CASTELLÓN PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Museu de la Valltorta celebra el Dia Europeu de l'Art Rupestre

ELPERIODIC.COM - 06/10/2020

L'espai museístic de referència de l'art rupestre valencià organitza una visita a l'abric del Mas d'en Salvador d'Albocàsser i un taller sobre el foc a la prehistòria

Les places a les dues activitats estan limitades i és obligatori fer la reserva al Museu de la Valltorta

El Museu de la Valltorta, que depén de Cultura de la Generalitat, ha organitzat una visita a les pintures del Mas d'en Salvador d'Albocàsser i un taller monogràfic sobre el foc amb motiu de la celebració del Dia Europeu de l'Art Rupestre el pròxim 9 d'octubre.

La primera activitat programada consisteix en una caminada de 2 quilòmetres, per a visitar les pintures rupestres del Mas d'en Salvador d'Albocàsser, un abric que no es visita de manera habitual. L'eixida será a les 10.00 hores del matí del divendres 9 d'octubre des del camp de futbol d'Albocàsser.

Aquest abric, que pertany al Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, va ser descobert l'any 1980 i té una escena de recol·lecció en la qual una figura humana, probablement una dona, puja a un arbre envoltada per ocells i insectes per tal de recollir ous d'un niu o mel d'una bresca.

La segona activitat del dia començarà a les 16.00 hores als porxes de l'ermitori de Sant Pau d'Albocàsser. Es tracta del taller 'Robar el foc als déus' i està a càrrec de Francesc Bellmunt, arqueòleg i guia de Galipat.

Ambdues propostes són gratuïtes i necessiten reserva prèvia, ja que l'aforament està limitat. Les reserves es poden fer al Museu de la Valltorta (964336010) i tota la informació sobre el Dia Europeu de l'Art Rupestre es pot consultar en la web del museu (consultar aquí).

Cal recordar que el Parc Cultural Valltorta-Gassulla acull més de 40 conjunts rupestres d'art llevantí, i té com a finalitat protegir-los, estudiar-los i difondre'ls, amb l'objectiu de convertir-se en un model de gestió integral del patrimoni que afavorisca el desenvolupament socioeconòmic sostenible dels pobles que en formen part.

Oferta cultural per a donar a conéixer l'art rupestre valencià

Les obres del Museu de la Valltorta estan a l'aire lliure, en els 12 abrics de pintures rupestres que es poden visitar. No obstant això, el Museu conté una exposició permanent molt didàctica a les seues sales per tal d'acostar els visitants a les manifestacions artístiques rupestres de la prehistòria en terres valencianes. Unes manifestacions, com totes les que hi ha repartides al llarg de les nostres comarques, declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Per a potenciar el gran valor del Museu de la Valltorta i els abrics del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, però també de tot el patrimoni de l'art rupestre valencià de nord a sud, Cultura de la Generalitat ha iniciat un pla de visites guiades a 33 abrics, que van des del barranc de la Valltorta fins a Xaló, passant per Alcoi, la Vall de la Gallinera o Bicorp.

Són 19 els abrics de les comarques de Castelló amb manifestacions artístiques de la prehistòria que es poden visitar amb guies: abric de la Rambla (Portell), la Covatina (Vilafranca), abric del Mas d'en Barberà (Forcall), cingle de Palanques (Palanques), la Serradassa (Vistabella), coveta Pere Tomàs (Atzeneta), abric d'en Melià (Sierra Engalceran), cova dels Rosegadors (la Pobla de Benifassà), la Joquera (Borriol), abric del Castell (Vilafamés), les coves la Saltadora (les Coves de Vinromà), l'abric Centelles (Albocàsser), Mas d'en Josep, cova de Cavalls i coves del Civil (Tírig), la cova Remígia i el cingle de la Mola Remígia (Ares del Maestrat) i els dos abrics de Morella la Vella (Morella). Les reserves s'han de fer directament al Museu de la Valltorta o a les oficines de turisme municipals.

Pel que fa a les comarques de València, s'han organitzat visites guiades a 8 abrics amb pintures rupestres del massís del Caroig: coves de l'Aranya, abric dels Gineses, Charco de Madera i Balsa Calicanto (Bicorp); Cinto de las Letras (Dos Aguas), abric de Vicent (Millares), abric de Garrofero (Navarrés) i abric del Voro (Quesa). Les reserves es poden realitzar directament a les oficines de turisme dels municipis.

Quant a les comarques d'Alacant, es poden visitar 6 jaciments d'art rupestre: Pla de Petrarcos (Castell de Castells), la Sarga (Alcoi), Benialí i Benirrama (la Vall de Gallinera), cova de la Caputxeta (Dénia) i abric del Mansano (Xaló). Les reserves es poden realitzar directament a les oficines de turisme dels municipis i en el cas d'Alcoi també al Museu Arqueològic.