CASTELLÓN PROVINCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Un municipi de Castelló recupera el seu tresor més preuat: ressorgix el seu castell després de segles d'oblit

ELPERIODIC.COM - 16/06/2024

Ja han sigut documentats quatre fases d'ocupació: Bronze, Ibèrica, Medieval islàmica i Medieval cristiana

El desafiament de conéixer, el desig de descobrir i la passió per conservar són les que van portar a l'alcaldessa d'un xicotet poble de poc més de cent habitants de l'Alt Palància, Pina de Montalgrao, a recuperar “un castell que és testimoni de la nostra història”.

María Ángeles Murria, “sense capacitat econòmica per a intervindre” va trucar a les portes del Consell i va aconseguir “que la Generalitat Valenciana atenguera la nostra humil anomenada”. Una inversió de 166.776,24 euros que ha finançat la Conselleria de Cultura i Presidència i que al costat de l'aportació municipal, “uns humils 1.743,30 euros” han fet possible “descobrir qui vam ser per a sentir-nos orgullosos de pertànyer a este poble que tant volem”.

Hui Pina de Montalgrao ja ha documentat, entre setembre de 2023 i abril de 2024, quatre fases d'ocupació: Bronze, Ibèrica, Medieval islàmica i Medieval cristiana. Pobladors la presència dels quals s'ha descobert gràcies al treball de José Llop i Santa Morro, al capdavant de la direcció de l'obra, i de Manolo Molina, arqueòleg i responsable de l'excavació.

“Seguirem. Perquè volem saber més. Conéixer la nostra identitat i posar en valor la rellevància d'una fortificació tan rellevant com esta per al poble de Pina de Montalgrao”, ha manifestat Emmurriament.

D'antuvi, l'alcaldessa va aprofitar la passada Fira de Vallada per a “compartir amb els meus veïns el descobriment”. Es va fer una xarrada amb posterior visita al castell en el qual s'ha descobert noves estructures d'època anterior a la dels murs existents “Igualment hem consolidat els llenços murarios encara presents i alçat aquelles parts derruïdes seguint la mateixa tècnica constructiva emprada en el seu moment. Es tracta, en definitiva, de donar estabilitat al conjunt i, alhora, buscar una imatge contínua i integral del recinte fortificat”, explica Llop.

A tot això, s'ha sumat l'obertura d'un accés per als vianants escalonat “Ens permet arribar fins a les ruïnes del castell sense danyar-les i admirar el resultat de la intervenció”, ha explicat l'alcaldessa. “Hi ha senyalització explicativa i pals de protecció de les restes arqueològiques trobades. Tot per a preservar la riquesa del descobriment”.

“Continuarem, perquè sabem que Pina de Montalgrao és un tresor que estem decidits a protegir i a acaronar. Tenim ací les nostres arrels, som hereus de la seua identitat i saber més sobre qui vam ser és un deure que defendrem amb voluntat fèrria”, ha conclòs l'alcaldessa del municipi.

MÉS FOTOS