Les propostes de caràcter social i d'avantguarda omplin la programació de tardor del Paranimf de l'UJI
La Universitat Jaume I ja té confeccionada la programació de la temporada de tardor del Paranimf amb unes propostes culturals que tenen com a eix les temàtiques d'actualitat i de tipus social amb l'objectiu de crear consciència social i motivar els espectadors a la reflexió. El teatre, la dansa i el cinema són les tres arts que conformaran la major part de l'agenda, on també tindrà cabuda la música amb el concert de Nadal i la col·laboració amb el Festival Sons, amb motiu del seu 20 aniversari.
El director artístic del Paranimf, Toni Valesa, ressalta l'aposta per unes creacions d'avantguarda i per mantindre una línia programàtica que busca «crear debat d'una manera tranquil·la sobre els esdeveniments, situacions i problemes que es viuen avui en dia al món, sense estridències». La programació començarà el divendres dia 22 de setembre amb l'espectacle de dansa El Bosque, de la companyia Marcat Dance. L'obra expressa les sensacions que provoquen els boscos en els éssers que l'habiten en una peça inspirada en la naturalesa, les seues atmosferes, energies i sensacions, escenificada per tres ballarins i amb música original interpretada en directe per Pablo Polo. L'obra ha obtingut el premi Max 2023 a la millor interpretació masculina i els premis Lorca 2023 a la millor intèrpret femenina, al millor espectacle de dansa i a la millor coreografia.
Precisament, les representacions de dansa seran una part fonamental de la programació de tardor i estan integrades dins del cicle «Dansa a escena» de la Xarxa Espanyola de Teatres, Auditoris, Circuits i Festivals de Titularitat Pública. Així, Valesa explica que, des del Servei d'Activitats Sociocultural (SASC), «li volem donar una empenta a la promoció de la dansa, un art que no es queda en l'estètica sinó que transmet, a través del cos, sensacions, sensibilitats i emocions amb discursos interessants». El Paranimf també participa dins del programa Impuls a la Dansa de Dansa València i fruit d'aquesta col·laboració el dia 5 d'octubre es duran a terme les activitats programades per a finalitzar la residència tècnica que s'ha portat a terme al Paranimf, i es representaran les obres Me encanta bailar pero se me da fatal, del col·lectiu Danzate i Mata baja, de la companyia d'Ángela Verdugo.
Abans, el dia 29 de setembre, tornarà el teatre al Paranimf, després de la parada estival. Serà amb l'obra Las que limpian, que està emmarcada dins del cicle EnRaonaments, una peça teatral que retrata el treball al sector hostaler de les denominades «kellys». L'obra de la companyia A Panadaria és una sàtira utòpica inspirada en la lluita organitzada de les cambreres de pis dels hotels per aconseguir uns drets laborals i socials justos. El mes d'octubre, concretament el dia 20, el Paranimf acull la peça teatral Hanle, una adaptació a la vida actual de l'obra clàssica Hamlet que ha realitzat la companyia Leamök.
El mes de novembre, el dia 3, s'inaugura la XXXI edició de la Mostra de Teatre Reclam al Paranimf amb dansa. L'espectacle que enceta el certamen és Archipielago de los desastres, una clara reflexió sobre el poder de la vulnerabilitat, interpretat per la companyia d'Isabel Vázquez. La mostra continuarà amb un altre espectacle de dansa el dia 10 de novembre. Es tracta de Sexy suggestion, una obra que gira al voltant de l'atracció cap a allò misteriós, cap a allò desconegut que crida l'atenció i que ha estat nominada a millor espectacle de dansa i a la millor coreografia dels premis de les arts escèniques de l'Institut Valencià de Cultura l'any 2022.
La mostra continuarà el dia 17 de novembre amb l'obra de teatre Asesinato y adolescencia, una creació de la companyia Checkin Producciones que versa sobre la violència cap a l'adolescència, la violència des de l'adolescència i la violència de l'adolescència sobre si mateixa; el 22 de novembre amb We can dance, una obra de dansa que proposa un recorregut entre allò possible i allò prohibit, qüestionant on estan, realment, els límits propis i aliens, i que aborda les lleis que regulen o prohibeixen l'acte de ballar en diferents llocs; i el 24 de novembre amb l'obra Manual para armar un sueño, de la companyia La Zaranda, una proposta en la qual exhibeixen la seua visió del món del teatre esguitada amb tocs d'humor.
La darrera representació de la programació teatral de la tardor al Paranimf, inclosa en el Reclam, serà l'obra Los perros el dia 1 de desembre. La companyia LED Silhouette porta a l'escenari un espectacle de dansa sobre els nascuts en l'era digital, els quals assisteixen a un escenari inestable i convuls que els enfronta a un procés de deshumanització i d'aïllament, per al qual la solució més reeixida sembla ser un blindatge individual, la creació d'una identitat diferenciada o d'una marca personal.
Música
La música també serà protagonista en la programació de tardor del Paranimf de la Universitat Jaume I. Així, el dia 27 d'octubre, acollirà el concert de la solista Mariola Membrives en el marc del festival de música independent Sons que enguany compleix 20 anys. L'artista, una renovadora de la cançó espanyola, amb fusions que van des del jazz al rock i el flamenc, presentarà el seu disc «La Babilonia».
El concert de la Big band UJI posarà fi a la programació d'aquest trimestre del Paranimf el 21 de desembre amb l'habitual Concert de Nadal.
Cinema
Pel que fa al cinema, s'ha de destacar la continuïtat dels cicles «Nou cinema» i «En pantalla gran» amb la projecció de totes les pel·lícules en versió original. Quant al «Nou cinema», s’estrenarà el cap de setmana dels dies 23 i 24 de setembre amb el film xinés El regreso de las golondrinas, del director Li Ruijun, i que va ser la guanyadora de l'Espiga d'Or del festival del Valladolid-Seminci l'any 2022. Els dies 7 i 8 d'octubre es projectarà Entre las higueras, del director Erige Sehiri, especialment recomanada per al foment de la igualtat de gènere; els dies 21 i 22 d'octubre el llargmetratge La jauria, millor pel·lícula de la setmana de la crítica del Festival de Cannes 2022; el 4 i 5 de novembre el film català Creature, premiada com a millor pel·lícula europea en la quinzena de realitzadors del Festival de Cannes de 2023. El cicle també projectarà la pel·lícula italiana El sol del futuro de Nani Moretti els dies 18 i 19 de novembre; Cerrar los ojos, del director español Víctor Erice, els dies 2 i 3 de desembre; i la sudcoreana Vidas pasadas, de la directora Celine Song, els dies 16 i 17 de desembre.
El cicle «En pantalla gran» està dedicat a cinema restaurat. El primer llargmetratge, Toro Salvaje, dirigida per Martin Scorsese i protagonitzat per Robert de Niro, es projectarà els dies 30 de setembre i 1 d'octubre. El cicle també comptarà amb la portuguesa La sangre, els dies 14 i 15 d'octubre; Mis pequeños amores, del director francés Jean Eustache, els dies 28 i 29 d'octubre; la pel·lícula turca Time to Love, l'11 i 12 de novembre; la japonesa El viaje de Chihiro, guanyadora de l'Oscar al millor llargmetratge d'animació en 2003, el 25 i 26 de novembre; i El ladrón de bicicletas, dirigida per Vittorio de Sica, considerada una de les millors pel·lícules de la història i guanyadora de l'Òscar al millor film estranger en 1949, els dies 9 i 10 de desembre.