La rectora de l’UJI aposta per una estratègia institucional de governança universitària des d’una perspectiva internacional
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, participa en el curs d'estiu La governança en els sistemes universitaris: reforma i millora que se celebra els dies 9, 10 i 11 de juliol, en San Lorenzo del Escorial, en el marc dels Cursos d'Estiu de la Universitat Complutense de Madrid.
La millora de la governança dels sistemes universitaris és un reclam permanent per part de la comunitat universitària, especialment, per aquells que estan al capdavant del govern i direcció de les universitats espanyoles.
Es tracta de dotar a aquestes de la governança que afavorisca la seua resposta a les demandes socials, la seua adaptació a les condicions canviants de l'entorn i un eficient exercici dels seus recursos. El moment és oportú per a reprendre el debat i traslladar, des de la universitat als nous responsables, les inquietuds i propostes per a la reforma de la governança universitària.
Francisco Michavila, Xavier Grau, María Jesús Moro, José Luis López de Silanes, Javier Vega de Seoane, Eva Alcón, Rafael Puyol, Vincent Hoffmann, Francisco Mora, Manuel Assunçao, Pilar Alegria, Javier Uceda i Fernando Rey conformen el professorat d'aquest curs per a aportar al debat una visió completa, plural i actual dels principals temes entorn de les reformes necessàries de la governança universitària.
En la seua intervenció, Eva Alcón ha parlat de la governança universitària des d'una perspectiva internacional. La rectora ha explicat que «no existeix un model únic que valga per al desenvolupament de la internacionalització de qualsevol universitat» i ha apuntat la necessitat de «desenvolupar una estratègia institucional de governança des d'una perspectiva internacional que s'aplique a tots els nivells acadèmics: grau, màsters, doctorats i formació continuada».
Com a propostes de futur, la rectora de l'UJI ha proposat implantar mesures en tres àmbits. En estudis i formació: obtenció de segells de qualitat estratègics, dobles títols i dobles títols internacionals, docència en línia i blended learning; en recerca i transferència: participació en xarxes internacionals, captació de talent internacional i impuls a la innovació; i en governança: identificació de reptes lingüístics de PDI, PAS i estudiants, rànquings internacionals i un consell assessor per a la internacionalització.
Per la seua banda, el professor Michavila ha abordat la temàtica mitjançant una conferència sota el títol La governança, els professors i la creativitat en les universitats. En ella ha evidenciat, en primer lloc, els reptes actuals que presenten les universitats: un context més globalitzat, canviant i que exigeix una major capacitat d'adaptació i eficiència, com demostra el fet que aquelles universitats amb millor reputació en la seua activitat científica i educativa es troben en els països que han liderat tals canvis. I, en segon terme, la importància de disposar de més recursos i d'una major autonomia, acompanyada aquesta, d'una rendició de comptes exhaustiva i clara. Aquesta anàlisi l'ha realitzada des d'una òptica de comparació internacional amb altres països de referència.
Per a finalitzar, ha realitzat un diagnòstic de la situació del professorat en el context actual i dels reptes que es plantegen darrere de l'èxit del sistema universitari espanyol.