La qualitat del somni, la dieta mediterrània i la resistència cardiorrespiratòria influeixen en el rendiment acadèmic dels adolescents
Els primers resultats del projecte DADOS (Esport, ADOlescència i Salut), publicats en diverses revistes de recerca, reflecteixen que la qualitat del somni, la dieta mediterrà nia i la resistència cardiorrespiratòria influeixen en el rendiment acadèmic i la cognició durant l'etapa de l'adolescència. L'estudi, en el qual han participat 274 adolescents d'instituts i clubs esportius de tota la provÃncia de Castelló, revela nous efectes derivats de la prà ctica regular d'activitat fÃsica i l'adopció d'un estil de vida saludable sobre la salut fÃsica i cognitiva durant l'adolescència.
El grup de recerca Physical Activity, Fitness and Health (LIFE) de la Universitat Jaume I de Castelló, sota la direcció del professor Diego Moliner, lidera aquest projecte l'objectiu del qual és analitzar la influència de la prà ctica d'activitat fÃsica sobre la salut, el benestar psicològic i el rendiment acadèmic durant l'etapa d'educació secundà ria obligatòria. L'anà lisi compta amb la participació d'investigadors i investigadores de les universitats de Castella-la Manxa, Cadis, Saragossa, Almeria i Jaume I.
L'equip investigador ha realitzat un seguiment continuat durant 3 anys per a conèixer com l'evolució de diferents hà bits relacionats amb la salut (activitat fÃsica, alimentació, condició fÃsica i somni) afecten la salut fÃsica dels adolescents, als seus nivells de benestar psicològic i al seu rendiment acadèmic. El seguiment s'ha realitzat mitjançant l'aplicació de qüestionaris validats, anà lisis sanguÃnies, test de condició fÃsica, valoracions antropomètriques i l'ús d'acceleròmetres de canell que permeten mesurar de manera objectiva l'activitat fÃsica i els patrons de somni dels adolescents.
Les dades obtingudes estan sent analitzades mitjançant diferents tècniques estadÃstiques amb el propòsit de determinar quins factors influeixen en major o menor mesura en el desenvolupament dels adolescents tant en el plà nol fÃsic, com en el psicològic i cognitiu. En concret, la tesi doctoral de Mireia Adelantado-Renau, investigadora del grup LIFE, s'ha centrat a estudiar els efectes de la prà ctica esportiva, l'alimentació o el somni, aportant evidències cientÃfiques sobre la influència d'aquests hà bits en el rendiment acadèmic i cognitiu durant l'adolescència.
L'estudi publicat en Jornal de Pediatria revela que la qualitat del somni està més relacionada amb el rendiment acadèmic que la seua durada, i que el temps d'ús d'Internet també intervé en l'associació entre qualitat del somni i rendiment acadèmic. «Ãs essencial controlar el temps d'ús de les noves tecnologies âassegura la investigadora Mireia Adelantado-Renauâ, tant per a afavorir un bon descans com per a millorar el rendiment acadèmic».
Un segon article, publicat en Acta Paediatrica, evidència que l'adherència a la dieta mediterrà nia millora el rendiment acadèmic, grà cies, entre altres mecanismes, a una millora de la qualitat del somni. Finalment, un tercer treball publicat en European Journal of Pediatrics, mostra una relació positiva entre la capacitat de resistència cardiorrespiratòria i el rendiment acadèmic dels adolescents, i suggereix que la composició corporal té un efecte mediador clau en aquesta associació. El grup de recerca LIFE considera que «si els resultats obtinguts es confirmen en futurs estudis, podrien tenir importants implicacions des d'un punt de vista educacional i de salut pública», ja que estableixen processos d'intervenció fà cilment aplicables per a millorar el desenvolupament dels adolescents i podrien ajudar a «prevenir el fracàs escolar mitjançant la promoció d'hà bits saludables».
Per això, les famÃlies, els educadors i els responsables polÃtics «haurien de tenir en compte aquests resultats per a convertir les escoles en centres promotors de salut i crear programes educatius de suport que contemplen factors com la nutrició, el somni i l'activitat fÃsica com a eines per a la millora del rendiment acadèmic i el desenvolupament general en la infà ncia i l'adolescència», conclou el director del projecte, Diego Moliner.
El projecte DADOS ha sigut finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat i la Universitat Jaume I de Castelló, i dut a terme pel grup de recerca LIFE de l'UJI en col·laboració amb investigadors i investigadores de la Universitat d'Almeria, Universitat de Castella-la Manxa, Universitat de Cadis i la Universitat de Saragossa.