CASTELLÓN PROVINCIA | SANITAT I SALUT

Puig anuncia una Magdalena sense control d'aforaments però amb mascaretes en romeria, mascletaes i ofrenes

CARLOS MEDINA - 14/02/2022

Les carpes seguiran les mateixes normes que l'hostaleria

La Magdalena de 2022 serà sense control d'aforaments però amb mascaretes en esdeveniments amb aglomeracions com a romeria, mascletaes i l'ofrena. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha explicat el marc de recomanacions comunes per als festejos que viurà la Comunitat Valenciana al març: Magdalena, Falles i Moros i Cristians.

El cap del Consell ha explicat que davant "el descens massiu" dels contagis, "la setmana vinent es canviarà la resolució de la Generalitat" per a "consolidar una reducció de les restriccions" si els casos continuen descendint.

Així, la Generalitat establirà un marc general per a desenvolupar unes festes que el president ha considerat "importants per a la recuperació social i sobretot emocional dels valencians".

Així, ha indicat que, com obliga el decret del Govern d'Espanya, "el púbic haurà de portar màscara en les aglomeracions", com les que es puguen produir en les mascletaes i l'ofrena a la Mare de Déu del Lledó. No caldrà que ho facen els participants que, com ha explicat el president, estaran exempts del seu ús.

Respecte a les carpes que munten les Gaiates, ha indicat que es regiran per la mateixa norma que que l'hostaleria, sense control d'aforaments, encara que ha indicat que les carpes "hauran de tindre espai suficient per a tindre una ventilació adequada".

En aquest sentit, la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha explicat que es recomana que les carpes tinguen obertes dues de les seues quatre parets laterals, perquè puguen considerar-se un espai d'exterior. En el cas que es tanquen, se'ls aplicaran les normes d'interiors que regeixen per a l'hostaleria.

Respecte a les revetles i discomóbiles, ha assegurat que es farà igual que en l'oci nocturn: s'haurà de portar el cubreboques durant el ball i únicament es podran deslliurar d'ella els participants quan procedisquen al consum de begudes.

No obstant això, ha recordat que els ajuntaments tenen potestat per a afegir les seues pròpies restriccions, encara que la voluntat del Consell és que aquestes siguen "el més coordinades possible".

Segons Puig, aquestes mesures "possibiliten que es facen festes amb la màxima seguretat possible", encara que "en molts moments haurem de portar mascaretes i mantindre les distàncies de seguretat".

Segons el manual de 'recomanacions per a festes populars' difós per Sanitat, s'exigirà que les normes covid estiguen degudament senyalitzades en els espais festers i insta a difondre crides als participants perquè respecten les mesures.

A més, la Generalitat segueix recomanant que cada entitat festera compte amb un coordinador covid que vetle per l'aplicació de les mesures i que servisca d'enllaç amb l'administració.

Respecte als espectacles pirotècnics, es demana als organitzadors que ordenen el flux de persones, que es disparen des de zones que permeten contemplar-los sense aglomeracions i que, en la mesura que siga possible, es retransmeten en directe.

Cal recordar que l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, li va traslladar al president la petició que la Generalitat ideara un marc comú de recomanacions sanitàries de cara a les pròximes festes de Magdalena i Falles amb l'objectiu d'equiparar així les mesures i evitar "greuges comparatius” davant dues festes que es produiran en el mateix marc temporal, ja que el dia 19 de març acaben les festes josefinas i comencen les de Castelló.