CASTELLÓN PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Monedes romanes, un crema perfumes o antics anells: Estos són els últims descobriments arqueològics a la província de Castelló

ELPERIODIC.COM - 04/10/2024

La Diputació exposa les últimes troballes en diversos llocs de la província

La Diputació Provincial de Castelló fomenta i protegix el patrimoni arqueològic i històric dels 135 municipis i presenta un conjunt de peces de la col·lecció d'arqueologia del Museu de Belles Arts procedents de les últimes excavacions realitzades pel Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques (SIAP).

“Salvaguardem el patrimoni cultural de la província i donem a conéixer al món la nostra rica història”. Amb estes paraules, el diputat de Cultura de la institució provincial, Alejandro Clausell, ha posat en valor el treball que han realitzat els professionals del SIAP en els jaciments del Capitell de la Serra d’en Galceran, del Tossal de la Vila de Serra d'en Galceran, del Calvari de Montán i el Castillejo de Benafer per a “recuperar part de la història de la nostra terra”.

“És molt important potenciar estos recursos patrimonials i culturals, no sols per a convertir-ho en atractius turístics, sinó per a reivindicar el passat dels nostres municipis”, ha manifestat Alejandro Clausell, qui ha continuat dient que “la missió d'esta Diputació és desenterrar eixe ric llegat dels nostres avantpassats per a posar-lo en valor i que revertisca en oportunitats turístiques de desenvolupament dels pobles”.

D'esta manera, el diputat responsable de l'àrea de Cultura ha destacat el compromís de l'equip de Govern Provincial amb la protecció i conservació del valuós patrimoni arqueològic del territori. “Castelló és una província amb un enorme patrimoni i des de la Diputació volem fomentar i salvaguardar l'arqueològic, assegurant la conservació i protecció d'estos béns culturals”, ha ressaltat Clausell.

Així doncs, els treballs de recerca i excavació duts a terme en els diferents jaciments de la província han permés recuperar peces arqueològiques d'un valor incalculable. “És important recuperar el que s'amaga davall de les pedres del nostre patrimoni perquè ens ajuda a conéixer i a comprendre més la història dels nostres pobles”, ha indicat el diputat provincial.

Pel que respecta al jaciment del Capitell de la Serra d’en Galceran, l'excavació ha donat com a resultat la trobada d'un conjunt de monedes amagades al costat d'unes pedres. Tal com ha explicat Alejandro Clausell, “es tracta de set monedes de bronze d'època romana, amb una cronologia que abasta del 360 al 370 d. C. Encunyades a Roma, Arelate (Arles), Lugdunum (Lyon), Constantinoble (Estambul)”.

El conjunt d'estes monedes segurament pertanyeria a una persona amb accés a l'entorn rural del Capitell, probablement un pastor, que el va amagar en un contenidor del material perible, tal vegada, una bossa de cuir.

En el jaciment del Tossal de la Vila de Serra d’en Galceran, els treballs arqueològics que s'estan duent a terme des de fa diversos anys han donat com a resultat la identificació d'un important assentament de finals de l'Edat del Bronze i de l'època del Ferro Antic, amb una cronologia que aniria del segle IX al VII a. C.

A més, en la campanya que es va dur a terme l'any passat es va localitzar una clau de ferro d'un cadenat, “element que no és molt freqüent entre els materials de l'època”, ha expressat Clausell, qui ha assenyalat que “el jaciment continua sent objectiu d'excavació”.

Igual que el jaciment de Monte Calvario de Montán, en el qual el SIAP ve excavant des de fa una dècada i en el qual s'han trobat materials metàl·lics tant de la indumentària personal, com de ferramentes, com és el cas d'un penjoll de bronze en forma de cércols, un anell de bronze decorat, un fragment de trípode de bronze per a sostindre un crema perfumes, una sivella de ferro, sivelles per als mantells i el mànec d'un ganivet.

I, finalment, en el jaciment del Castillejo de Benafer, el Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques ha recuperat una fíbula anul·lar de bronze, fermall per a subjectar el mantell pel muscle.

Totes estes peces, tal com ha manifestat el diputat responsable de l'àrea de Cultura han sigut restaurades i ara es poden apreciar en el Museu de Belles Arts. “Estem molt orgullosos d'haver contribuït recuperar l'esplendor d'estes peces amagades entre pedres i posar-les en valor, perquè cuidar el nostre patrimoni és garantir que deixem a les generacions esdevenidores allò que ens explica com hem sigut des dels nostres orígens”, ha conclòs Alejandro Clausell.