RUVID rep la Placa d'Honor 2021 de l'Associació Espanyola de Científics pel seu Anuari i Butlletí InfoRUVID
L'Associació Espanyola de Científics (AEC) ha atorgat la Placa d'Honor 2021 a l'Anuari InfoRUVID i al Butlletí digital InfoRUVID, eines de comunicació de la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la R+D+i (RUVID), «per la seua contribució des de 2007 a la difusió de la ciència, la tecnologia i la innovació realitzada en les set Universitats radicades en la Comunitat Valenciana, havent-se convertit en un referent de comunicació científica rigorosa i accessible a tota la societat», tal com argumenta l'AEC per a la seua concessió.
Jesús Lancis, president de RUVID i vicerector d'Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I de Castelló, ha arreplegat tan il·lustre reconeixement durant la gala de lliurament de les Plaques d'Honor 2021 de l'AEC que ha tingut lloc a l'Hotel VP Jardí Metropolità de Madrid. El director general de Ciència i Investigació de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Ángel Carbonell, ha sigut l'encarregat de la presentació de Lancis i de la laudatio en la qual ha exposat els mèrits de totes dues publicacions, així com la trajectòria de l'associació RUVID.
En el seu discurs d'agraïment, Jesús Lancis ha subratllat la importància de «la cultura de comunicar els resultats de la investigació que es genera en els centres d'investigació» i ha volgut «posar en valor l'aspecte col·laboratiu d'aquestes publicacions. Ambdues han nascut fruit de la col·laboració de les set universitats (Universitat de València, La Universitat Politècnica de València, la Universitat d'Alacant, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Universitat CEU Cardenal Herrera i la Universitat Catòlica de València) i es desenvolupen comptant amb la col·laboració de les seues diferents Unitats de Cultura Científica i dels seus Serveis de Comunicació». A més, «el reconeixement que avui rebem representa per a nosaltres un extraordinari impuls per a progressar en el nostre propòsit d'acostar-nos a la societat», ha conclòs Lancis.
Per part seua, Ángel Carbonell ha recordat que aquest pròxim mes de desembre es compleixen 20 anys del naixement de RUVID, que en el seu moment va suposar «un fet singular que en altres Comunitats Autònomes generava certa expectació. Per primera vegada, un sistema universitari regional decidia establir les bases per a començar a cooperar en l'àmbit de la R+D+i». Després de donar compte dels múltiples projectes i activitats de RUVID (entre altres, accions per a promoure la transferència de coneixement o la creació de spin-offs , serveis de suport per a facilitar la participació dels investigadors universitaris en programes internacionals d'investigació, organització dels Premis Sapiència i la difusió social del coneixement), Carbonell ha remarcat que «en els moments actuals, la labor de RUVID té una importància extraordinària: comunicar i connectar la ciència amb la societat. La comunicació de la investigació afavoreix una societat formada i amb pensament crític, és a dir, una societat més forta i ajuda a la ciutadania a conèixer la importància de la ciència i millorar la seua percepció social».
A l'acte de lliurament de les Plaques d'Honor 2021 de l'AEC ha assistit un nombrós planter de científics i autoritats de tota Espanya, entre elles, Margarita del Val, investigadora del CSIC en el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa i experta viròloga, que ha sigut una de les figures claus en la divulgació científica de la recent pandèmia per COVID-19, i que en l'acte també ha sigut reconeguda amb la Placa d'Honor 2021 de l'AEC. Així mateix, en l'esdeveniment han estat presents membres de la Comissió Executiva de RUVID, com Belén Picó, vicerectora d'Investigació de la Universitat Politècnica de València, Juan Mora, vicerector d'Investigació de la Universitat d'Alacant, i Pilar Durá, gerent de l'associació, acompanyats per Salvador Coll, vicerector d'Innovació i Transferència de la UPV i José Luis Todolí, catedràtic de Química Analítica de la Universitat d'Alacant i Placa d'Honor 2018 de l'AEC.
ANUARI I BUTLLETÍ DIGITAL INFORUVID
El butlletí digital InfoRUVID va nàixer al novembre de 2007. Té periodicitat mensual i es publiquen 10 edicions a l'any. La seua distribució és gratuïta i actualment inclou continguts diversos sobre actualitat universitària relacionada amb la R+D+i, projectes i resultats d'investigació classificats per àrees temàtiques, notícies sobre l'activitat de les spin-off universitàries, una agenda d'esdeveniments, i un apartat específic per a publicar vacants d'ocupació en investigació.
Per part seua, l'Anuari InfoRUVID arreplega cada any des de 2009 una selecció d'articles publicats en el butlletí digital i les seues dotze edicions fins avui són accessibles en format digital des de la pàgina web de l'associació. De totes elles, set edicions han sigut impreses en paper i han sigut distribuïdes a persones i entitats rellevants i representatives de diferents col·lectius socials, acadèmics, polítics, empresarials, etc. L'edició digital de l'Anuari infoRUVID es distribueix anualment a tota la comunitat universitària valenciana.
L'esforç de RUVID té com a objectiu donar visibilitat social a les fites de la investigació realitzada en les universitats que la componen. Un esforç que actualment es desplega també a través d'altres nombroses activitats, com són el seu portal web, les seues xarxes socials, la seua oferta d'activitats de divulgació (exposicions, xarrades i conferències, tallers, materials didàctics, etc.).
PLAQUES D'HONOR DE L'AEC 2021
L'Associació Espanyola de Científics, fundada l'any 1971, concedeix anualment, des de fa més de 20 anys, les Plaques d'Honor AEC a investigadors i professionals de la ciència, així com a empreses, associacions i institucions que s'han destacat per la seua tasca en favor de la R+D+i al nostre país.
Els guardonats amb la Placa d'Honor 2021 han sigut, en la categoria de Científiques i Científics: Margarita del Val Latorre, investigadora científica del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa; José Ángel Pérez Álvarez, catedràtic de la Universitat Miguel Hernández d'Elx; Fernando Pliego Alfaro, catedràtic de la Universitat de Màlaga; José Manuel Bautista Santa Cruz, catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid.
I en la categoria d'Entitats i empreses: Anuari i Butlletí Digital InfoRUVID; i El Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid.
L'AEC està presidida pel catedràtic d'Edafologia i Química Agrícola de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx, Manuel Jordán, que va ser nomenat al maig de 2021, sent la primera vegada en la història de l'AEC que s'elegeix per a aquest càrrec a un científic pertanyent a una universitat, ja que fins ara estaven vinculats al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).