CASTELLÓN PROVINCIA | AGRICULTURA

Primera víctima política en el Consell per la mort de deu rucs al Desert de les Palmes

ROSA PIQUER - 26/10/2021

Des de l'oposició demanen la dimissió de la consellera Mireia Mollà per a qui “no hi ha hagut una bona tutela del projecte”

La decisió de la conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica d'usar rucs antiincendis al Desert de les Palmes, a Benicàssim, s'ha emportat per davant a la primera víctima política, encara que des de l'oposició demanen dimissió de la consellera Mireia Mollà.

El director general de Medi natural, Benjamí Pérez, ha presentat hui la seua dimissió pel succeït. Així ho ha anunciat la consellera Mollà en una roda de premsa en la qual ha explicat les accions dutes a terme pel seu departament per a esclarir els fets. De fet, s'ha obert un expedient informatiu les conclusions del qual porten també a interposar una denúncia davant la Guàrdia Civil.

Mollà vol transparència en els fets i ha registrat una sol·licitud en Les Corts per a comparéixer i informar del succeït. 

Segons ha explicat la consellera, després de les primeres investigacions, existeixen “indicis” que la “acció humana” ha pogut intervindre en la mort de deu dels 50 rucs antiincendis. I és que s'ha tallat diverses vegades la tanca que els voltava i existeix constància d'una denúncia de “amenaça de mort” a rucs d'una finca situada prop del grup dels animals morts.

Així s'han succeït els fets

La situació saltava a la llum a través de les xarxes socials quan el passat 13 d'octubre es mostrava la foto d'un ruc que podria estar desnodrit, encara que aquest animal no formava part del grup antiincendis. És en aqueix moment, segons Mollà, quan demana explicacions.

L'endemà, la secretària autonòmica va convocar a una reunió al director del Parc i als responsables de la Direcció General de Medi natural i va sol·licitar un informe que va ser remés el dia 18. El dimarts 19 la consellera, a la vista de l'informe, encarrega l'obertura d'un expedient informatiu per a recaptar la documentació existent i comprovar l'estat dels animals.

No obstant això, no va ser fins al 22 de setembre quan el director del Parc Natural va comunicar a la cap de servei de la Direcció General del Medi natural la situació. Ja havien mort huit animals i no existia denúncia davant la Guàrdia Civil. No obstant això, “no es va traslladar a cap òrgan superior”, segons la consellera.

Dies després, el 8 d'octubre, el director del Desert de les Palmes es posava en contacte per segona ocasió a la cap de servei i al director general, ja dimitit, per a comunicar-los que després de la mort d'una desena de rucs es posava fi a aquesta experiència. Segons Mollà, tampoc en aquesta ocasió es va traslladar informació a cap òrgan superior.

El projecte de ramaderia extensiva, impulsat per la Direcció del Desert de les Palmes, va començar el dia 4 d'agost. El 22 de setembre el director del Parc va informar, per primera vegada de manera oficial als serveis centrals de la Conselleria, de la mort de 8 dels ases que formaven part de l'experiència. A aquesta comunicació li va seguir una segona, el 8 d'octubre, que informava de la fi del projecte i que entre els destinataris va incloure al director general. La informació no es va traslladar a òrgans superiors.

Mollà: “No va estar tutejada adequadament”

Aquest matí Mollà, acompanyada de la secretària autonòmica, Paula Tuzón, i del sotssecretari de la Conselleria, Alfonso Puncel, ha explicat les conclusions preliminars de l'expedient informatiu que l'administració va obrir el passat 19 d'octubre. 

Mireia Mollà ha assegurat que “no va estar tutelada adequadament” i assenyala la detecció d'elements vinculats a la naturalesa i a l'acció humana com a desencadenants d'una afecció multifactor, d'acord amb les primeres tesis dels veterinaris. 

La consellera ha anunciat que denunciarà les actuacions, de supòsit assetge animal, a la Guàrdia Civil. “Si hi ha hagut una autoria, amb major o menor incidència sobre l'estat natural, és necessari que entren les autoritats corresponents”. 

Durant la seua intervenció, Mollà ha indicat que l'expedient ha revelat l'existència d'una denúncia prèvia, per part d'un altre propietari en una parcel·la pròxima, per amenaces a la seua explotació d'ases. 

Així mateix, la titular d'Agricultura ha explicat que ha acceptat la dimissió del director general de Medi natural, Benjamí Pérez, després de conéixer-se les conclusions preliminars de l'expedient informatiu. 

La consellera també ha avançat que no descarta l'obertura d'expedients administratius a altres persones que hagen pogut actuar de manera inadequada, a tenor dels fets instruïts.

L'oposició apunta a Mollà

Des de l'oposició apunten a Mireia Mollà com a responsable. Així el diputat de Ciudadanos en Les Corts, Eduardo del Pou, ha considerat “insuficient” la dimissió del director general de Medi Natural del Consell, Benjamí Pérez.

A més assegura que s'ha utilitzat l'eixida de Pérez del Govern valencià “com un boc expiatori” i que “qui ha de ser destituïda immediatament és la consellera del ram, Mireia Mollà”. “Ens sembla més greu encara que la mateixa Mollà haja reconegut que no tenia ni idea del que succeïa en aquest programa, ja que la seua responsabilitat és supervisar totes les iniciatives que organitza el departament que ella dirigeix”, ha subratllat.

Des del Partit Popular, la portaveu de Medi Ambient en Les Corts, Elisa Díaz, acusa a Mollà de posar-se un tallafocs i no assumir responsabilitats. “Es llava les mans i força el cessament dels seus subordinats acusant-los a ells de ser els responsables d'aqueixa gran negligència”. Per això, insisteixen que Mollà “siga la següent a anar-se i seguisca el camí del directe general que ha dimitit”.