CASTELLÓN PROVINCIA | POLÍTICA

Edo (PSPV-PSOE) defensa el paper fonamental del treball de la dona al camp per a acabar amb l'èxode rural

ELPERIODIC.COM - 15/10/2020

La vicesecretària del PSPV-PSOE de la província de Castelló, senadora i vocal en la comissió de Despoblament i Repte Demogràfic afirma que la igualtat “real i efectiva” ha d'abordar-se “des d'una doble perspectiva de gènere i de ruralitat”

La vicesecretària del PSPV-PSOE de la província de Castelló, senadora i vocal en la comissió de Despoblament i Repte Demogràfic, Ana Edo, ha manifestat el ferm compromís del partit socialista amb les dones “que viuen i treballen als nostres pobles, que els sostenen i els vertebren”. Així mateix, i amb motiu de la celebració hui del Dia internacional de les Dones Rurals, Edo reconeix "l'immens, valent i innovador” treball de les dones en el sector agrícola, ramader i pesquer, “per la seua contribució al sosteniment de la indústria agroalimentària i pel seu paper fonamental per a acabar amb l'èxode rural”.

La senadora explica que, “si l'entorn rural ja és més complicat per a les dones, perquè es patix amb més intensitat l'ocupació informal, la falta d'accés a recursos, la infrarepresentació en la presa de decisions i el desequilibri de les cures, la pandèmia no ha fet més que aprofundir en estes bretxes, evidenciant la urgència amb la qual han de ser atallades”. “L'èxode rural té el rostre d'una dona jove, la qual cosa acreix un entorn més masculinitzat, envellit i cada vegada més despoblat”, assenyala Edo qui assenyala que una de les causes que fa que la dona abandone el poble és que “les explotacions dirigides per dones són més xicotetes, de menor dimensió econòmica i en conseqüència, menys rendibles”. “A més, a mesura que s'incrementa la dimensió econòmica de l'explotació, la presència de les dones disminuïx i encara més la de les dones joves”, destaca la senadora.

Per això, Edo ressalta que des del partit socialista “entenem que la igualtat real i efectiva ha d'abordar-se des d'una doble perspectiva de gènere i de ruralitat, reconeixent, visibilitzant, millorant i reforçant el paper fonamental que exercixen en l'activitat agrària i en el medi rural, tant com titulars d'explotacions agràries, com a emprenedores de nous models de negoci i com a integrants i líders d'empreses, organitzacions i cooperatives del medi rural”.

“Així, continuarem treballant perquè la Llei de Titularitat compartida siga efectiva i útil, i per a això, estem abordant les modificacions legislatives necessàries i la fonamental coordinació entre totes les administracions implicades en la llei per a culminar el procés en esta legislatura”, conclou.

Baixa taxa d'ocupació

Tal com assenyala l'Estratègia Nacional enfront del Repte Demogràfic, les dones rurals mantenen una baixa taxa d'ocupació (49% per a les dones enfront del 72,3% per als homes), a més a més que, de manera majoritària, els contractes que presenten són contractes temporals i fixos discontinus, situant-se a més en els rangs salarials inferiors. A més, el grau de participació de les dones en òrgans directius és molt baix. En el cas de les cooperatives agroalimentàries, no supera el 3%, tal com indica el Ministeri d'Agricultura.

A això ha de sumar-se una taxa d'ocupació del 2% en 2019, inferior a la dels homes amb un 5.7%. Això en termes absoluts implica que respecte del total de cada sexe, en el segon trimestre de 2020 179.000 dones estaven ocupades en la branca d'activitat “Agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca”, enfront de 584.000 homes.

Així mateix, l'enquesta d'estructura de les explotacions agrícoles (INE, 2016) reflectix que tan sols el 32% dels titulars d'explotació són dones (de 880.636 titulars d'explotació, 285.467 són dones). Esta situació s'aguditza encara més si s'analitza qui dirigix l'explotació: per cada 100 explotacions dirigides per un home, existixen 29 explotacions dirigides per una dona.