El Patronat de Turisme aprova 1,2 milions d'euros per a fer costat als 86 municipis turístics de la província i pal·liar els efectes negatius per la Covid-19
El president de la Diputació, José Martí, subratlla que la institució castellonenca és l'única de les tres administracions provincials a participar amb la Generalitat en el Fons de Cooperació per a Municipis Turístics
El Consell Plenari del Patronat Provincial de Turisme ha aprovat hui sense cap vot en contra el pressupost de 2021, que ascendirà a 5,7 milions d'euros i que “busca donar resposta a les necessitats del sector en davant les dificultats que travessa a causa de la pandèmia de la Covid-19”, segons ha destacat el president de la Diputació, José Martí.
El consell plenari, a més, ha donat llum verda a la distribució definitiva de l'aportació de la Diputació de Castelló al Fons de Cooperació per a Municipis Turístics impulsat pel Consell en aquest any 2020, una partida que reflecteix “el nostre clar compromís per estar al seu costat n aquests moments”. En aquest sentit, José Martí ha volgut posar en valor que la institució castellonenca “és l'única de les tres diputacions de la Comunitat Valenciana que participa en el fons autonòmic, aportant la mateixa quantitat que la Generalitat”.
Es tracta d'una partida d'1.227.364 euros, que se suma a la de la Generalitat, i que beneficiarà a 86 localitats de la província de Castelló, destacant en aquest sentit les aportacions a municipis com Peníscola (120.980 euros), Orpesa (104.541 euros) o Alcalà de Xivert/Alcossebre (91.169 euros), quantitats que es dupliquen en sumar els diners aportats per la Generalitat.
Cal recordar que des de l'administració autonòmica es va decidir posar en marxa en el seu moment aquest fons d'ajuda tenint en compte la complexitat que aquest any 2020 està tenint per a les destinacions turístiques de la província. “La Diputació de Castelló va decidir des del principi apostar fermament per aquest instrument com a mecanisme de suport als municipis”, ha destacat la diputada provincial de Turisme, Virginia Martí, qui assegura que aquest fons ofereix una solució de finançament “incondicionat” mitjançant la qual “els ajuntaments de la província rebran un total de 2,5 milions d'euros”.
La seua naturalesa incondicionada, que s'estableix com una transferència financera als ajuntaments, “ho converteix un instrument d'extraordinari atractiu per als ajuntaments que podran disposar d'aquests fons per a allò que consideren necessari”, explica la diputada provincial, qui assegura que aquest nou fons de cooperació “ha vingut per a quedar-se”.
Cal recordar que aquest instrument ajuda per als ajuntaments emana de la pròpia “Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat” i del nou “Estatut del Municipi Turístic” aprovats per la Generalitat en 2018 i 2020 respectivament, en els quals s'estableix el necessari finançament singular que han de tindre els municipis turístics. Amb això, el fons naix “per a donar una resposta a les necessitats econòmiques dels municipis turístics per l'increment de despesa que han d'afrontar pel fet d'acollir activitat turística.
El fet que, encara que l'entrada en vigor de l'estatut tinga una moratòria fins a gener de 2022, s'haja posat en marxa enguany ve motivat per les necessitats especials que els ajuntaments han hagut d'afrontar en aquest any 2020 pels efectes de la Covid-19.
Pressupostos de 2021
Finalment, destacar que en el mateix ple del patronat s'han aprovat els pressupostos per a 2021, amb un import de 5,7 milions i que, per primera vegada, inclouen d'inici la corresponent partida per a la dotació del fons de cooperació. El Patronat Provincial de Turisme, de cara a 2021, continua apostant pel programa de viatges Castelló Sènior, que va ser ajornat en l'exercici 2020 per la pandèmia, amb una dotació d'1.041.642 €. Això sí, pendents de l'evolució de la pandèmia.
Una novetat, en l'actual marc d'incertesa per la pandèmia, és que s'habilita una nova partida per a una subvenció dirigida a festivals per import de 372.000 €, en previsió que no puguen dur-se a terme de manera definitiva en 2021 .La diputació manté així la seua aposta per la celebració d'aquests macroevents com a motor econòmic i instrument de promoció de la província a nivell mundial.