevista entre febrer i març, es procedirà a la selecció i formació del personal i a la posada en marxa de les seus del CICU a Alacant i Castelló.
Durant la visita, el conseller també ha supervisat el funcionament del vehicle de comunicacions, destinat a la mobilització de recursos sanitaris en el lloc dels incidents. Este vehicle, actualment operatiu a la província de València, es posarà en marxa immediatament a Alacant i Castelló.
A més, s'ha destacat la implementació d'un sistema de monitoratge remot de signes clínics de pacients en les unitats SAMU i SVA d'Infermeria. Este sistema de telemedicina permet l'emmagatzematge i visualització en temps real de la situació del pacient a distància, brindant una eina valuosa per al personal mèdic en situacions d'emergència.
El conseller ha tancat la seua visita ressaltant la dotació tecnològica del centre, que no sols s'enfoca en l'atenció assistencial, sinó també en la formació. S'ha posat l'accent en la presència d'una sala de simulació que recrea escenaris d'emergència per a l'aprenentatge i pràctica de situacions crítiques, així com una cabina assistencial que simula l'interior d'una unitat SAMU amb el mateix equipament que una ambulància real.