elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Primera jornada internacional sobre casos d'èxit en seguretat i prevenció del delicte

    La Universitat Jaume I i l'Ajuntament de Castelló, a través de la Càtedra EuroCop per a la Predicció i Prevenció del Delicte i de l'Incivisme organitzen la «Jornada internacional sobre seguretat i prevenció del delicte. Casos d'èxit» que tindran lloc els dies 13 i 14 de febrer de 2017 en el Saló d'actes del Centre de Postgrau i Consell Social de l'UJI. La jornada té com a objectiu presentar i compartir experiències i casos d'èxit de models organitzatius, legislatius i d'eines tecnològiques implantats per diferents cossos de policia a nivell nacional i internacional per al que comptarà amb la presència de responsables dels cossos de seguretat i de l'administració de Mèxic, Equador i diverses ciutats espanyoles.

    El rector de l'UJI, Vicent Climent, i l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, seran els encarregats d'inaugurar les jornades que en la sessió del dia 13 abordaran la situació de la seguretat i la predicció i prevenció del delicte en països com Equador i Mèxic, comptant amb la presència d'una delegació del Ministeri d'Interior i de la Sotssecretaria General Jurídica d'Equador. En el cas de Mèxic serà el Cap de Policia del Municipi de Nezahualcóyotl (Estat de Mèxic), Jorge Amador, l'encarregat d'explicar l'èxit que ha suposat la implantació, amb la col·laboració de la Policia de Castelló i l'UJI, del model de policia de Proximitat ProxPol desenvolupat per la Càtedra EuroCop.

    En la primera sessió cal destacar així mateix la intervenció del Cap de Policia de Salamanca, José Fernández Martín, amb la conferència «Els avantatges que s'obtenen amb l'anàlisi del delicte, quadres de comandament integral, intel·ligència policial i avaluació contínua, necessàries per a la millora de les polítiques de seguretat ciutadana». Per la seua banda, el catedràtic d'estadística de l'UJI i director de la Càtedra EuroCop, Jorge Mateu, oferirà una ponència sobre els models matemàtics aplicats a la detecció i predicció del delicte.

    La sessió del dimarts 14 de febrer se centrarà en els «Sistemes per a la prevenció i predicció del delicte» amb l'objectiu de compartir casos d'èxit en els quals s'han aplicat i posat en pràctica els resultats de la col·laboració entre universitat, empresa i cossos de policia, possibilitant el desenvolupament d'aquest tipus d'eines tecnològiques. La segona jornada comptarà amb la presència de membres dels cossos de policia i regidors de seguretat de municipis de Madrid, Eivissa i Castelló.

    Matemàtiques per a anticipar-se al delicte

    Els models matemàtics permeten integrar i analitzar grans quantitats d'informació (Big Data), provinents de múltiples bases de dades i fonts d'informació com ara xarxes socials, càmeres de video vigilància, informació meteorològica i bases de dades policials, entre altres. Es tracta d'un instrument de «vigilància predictiva» perquè els cossos de policia puguen conèixer per endavant on i quan és probable que es produïsca un determinat tipus de delicte, falta o infracció; representats mitjançant informació geogràfica espai-temporal. Aquestes eines milloren l'eficàcia policial, ja que permeten crear planificacions futures de les actuacions dels cossos de policia, mitjançant prediccions espai-temporals (ordres de serveis, planificació de serveis, etc.).

    Les experiències i casos d'èxit dels cossos de policia a través d'aquestes eines han possibilitat obtenir uns resultats contrastats en l'eficàcia policial, a més de millorar les polítiques de la seguretat ciutadana, vial i social.

    Pujar