Margarita Tarragona: «La psicologia positiva no significa veure-ho tot de color de rosa»
Margarita Tarragona, directora de PositivaMente a la Universitat Tecmilenio de Mèxic i membre honorari del Centre for Positive Psychology de la Universitat de Melbourn, ha analitzat algunes de les eines del coaching en relació amb la psicologia positiva per tal de traure la millor versió i el potencial dâuna persona en el curs dâestiu «#FelicitatEnAcció».
Tarragona ha iniciat la seua intervenció posant de relleu com la psicologia positiva encaixa molt bé amb el coaching atès que la psicologia positiva, basada en la investigació i centrada en el funcionament òptim de les persones perquè aquestes visquen plenament, «pot donar-li al coaching el marc teòric cientÃfic que li faltava».
Segons ha explicat, el coaching és un procés en el qual el professional acompanya a la persona en el seu desenvolupament a través dâuna eina fonamental que és la indagació, mitjançant la qual sâevoquen records i es desperten emocions que causen un efecte en la persona. AixÃ, les premisses del coaching són que les persones tenen potencial, poden canviar i aconseguir un canvi de forma rà pida i que estan disposats a treballar per a assolir aquest canvi.
«A vegades tenim la tendència a focalitzar en aquelles coses que no funcionen bé. La psicologia positiva i el coaching se centra en allò que sà està bé, la qual cosa no significa veure-ho tot de color de rosa sinó tindre una visió clara i equilibrada en la qual tâadones que les coses bones són tan reals com les negatives», ha assenyalat la directora de PositivaMente.
Per tal de treballar les premisses del coaching, Tarragona ha presentat alguns mapes conceptuals sobre els «ingredients necessaris per al benestar» que poden ser útils per a analitzar com està una persona i guiar-la en la millora de certs aspectes. Un dels models de psicologia positiva que ha explicat és el PERMA que té com a components de la felicitat les emocions positives, el compromÃs, les relacions positives, el sentit i lâassoliment.
A partir dâaquest model, els assistents han realitzat diferents dinà miques de grup relacionades amb els components de la felicitat.