Pingarrón assenyala els reptes immediats de la Universitat
El secretari general d'Universitats ha participat en el curs «Universitat i Territori» de la Universitat d’Estiu de l'UJI
El finançament, la carrera acadèmica del PDI, la internacionalització i la formació permanent. Aquests són els reptes immediats que tenen les universitats espanyoles, segons ha assegurat el secretari general d'Universitats, José Manuel Pingarrón, durant la seua intervenció en el curs «Universitat i Territori», coorganitzat per la Universitat Jaume I i Crue Universidades Españolas, i emmarcat dins de la Universitat d’Estiu de l'UJI, que se celebra a Benicàssim.
El dirigent del Ministeri d'Universitats ha explicat en la conferència que ha impartit aquest matí que en el tema del finançament «hi ha un consens entre totes les parts», que s'ha reflectit en «un compromís per escrit per part del Govern en la Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU)», pel qual es destinaran 1.400 milions a les universitats, un 1% del PIB. En aquest sentit, el responsable ministerial ha explicat que «en aquests moments el finançament està aconseguint xifres del sistema de 2009, 14 anys després».
La LOSU regula la situació contractual del professorat, regulant el temps que han de dedicar a la docència, un fet que pot incrementar la despesa de les universitats. Sobre aquest tema, Pingarrón ha avançat que «el cost que tinga la implantació de la LOSU l'assumirà el govern».
El representant ministerial considera que un dels reptes de les universitats «és impulsar el rejoveniment de les plantilles i fomentar que l'estabilitat laboral s'aconseguisca més prop dels 30 anys que dels 50» amb els instruments que els aporta la nova llei. En aquest sentit, Pingarrón ha manifestat que «és necessari acabar amb la mala utilització de les figures contractuals», al mateix temps que ha afirmat que «la docència estructural ha de donar-se amb professorat estructural». Segons les dades que té el Ministeri d'Universitats, en l'actualitat un 35% del professorat universitari és associat i un 42% són doctors.
Respecte al factor de la internacionalització, Pingarrón considera que «és motiu d'orgull la participació internacional de les universitats espanyoles en les aliances europees» i ha encoratjat als representants universitaris a fomentar la relació amb «l'Espai Iberoamericà del Coneixement i a obrir el pilar africà i en concret de la zona subsahariana, on hi ha països que estan reclamant una major relació amb les universitats espanyoles».
Finalment, el secretari general d'Universitats, respecte a la formació permanent, ha declarat que la regulació de «les microcredencials va suposar un canvi en la gestió interna de les universitats i passarà a ser d'un factor secundari a una cosa estructural».
La jornada ha comptat també amb el debat sobre «Bones pràctiques en l'impacte de la universitat en el territori», una taula que ha sigut moderada per Manuel Torralbo. rector de la Universitat de Còrdova, i en la qual han intervingut María Berta Sáez Gutiérrez, rectora de la Universidad San Jorge; Josep Rom, rector de la Universitat Ramon Llull; Guillermo Cisneros, rector de la Universitat Politècnica de Madrid i Isabel Díez Vial, vicerectora de Desenvolupament i Impacte Econòmic i Social de la Universitat Internacional de La Rioja.
Un altre dels temes sobre els quals s'ha reflexionat en el curs «Universitat i Territori» ha sigut «Reptes de futur universitat-territori». Ho han fet José Luján, rector de la Universitat de Múrcia; Josep Pallarès, rector de la Universitat Rovira i Virgili; José Antonio Mayoral, rector de la Universitat de Saragossa; Àngels Fitó, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya, en una taula redona moderada per Pilar Aranda, rectora de la Universitat de Granada.
L'acte de clausura ha estat presidit per la rectora de l'UJI i presidenta de Crue Universidades Españolas, Eva Alcón, qui ha assegurat que «s'han complit les expectatives i els objectius que s'havien plantejat quan dissenyàrem el curs». En la taula, han acompanyat a la presidenta de Crue, el president electe de l'Associació Europea d'Universitats, Josep Maria Garell i la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l'UJI, Carmen Lázaro, qui ha resumit els aspectes més destacats que han traslladat els ponents del seminari, on ha quedat clara la necessitat que les universitats compten amb un finançament adequat de manera estructural i no conjuntural.
Per part seua, Josep Maria Garell ha incidit en què per a competir amb «la resta de sistemes universitaris en el futur, les universitats espanyoles necessiten major autonomia universitària i major finançament». Garell també ha afirmat que «tindre una estratègia política internacional és vital per al futur», per això ha destacat l'esforç que els equips de treball estan realitzant «en la internacionalització de Crue, amb l’objectiu de crear una estratègia per a tindre la mateixa força que puguen tindre els francesos o els alemanys a Europa».