Novales destaca la importància del rigor en les informacions econòmiques
Alfonso Novales, catedrà tic de Fonaments de lâAnà lisi Econòmica de la Universitat Complutense de Madrid, ha obert avui el Cicle de Conferències de la Cà tedra Ciutat de Castelló de la Universitat Jaume I amb una anà lisi sobre lâadequació del llenguatge utilitzat en Economia, especialment en els mitjans de comunicació, i sobre les dades disponibles per a lâestudi dâeconomies i mercats en relació amb les afirmacions i prediccions econòmiques.
En la seua intervenció, Novales ha assenyalat que «lâEconomia és una ciència i, com a tal, alguns fenòmens no són fà cils dâexplicar perquè siguen comprensibles per a tot el món sense una base de coneixement sobre aquest à mbit». En aquesta lÃnia, ha incidit en la falta de rigor en les notÃcies econòmiques en els mitjans de comunicació posant com a exemple titulars sobre la pujada de la inflació quan allò que ha pujat són els preus.
Dâaltra banda, el catedrà tic ha abordat el tema de les afirmacions i prediccions econòmiques des del punt de vista de la professió. «Els economistes no solem tindre bona imatge perquè ens podem equivocar atès que no mesurem com en altres ciències ja que treballem amb dades i models», ha explicat. AixÃ, ha assenyalat que els economistes no «demostren» com en altres ciències i, per tant, els resultats no són concloents de mateixa forma que en altres disciplines.
No obstant, Novales ha afirmat que «no sâha de trivialitzar la nostra professió, cal analitzar dades, simular models, plantejar escenaris raonables i proposar probabilitats. La funció de lâeconomista és saber respondre a una pregunta utilitzant diversos models».
El Cicle de Conferències de la Cà tedra Ciutat de Castelló continuarà el pròxim 30 dâoctubre amb la conferència de Ramón MartÃnez Máñez, Premi Jaume I 2018 de Noves tecnologies sobre «Sistemes dâalliberament controlat i sondes moleculars en aplicacions biomèdiques».
Â