CASTELLÓN PROVINCIA | SANITAT I SALUT

Rafael Sotoca: «La gestió de la incertesa del pacient és una labor clau de la infermeria oncològica»

ELPERIODIC.COM - 25/05/2018 | Fotograf: Damián Llorens

La Unitat Predepartamental d'Infermeria de la Universitat Jaume I i la direcció d'Infermeria de l'Hospital Provincial de Castelló han celebrat les I Jornades en Infermeria Oncologia en les quals docents i professionals han abordat els nous reptes de la consulta d'infermeria oncològica, el paper de la infermeria en els assajos clínics, l'assistència oncològica, o la intervenció psicològica, entre altres temes.

L'acte d'inauguració ha sigut a càrrec del rector de l'UJI, Vicent Climent; el director general d'Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Rafael Sotoca; el gerent de l'Hospital Provincial de Castelló, Joaquín Sanchís; el president del Col·legi d'Infermeria de Castelló, Francisco Pareja, i el vicedegà del Grau en Infermeria de l'UJI.

Climent ha assenyalat que l'UJI va ser la primera universitat pública que l'autogovern valencià va crear «per a obrir una finestra d'oportunitats per a les futures generacions, però també perquè la societat tinguera un millor futur i un dels àmbits que és fonamental per al progrés d'una societat és la salut juntament amb l'educació». En aquest sentit, ha mostrat la seua satisfacció perquè l'UJI tinga una Facultat de Ciències de Salut gràcies a una tasca que ha sigut «coral» i ha destacat que «la infermeria és un àmbit molt especial per la vostra sensibilitat, tracte personal i perquè us creieu la funció de servei públic i us anime a no perdre mai eixa vocació».

A continuació, Rafael Sotoca ha oferit la conferència inaugural en la qual ha destacat que realitzar una bona gestió de la incertesa del pacient durant el tot el procés és una labor clau de la infermeria oncològica. «L'excel·lència no sols la trobem en la precisió tècnica sinó també en la gestió de la incertesa dels pacients a través d'un acompanyament que li ajude en les seues preguntes i concrete la informació dels processos perquè el pacient tinga una posició apoderada i més lliure per a ocupar-se de la seua patologia i de millorar», ha afirmat.

D'altra banda, ha abordat la necessitat de saber reconèixer, adaptar i integrar el procés del final de la vida i l'atenció pal·liativa dins del procés d'assistència. En aquest sentit, ha assenyalat que cal ser respectuosos amb el pacient al final de la vida i ser conscients que és un debat social que les persones han de tindre. Així, ha afirmat que «s'ha d'estimular que els pacients i les famílies siguen més protagonistes i capaces de prendre decisions anticipades per a planificar aquest procés de forma explícita perquè si tenim una idea de com volen que siga serà més fàcil de gestionar-lo amb menys sofriment per part del pacient i la família». En aquesta línia, ha afegit que normalitzar el procés de cura al final de la vida des d'una perspectiva humanística i d'acompanyament per part dels professionals és una qüestió que cal promoure com a agents sanitaris.

MÉS FOTOS