CASTELLÓN PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Naix Interiors, un projecte cultural sobre la despoblació i el turisme conscient a l'interior de Castelló

ELPERIODIC.COM - 21/11/2023

Les Mores de Ludiente, El Molinar pertanyent al municipi del Toro i Jinquer situat a l'Alcúdia de Veo seran les tres primeres localitats en les quals es desenvolupe aquest projecte

Activar la conscienciació sobre llocs actualment deshabitats, o que han passat per aquest procés d'abandó, fomentant la seua cura, valor i memòria. Tot això, sense intenció d'alterar-los o repoblar-los de nou. En resum, aquesta seria la raó de ser de Interiors, una iniciativa de Artèria Cultural que durant tres caps de setmana dinamitzarà nuclis despoblats de la província de Castelló mitjançant diferents pràctiques artístiques contemporànies que es desenvoluparan allí mateix per a gaudi i reflexió de la ciutadania.

En concret, serà el cas de Los Mores de Ludiente (Alt Millars), que se situa en el marge sud del barranc de Santa Ana i presenta un gran nombre de cases abandonades; El Molinar del Toro (Alt Palància), un lloc marcat pel pas del riu Palància que deu el seu nom a la tradició de moldre el blat; i Jinquer a l'Alcúdia de Veo (la Plana Baixa), que va quedar deshabitat després de la Guerra Civil i, ara, només manté algunes construccions i l'església, en la façana de la qual encara es conserven els trets.

LA MÚSICA ELECTRÒNICA I L'AUDIOVISUAL COM A ALIATS
Per a cadascuna d'aquestes localitats s'ha produït un vídeo amb música electrònica creada per a l'ocasió per artistes castellonencs, que amb el seu treball presenten un escenari únic amb una història per contar. Ha sigut el cas de José Gas (Gahs), artista independent resident a Nules; Núria García, violinista i productora nascuda a Castelló, però resident a Barcelona i Tenerife; i Alberto Lucendo, artista multidisciplinari, també de Castelló, que viu a Berlín i que ha compost música per a nombrosos llargmetratges premiats en festivals internacionals com Minsk International Film Festival o el Festival de Sant Sebastià, entre altres.

Així mateix, s'han generat diferents vídeos de creació documental protagonitzats per veïns/as, familiars i, fins i tot, les pròpies persones que van habitar aquests llocs, de manera que s'ha obtingut un material digital inèdit i educatiu enfront de la pèrdua de la memòria oral i històrica d'eixos tres despoblats. “Amb aquesta acció volem facilitar la transferència de coneixement per mitjà d'eines pròpies de creació contemporània. Amb això generem un pensament de valor i cura cap a aquests llocs on a més s'involucra i es convida al teixit social del municipi a fer seu el projecte”, expliquen des de Artèria Cultural.

TRES CAPS DE SETMANA CULTURALS PER A REFLEXIONAR SOBRE DESPOBLACIÓ I TURISME CONSCIENT
Els tres municipis seleccionats s'ompliran d'activitats durant els primers caps de setmana de novembre. El dissabte dia 4 es va presentar a Lludient el treball realitzat en Els Habites (Alt Millars). Per part seua, el dissabte dia 11 i el diumenge dia 12 es va fer el propi a l'Alcúdia de Veo, on es reflexionarà sobre el despoblat de Jinquer (la Plana Baixa). Finalment, el diumenge dia 26 i el dilluns dia 27 l'atenció se centrarà en el municipi del Toro per a parlar del llogaret del Molinar (Alt Palància).

La programació serà similar en cadascun d'ells, començant els dissabtes a la vesprada amb la presentació del projecte i visualització dels vídeos musicals que mostren la riquesa ambiental i històrica d'aquests llocs. A continuació, partint d'una peça musical composta ad hoc per al despoblat, es realitzarà una peça de dansa performativa a càrrec de la ballarina Noelia Arcos, del Col·ectiu Penja’m, en el qual interactuaran cos, so i entorn. Posteriorment, es mostrarà el treball de mediació i investigació documental, convidant al públic a aportar les seues reflexions.

D'altra banda, en la jornada del diumenge al matí el projecte Interiors convidarà a la ciutadania a realitzar una ruta senyalitzada on s'oferirà una visita guiada cap a aquests llocs deshabitats. Per a això, es farà una representació didàctica a càrrec de la companyia Aur-Art, especialistes a recrear visites divulgatives i dinamitzades sobre la història i el patrimoni.

Aquesta teatralització pedagògica estarà ambientada en el propi espai amb la finalitat de mostrar la vida quotidiana del lloc, l'ocupació dels seus habitants i els motius del seu abandó, entre altres aspectes. Finalment, els assistents podran gaudir d'una degustació de productes locals facilitats per comerços i productors/as locals.

A més, en les tres localitats triades s'instal·larà una senyalística que inclourà uns codis QR, que serviran de punts informatius per a fomentar la visita a aquests llocs alhora que es coneix la seua història, característiques, singularitats i anècdotes vinculades a cada despoblat. Tots els recursos i informació estaran pròximament disponibles en la web www.visitinteriors.com.

“Esperem afavorir l'acostament entre el món rural i les zones més urbanes, crear noves rutes culturals que permeten vertebrar el territori i generar un entorn més dinamitzat que facilite la integració de veïns, veïnes i visitants en la ruralitat d'aquestes zones. Tot això, amb la sostenibilitat ambiental com un eix central. L'impacte del nostre projecte serà avaluat per l'Associació Cultural i Mediambiental Arrels”, conclouen des de Artèria Cultural.

SOBRE L'ORGANITZACIÓ DE INTERIORS
Totes les accions desenvolupades en Els Habites de Lludient (Alt Millars), El Molinar del Toro (Alt Palància) i Jinquer a l'Alcúdia de Veo (la Plana Baixa) corresponen a una primera fase de Interiors, que ha nascut com un projecte amb una duració de tres anys, de manera que pròximament també s'implementarà en més nuclis despoblats de la província de Castelló. El seu finançament procedeix de fons Next Generation EU gestionats a través del Institut Valencià de Cultura (IVC).

Interiors és una iniciativa de Artèria Gestió i Promoció Cultural S.L., una empresa de gestió cultural compromesa amb la creació, promoció i difusió de projectes culturals en la Comunitat Valenciana. El seu enfocament es basa en un model cultural sostenible que busca transformar a agents i artistes en líders creatius/as i agents de canvi. Treballen en estreta col·laboració amb diversos actors del món cultural per a generar oportunitats, enfortir capacitats i fomentar la innovació. A través del seu treball busquen impulsar el desenvolupament cultural, contribuint al creixement de la comunitat artística i a la transformació social.

MÉS FOTOS