Una parella de carregades intenta criar al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars
ELPERIODIC.COM - 24/08/2023Es tracta de la primera temptativa coneguda de reproducció d'aquesta espècie d'au limícola
L'ornitòleg del GER, Grup d'Estudi i Protecció de les Rapinyaires-Ecologistes en Acció, Josep Bort, ha constatat la clara actitud de cria d'una parella de carregades o perdius de mar (Glareola pratincola) a la platja de les Goles encara que no ha pogut confirmar la presència d'ous o de pollets en la zona. Sens dubte, es tracta, novament, d'una extraordinària notícia per a la biodiversitat del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, gestionat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ja que la presència de la parella de carregades fa augmentar el catàleg d'espècies d'aus que trien l'ecosistema per a iniciar la reproducció. La cita d'aquesta parella ha sigut possible gràcies a l'observació i a les fotografies del grup GER-Ecologistes en Acció. No és la primera vegada que se cita l'espècie al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. El Servei de Guarderia Rural va citar el primer exemplar conegut al paratge l'abril de 2012. Uns mesos més tard, el juliol del 2012 ho va fer l'observador d'aus Miquel Barberà. I finalment l'abril de 2014 el Servei de Guarderia Rural va tornar a observar un exemplar solitari. Totes aquestes són dades de l'Anuari Ornitològic de la Comunitat Valenciana proporcionades per l'ornitòleg Josep Bort.
Espècie vulnerable al Llibre Roig de les Aus d'Espanya
La canastera o perdiu de mar apareix al Llibre Roig de les Aus d'Espanya de 2021 com a vulnerable degut a les fluctuacions extremes observades en diverses poblacions, segons informació de la Societat Espanyola d'Ornitologia, SEO-Birdlife. L'amenaça més important per a l'espècie és la pèrdua d'hàbitat com a conseqüència de les dessecacions, roturacions de terrenys, ús de plaguicides, l'aparició de depredadors oportunistes com rates, porcs senglars, gats, però, principalment a la platja de les Goles un dels vertaders problemes són els gossos solts. Aquesta espècie, com altres que estan presentes i crien al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars com són les mongetes (Sternula albifrons) o els corriols menuts (Charadrius dubius), necessiten una cosa aparentment tan senzilla com és tranquil·litat, evitar les molèsties dels banyistes dins de les zones delimitades, respectar les distàncies amb les palissades i sobretot controlar la presència de gossos a la platja que puguen malbaratar el futur d'una posta important per a la biodiversitat del paratge fluvial protegit. Per això el Consorci riu Millars, mitjançant el Servei de Guarderia Rural i els tècnics del Consorci, estan fent una vigilància exhaustiva des de principis del mes de juny. El seguiment s'ha fet diàriament a primera hora del matí i última de la vesprada, quan és més habitual la presència de persones amb gossos per la platja de les goles que sempre han d'anar nugats, segons indica el PRUG del paratge.
Com una oroneta, però marina
La canastera o perdiu de mar amb el seu aspecte sembla com una gran oroneta, però és una au limícola bastant especial que ha desenvolupat una tècnica d'alimentació peculiar. S'alimenta d'insectes com saltamartins, mosques, mosquits, papallones, libèl·lules, escarabats i altres que com les oronetes, avions comuns o falzies caça en l'aire. Veritablement, és un gran espectacle veure-les caçar, ja que fan vols acrobàtics per a atrapar el seu aliment. La reproducció de les canasteres s'inicia el mes d'abril. Com altres espècies que cria a terra utilitza tècniques de defensa davant la presència de possibles depredadors.