Manuel Jordán: «Necessitem una administració que gestione amb eficiència i eficàcia els recursos disponibles per a l'R+D+i»
Manuel Jordán, president de la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de l'R+D+i (RUVID), ha fet avui a Elx balanç de l'estat de la recerca en les universitats de la Comunitat Valenciana. Aixà mateix, ha presentat l'Anuari InfoRUVID, publicació que cada any arreplega una selecció de notÃcies sobre els resultats de l'activitat investigadora desenvolupada al llarg de l'any en les universitats de la Comunitat.
El president d'aquesta xarxa, que aglutina set universitats âcinc públiques i dues privadesâ ha destacat que el sistema universitari de recerca valencià «és un sistema consolidat, però que avui en dia segueix presentant algunes dificultats. Una de les principals radica en l'obtenció de fons per a desenvolupar activitats de recerca, aixà com per a mantenir lÃnies de recerca i generar oportunitats per als investigadors més joves». Les dades disponibles de l'any 2016, registren una inversió en R+D+i de les universitats valencianes de 465 milions d'euros, un 45% del total invertit a la Comunitat Valenciana.
Per la seua banda, les universitats associades a RUVID empren a quasi 19.000 persones en activitats d'R+D+i i formen entorn de 1.600 joves investigadors a l'any. «Si no som capaços de retenir-los en les nostres universitats o propiciar altres oportunitats laborals en empreses del nostre entorn per a aquests joves, estarem fent un gran dany al futur de la ciència i la innovació en la nostra Comunitat», ha declarat Manuel Jordán.
Juntament amb els problemes per a obtenir fons per a la recerca, les universitats valencianes reclamen major eficiència i eficà cia per part de les administracions per a gestionar aquests recursos. El president de RUVID ha dit que «és més necessari que mai passar de les intencions a les accions. Necessitem una administració conscienciada però també que gestione adequadament els recursos disponibles». En aqueix sentit, Jordán ha recordat que una de les finalitats principals de la Xarxa és precisament exercir d'interlocutor và lid davant les administracions i ha reiterat «el nostre oferiment per a treballar juntament amb l'administració per a millorar la situació».
D'altra banda, i encara que comencen a albirar-se algunes dades que apunten a un canvi de tendència des que s'iniciara la crisi econòmica, la transferència de coneixement des de la universitat a l'empresa segueix necessitant un impuls avui dia. «Les universitats hem rebut amb gran satisfacció les mesures anunciades per part de l'Agència Valenciana de la Innovació per a fomentar la transferència de coneixement i per a promoure la formació i contractació d'investigadors en empreses de la Comunitat», ha destacat Jordán.
Actualment, solament el 39% de les empreses que contracten activitats d'R+D+i a les universitats valencianes té el seu origen en la nostra Comunitat.
Malgrat totes les dificultats, Manuel Jordán ha dit sentir-se molt orgullós del treball realitzat pel personal investigador: «Els nostres investigadors reben premis i reconeixements d'entitats de prestigi en tot el món i estem en la frontera del coneixement en molts à mbits de la ciència». Per posar un exemple, en l'actualitat, les universitats tenen 14 investigadors en actiu treballant en ambiciosos projectes finançats pel Consell Europeu de Recerca i cinc investigadors en el rà nquing mundial Highly Cited Researchers.
Una de les lÃnies d'actuació principals de RUVID és donar visibilitat als resultats dels projectes de recerca que es desenvolupen en les universitats i amb aqueix objectiu la Xarxa elabora cada any l'Anuari InfoRUVID, disponible per a la seua consulta a través de la pà gina web de l'entitat.
L'acte ha comptat també amb l'assistència de la vicerectora d'Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Universitat d'Alacant i membre de la Comissió Executiva de RUVID, Amparo Navarro; Jesús Lancis, membre de la Comissió Executiva de RUVID i vicerector d'Investigació i Doctorat de la Universitat Jaume I de Castelló; José PÃo Beltrán, coordinador de la Delegació del Consell Superior de Recerques CientÃfiques a la Comunitat Valenciana i Antonia Salinas, membre representant de la Xarxa de Parcs CientÃfics de la Comunitat Valenciana.
Sobre RUVID
RUVID és la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació. Creada l'any 2001, té com a objectius fomentar la recerca cientÃfica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en totes les à rees de coneixement, enfortir el paper de les universitats associades com a agents del Sistema d'R+D+i de la Comunitat Valenciana, promovent lÃnies de cooperació entre aquestes, i constituir-se com una veu única davant les administracions públiques i altres agents del Sistema.
Â