CASTELLÓN PROVINCIA | SANITAT I SALUT

Margarita del Val: «Les vacunes contra el SARS-CoV-2 són les més segures de tota la història»

ELPERIODIC.COM - 16/11/2021 | Fotograf: Àlex Pérez

La viròloga, química i immunòloga del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Margarita del Val ha impartit la conferència «La immunologia de la pandèmia i de la campanya de vacunació» en la sala d'actes de l'Escola de Doctorat i Consell Social de la Universitat Jaume I, organitzada per la Càtedra Ciutat de Castelló.

Del Val ha afirmat que les vacunes contra el SARS-CoV-2 són les més segures de tota la història, paradoxalment al que poguera pensar-se per la rapidesa en el seu disseny i desenvolupament. Normalment es tarda bastants anys a desenvolupar una vacuna eficaç, però en aquesta pandèmia s'han ajuntat tres factors que han confluït per a aconseguir unes vacunes segures i eficaces. D'una banda, l'enorme inversió realitzada per organismes públics i entitats privades per a la recerca i desenvolupament; a més, l'existència d'un nombre major de voluntaris per a la realització dels assajos clínics, cinc vegades més que en altres vacunes; i finalment, la vigilància dels assajos després de l'aplicació de la vacuna, que ha sigut molt intensa i ha permés una major rapidesa per a identificar els possibles resultats adversos.

Margarita del Val ha iniciat la conferència explicant la importància i el per què es necessiten les vacunes, ja que «el que fan les vacunes és entrenar al nostre sistema immunitari, estimular la nostra immunitat, i per això són la solució a les infeccions i a les pandèmies». I ha destacat que el virus SARS-CoV-2 és un virus més, no és el més virulent conegut, però «el que ha ocorregut per a la seua propagació és que quan va arribar no teníem cap defensa immunitària contra ell». No és el més contagiós, de fet, la varicel·la és tres vegades més contagiosa, o la pallola, sis vegades més. I fins i tot, no és el més mortífer. Per exemple, el virus d'immunodeficiència humana (VIH), sense tractament, provoca la mort al 90% dels infectats, mentre que aquest coronavirus només l'1%.

La coordinadora de la Plataforma d'Investigació en Salut Global del CSIC ha destacat que el problema del SARS-CoV-2 és que és un virus silenciós. «No es transmet tant com uns altres però ho fa d'una manera molt silenciosa. De tal forma que el dia que tenim la major quantitat de virus en la nasofaringe és d'un a tres dies abans dels símptomes, si els tenim, de manera que quan eixe primer dia estem pensant si eixa picor de la gola és la COVID, resulta que portem dos o tres dies contagiant a tots els nostres contactes».

Del Val ha afirmat que «la capacitat que tenim cadascun de nosaltres de contagiar als altres és més o menys la mateixa en totes les situacions, fins i tot vacunats, encara que és una mica més baixa, i la conseqüència d'això és que ens infectarem tots, abans o després», ja que és un virus que no es podrà erradicar perquè no es podrà vacunar a totes les persones adultes del món. Per tant, «el millor és que ens trobe vacunats».

Respecte a les mutacions del virus, Margarita del Val ha explicat que la vida és mutació, el que existisquen variants és intrínsec a la vida, i que els coronavirus muten poc, de fet muten deu vegades menys que el virus de la grip.

La investigadora del CSIC ha destacat també la importància de la memòria immunitària, que és com la memòria normal però del sistema immunitari. Amb dues estimulacions, amb dues dosis de la vacuna, es té una bona resposta immunitària, i les següents estimulacions seran millores per a aquesta memòria ja que es generen anticossos amb major rapidesa i quasi no es tindran símptomes. «D'entrada tindrem més forces que les que té l'enemic» ha afirmat la viròloga, que ha conclòs dient que «és igual que baixen els anticossos, tenim els limfòcits de memòria, tenim la memòria immunitària», destacant que els anticossos davant el virus van disminuint però la immunitat es manté.

La viròloga ha conclòs la seua intervenció donant dades sobre les vacunes contra la COVID-19 i la importància de continuar desenvolupant vacunes per a aquest o futurs virus. També ha insistit que sempre és millor la vacunació que la infecció natural, ja que millorarà la resposta immunitària enfront de les variants, i que el risc personal per a una persona no vacunada és el mateix que abans que estiguera vacunada una gran part de la població, ja que pot ser que tinga menys probabilitats, però el mateix risc.

MÉS FOTOS