CASTELLÓN PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Paranimf inicia temporada amb un homenatge a Estellés

ELPERIODIC.COM - 07/09/2024

Ofereix una programació protagonitzada per la dansa, el teatre social, l’humor i la música

El Paranimf de la Universitat Jaume I obrirà la nova temporada recordant la figura de Vicent Andrés Estellés, amb motiu del centenari del seu naixement. Al llarg del trimestre, aquest espai cultural oferirà una extensa programació d’espectacles de dansa i teatre, en els quals tindrà un especial protagonisme la música i el gènere d’humor, a més de propostes de caràcter social. El públic també podrà gaudir d’una cuidada selecció de cinema actual reconegut en festivals nacionals i internacionals i amb temàtiques que convidaran a la reflexió, així com d’un cicle dedicat a la directora Agnès Varda. Com és habitual, la programació de tardor es tancarà amb el Concert de Nadal de la Big Band UJI.

La programació s’iniciarà el 20 de setembre amb un programa doble d’homenatge a l’escriptor Vicent Andrés Estellés. Les propostes seran Rosa de paper, una peça de dansa de la companyia Marroch, inspirada en el poema d’Estellés, i Tres d’Estellés, una lectura dramatitzada basada en l’obra i vida del poeta de Burjassot i interpretada pel músic Panchi Vivó i els actors Daniel Tormo i Josep Valero. A més, està previst que durant la Mostra d’Arts Escèniques Reclam es realitzen altres activitats entorn a la figura de l’escriptor.

La programació continuarà el 4 d'octubre amb The Disappearing Act, una peça de dansa contemporània, emmarcada en el programa «Danza a escena» de la Xarxa Espanyola de Teatres, que és la primera producció en solitari de la ballaora de flamenc d’ascendència africana Yinka Esi Graves, en la qual reflexiona sobre l’eliminació i la invisibilitat des d’una perspectiva històrica. L’espectacle comptarà amb música en directe dirigida pel guitarrista Raúl Cantizano, qui ha format part de diferents projectes renovadors del flamenc del segle XXI i ha acompanyat a figures com Niño de Elche o Rocío Márquez.

L’11 d’octubre la companyia La Troupe Malabó oferirà al Paranimf Los Pfeiffer, un espectacle d’emoció, poesia visual i humor per a tots els públics. Aquesta obra té com a protagonistes a un grup de músics proscrits que viuen en una distòpia on l’era digital s’ha apoderat de les emocions humanes i la música està prohibida. A través de la interpretació de conegudes peces de Paganini, Bach o Vivaldi, tractaran de sembrar l’esperança en mig del caos i fer renàixer la música.

Dins de la Mostra d’Arts Escèniques Reclam, s’ha programat el 25 d’octubre l’obra En mitad de tanto fuego, una adaptació d’Alberto Conejero d’un clàssic fonamental de la literatura clàssica grega, la Ilíada. Aquest potent monòleg, protagonitzat per Rubén de Eguía, parla sobre la condició humana i combina veus del passat i del present a partir del personatge de Patrocles, company d’armes d’Aquil·les.

El Reclam també inclourà l’espectacle de dansa TRES de Ballet Triàdic, de Taiat Dansa, el 30 d’octubre, una peça que explora les possibilitats visuals, estètiques i espacials; l’obra de teatre Iribarne, de la companyia Butacazero, el 8 de novembre, un recorregut en clau d’humor per la història d’Espanya des del franquisme fins a la democràcia a partir de la figura de Manuel Fraga; i Transmissions, el 15 de novembre, una conferència ballada, a càrrec de Guille Vidal-Ribas i Javi Casado, que combina música, audiovisuals, paraula i moviment per a explicar les danses urbanes en totes les seues dimensions.

La programació del Reclam al Paranimf es completarà amb les representacions Nevenka, d’Histrión Teatro, el 22 de novembre, que tracta el cas de la dona que va guanyar per primera vegada a Espanya un cas per assetjament sexual a un polític; Sexpiertos, de Tanttaka Teatroa, una comèdia sobre la sexualitat de les persones amb diversitat funcional protagonitzada per Aitziber Garmendia i Telmo Irureta, que va ser distingit amb el Goya a Millor Actor Revelació per la seua intervenció en La consagración de la primavera; i El bar nuestro de cada día, de la companyia Chipi la Canalla, el 29 de novembre, un espectacle de comèdia amb música en directe que recrea un funeral en un bar i es basa en la litúrgia catòlica per a sacralitzar aquests espais i reivindicar-los com a temples en els quals rendir culte a la vida i a la gent.

La programació d’aquest trimestre del Paranimf es tancarà el 20 de desembre amb el tradicional Concert de Nadal a càrrec de la Big Band UJI.

CICLES DE CINEMA

Pel que fa al cinema, es podrà gaudir dels cicles habituals en versió original. La programació s’iniciarà el 21 de setembre amb el cicle «Nou cinema» i la pel·lícula Paradise is burning, de Mika Gustafson, premi Orizzonti a millor direcció al Festival de Venècia 2023, que també es projectarà el 22 de setembre.

Després serà el torn de Matronas, de la directora Léa Fehner, que va rebre el premi del jurat jove al millor llargmetratge en el Festival de Gijón 2023. Dins d’aquest cicle també es projectarà Volveréis, de Jonás Trueba, guardonada al Festival de Cannes 2024 com a millor pel·lícula europea (Quinzena de realitzadors).

Així mateix, en el mes de novembre es projectaran dues pel·lícules dirigides al foment de la igualtat de gènere: Amal, de Jawad Rhalib, i Crossing, de Levan Akin.

El cicle «Nou cinema» es completarà amb dos films premiats al Festival de Cannes 2024: La sustancia, de Coralie Fargeat, que va rebre el premi al millor guió; i Grand Tour, de Migues Gomes, guardonada en millor direcció.

Quant al cicle «En pantalla en gran», aquest trimestre estarà dedicat a la directora i guionista belga Agnès Varda amb el lema de «Mirada lliure». El cicle inclourà la projecció de la seua òpera prima La Pointe-Courte; el seu tercer llarg en color titulat La felicidad; el documental Daguerrotipos; el film Sin techo ni ley; el documental autobiogràfic Las playas de Agnès, i el documental Caras y lugares.

MÉS FOTOS