elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

«PosiciÓNate» obri les portes del mercat laboral a 70 persones amb diferents capacitats

«PosiciÓNate» obri les portes del mercat laboral a 70 persones amb diferents capacitats
    MÉS FOTOS
    «PosiciÓNate» obri les portes del mercat laboral a 70 persones amb diferents capacitats - (foto 2)
    «PosiciÓNate» obri les portes del mercat laboral a 70 persones amb diferents capacitats - (foto 3)

    Cinquanta empreses —multinacionals, grans empreses i pimes— participen en PosiciÓNate, una trobada que té com a objectiu fomentar l'ocupabilitat dels qui solen trobar majors dificultats per a fer-se un buit en el mercat laboral. Prop de 500 accions formatives i entrevistes en tot just cinc hores marquen el ritme d'aquesta cita que s'ha celebrat avui com a resultat del compromís voluntari de la Mesa de Responsabilitat Social de Castelló, de la qual forma part la Universitat Jaume I, per a realitzar una activitat conjunta i solidària en inserció laboral.

    «Un dels secrets per a fer una bona entrevista és mirar als ulls de l'altra persona», assegura Eva, qui té una àmplia experiència en la selecció de personal. Ha fet desenes d'entrevistes com a directora comercial d'una empresa del sector sanitari. Aquesta és la primera vegada que participa en el Networking organitzat per les entitats socials de la Mesa. «I portar un currículum clar, en el qual puguen distingir-se amb rapidesa les competències», afegeix. Està inquieta perquè aquesta vegada li toca estar a l'altre costat.

    Eva és una de les 70 participants seleccionades. Els nervis estan a flor de pell mentre espera que comence la jornada en el saló d'actes de l'hotel Luz. Fa deu anys que no treballa. Des que l'alcohol es va creuar en el seu camí. Té una discapacitat del 45% i s'acosta als cinquanta anys. El seu cap no descansa. «El meu futur el veig complicat perquè trobar treball és cada dia més difícil. No pots viure de les ajudes. He de mantenir una casa i tinc una nena que vull recuperar, així que per a aconseguir tot això necessite un treball (…) Vaig a centres, he fet currículums, tinc una minusvalidesa mental, m'esforce però no ixen treballs, i estic farta perquè no m’ix res, i a la gent que hem tingut un problema encara ens ho posen més complicat: en lloc d'ajudar-nos a reinserir-nos, ens tanquen les portes», explica. Quatre entrevistes i tres tallers formatius en un matí li esperen. Un itinerari que repetiran totes les persones que acudeixen a aquesta cita, que compleix ja la cinquena edició.

    «És molt intens i som conscients que moltes de les persones que vénen fa temps que no han pogut fer una entrevista de treball, però aquest és un dels objectius que perseguim, que PosiciÓNate els servisca com un entrenament, que recuperen la motivació, que sàpiguen defensar les seues competències i si tenen una mica de sort, que al final els servisca per a trobar un treball, ara o més endavant», expliquen des de l'organització. Identificar fortaleses, defensar el currículum, detectar i reduir riscos si opten per ser emprenedors, aprendre que la motivació és clau per a aconseguir l'èxit o cuidar la imatge personal són els eixos centrals dels tallers formatius impartits per especialistes, que s'intercalen amb les entrevistes laborals.

    «Una oportunitat, encara que siga una»

    Persones d'ètnia gitana, immigrants, parats de llarga durada, joves desocupats i persones amb discapacitat defensa les seues capacitats laborals i comparteixen inquietuds professionals amb els tècnics per a generar oportunitats d'ocupació. Set entitats han dut a terme la selecció dels perfils a través dels seus serveis d'ocupació: Fundació Síndrome de Down Castelló, ASPES Castelló, Patim, Cáritas Diocesana Segorbe Castelló, COCEMFE Castelló, Fundació Secretariat Gitano i Creu Roja. Fundació Globalis i Cuinatur col·laboren en l'organització.

    A mesura que avança la jornada, Eva es mou amb més soltesa en el saló. «És com si recuperara alguna cosa que he perdut», comenta. Acaba el tercer taller i repassa les notes que acaba de prendre de camí a la següent entrevista. «Fa temps que no em sentia així. Hem de pensar més en la gent, sense posar etiquetes, perquè si superem les dificultats i no tenim recursos o suport, una oportunitat, encara que siga una, ens veiem una altra vegada enfonsades i això significa que tenim moltes possibilitats de tornar a recaure o desconnectar-nos sentint que la societat no ens accepta». Queden dues empreses per davant.

    Els principals sectors laborals de Castelló estan representats en PosiciÓNate, un aparador d'empreses vinculades amb el turisme, ceràmica, serveis, salut, ocupació fins i tot diverses multinacionals establertes en la zona portuària o a Vila-real que mantenen el seu compromís amb aquesta jornada. La gran majoria formen part de la Mesa, però un 28% són empreses que s'han sumat a aquesta iniciativa com a convidades. La Mesa de Responsabilitat Social de Castelló va nàixer en 2008 i en l'actualitat agrupa unes cinquanta grans empreses, pimes i microempreses, associacions professionals, entitats públiques i ONG que treballen a la província de Castelló.

    Arriba el final de la jornada. És el moment de fer balanç. Eva pren aire com si fos una esportista que ha acabat una prova. «Encara que no aconseguisca treball, pense afegir aquesta experiència en el meu currículum i m’emporte a casa tot el que he après». En les edicions anteriors, un total de 28 persones han aconseguit una ocupació. «Algun any m'agradaria tornar-hi, fer les entrevistes, asseure'm davant d'algú, explicar-li com ha canviat la meua vida».

    Entre les activitats de la Mesa de la RSC es troba també la celebració de jornades de debat sobre l'actualitat i el futur de la responsabilitat social; grups de treball especialitzat en àmbits com els recursos humans, o la realització de projectes de desenvolupament social a proposta dels socis de la Mesa de la RSC. A més, la Mesa està treballant en l'impuls de xarrades formatives en instituts de secundària per a conscienciar les joves generacions sobre la necessitat i els beneficis de les conductes socialment responsables. La Mesa de la RSC està oberta a la participació de noves empreses i entitats, tant per iniciativa pròpia com a proposta d'algun dels seus membres.

    Pujar