Els projectes ceràmics d’Arañuel i Montán s'alcen com a guanyadors del Concurs de Regeneració Urbana de la Diputació de Castelló
ELPERIODIC.COM - 15/07/2023L'espai 'Tellus el Forcall', guanyador en el CRU IV, ha acollit la gala del certamen l'objectiu del qual és promocionar l'ús de la ceràmica en entorns urbans
Els projectes ceràmics d’Arañuel i Montán han sigut els guanyadors --primer i segon, respectivament-- de la sisena edició del Concurs de Regeneració Urbana (CRU VI) de la Diputació de Castelló.
El veredicte s'ha fet públic en una gala celebrada aquest divendres a el Forcall, en l'espai 'Tellus Forcall', projecte guanyador del CRU IV, i a la qual ha assistit la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina; el diputat de Promoció Ceràmica, Vicente Pallarés; l'alcalde de Forcall, Santiago Pérez, el jurat i representants dels ajuntaments, equips d'arquitectes guardonats, representants de la patronal ceràmica i de les empreses els productes de les quals serviran per a desenvolupar els projectes guanyadors.
La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha enaltit la ceràmica com a part essencial de la província de Castelló, perquè “és la cola que uneix el nostre territori”. La màxima dirigent de la institució provincial ha continuat explicant que “és just reconéixer la gran aportació que fa la ceràmica a la nostra província i és més que necessari que les administracions treballem de la mà per a articular iniciatives com aquest certamen que ja suma sis edicions, i així continuar posicionant la nostra ceràmica com la millor opció, no sols en les nostres llars sinó també en els nostres espais públics”. “Puc assegurar que el suport i l'impuls a la ceràmica formaran part indispensable de les polítiques, iniciatives i propostes d'aquesta institució”, ha incidit la presidenta de la Diputació.
El CRU és una de les grans cites anuals del món de l'arquitectura i l'urbanisme a nivell espanyol, un mèrit que se suma a la seua ja consolidada labor de promotor de l'ús del taulell en entorns urbans.
Quant als guanyadors, cadascun d'ells rebrà una inversió provincial de 225.000 euros per a executar els projectes de transformació urbana premiats pel jurat professional, a més de 28.125 euros per a cadascun dels dos equips guanyadors destinats als projectes bàsics i d'execució, estudi de seguretat i salut, direcció d'obra, direcció d'execució d'obra i coordinació en matèria de seguretat i salut. A l'hora d'atorgar els premis, el jurat ha valorat la integració i el paper de la ceràmica castellonenca com a protagonista de les reformes.
A més dels dos premis hi ha hagut cinc esments entre la resta de projectes finalistes i s'ha fet lliurament del CRU [E], esment especial que ha recaigut en 'Punt d'Inflexió', projecte elaborat per Gerard Marco i Diego Coll i projectat a Soneja. Aquesta modalitat ha sigut creada específicament per a possibilitar la participació dels qui encara es troben en fase formativa i amb el qual es pretén fomentar el coneixement dels usos i aplicacions dels productes ceràmics d'exterior entre els futurs professionals de l'arquitectura.
Com ha afegit la presidenta de la Diputació, tots els premiats d'aquesta edició, així com d'anteriors edicions, “ja formeu part d'aquesta família CRU. I dins d'aquesta família, el jurat sou un pilar bàsic i gràcies a la vostra experiència, professionalitat i implicació, la família CRU també és sinònim d'excel·lència”.
La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha finalitzat posant en valor que “és fonamental anar de bracet dels experts, arquitectes, tècnics, empreses del sector, ajuntaments... perquè tots ells són els pigments essencials per a dignificar els espais urbans del nostre territori i que la ceràmica continue sent el nostre passat, el nostre present i sobretot el nostre futur”.