L’UJI realitzarà l’anàlisi, diagnòstic i prognosis del Consorci «Terres del Maestrat, ànima interior»
El Gabinet d'Estudis TurÃstics de la Universitat Jaume I de Castelló (GETUR), coordinat per la professora Rosa Mª RodrÃguez Artola, durà a terme l'estudi d'anà lisi, diagnòstic i prognosis del Consorci «Terres del Maestrat, à nima interior», marca turÃstica que naix sota el paraigua del projecte experimental del Pacte per l'Ocupació Castelló Nord, una iniciativa finançada i promoguda per Turisme Comunitat Valenciana, antiga Agència Valenciana de Turisme.
El grup de recerca de la universitat pública de Castelló ha iniciat el treball de camp que inclou diferents reunions amb els grups sectorials creats en el projecte per tenir una millor visió de la realitat de les comarques d'interior del Maestrat castellonenc. Durant aquest mes s'han reunit amb els integrants de les taules d'infraestructura i serveis, agricultura i ramaderia, esdeveniments programats, i artesania i productes agroalimentaris.
Les taules estan integrades per persones destacades en l'à mbit econòmic, empresarial, social i cultural dels deu municipis que actualment conformen aquesta marca turÃstica: Sant Mateu, Traiguera, La Salzadella, La Jana, Cervera del Maestrat, TÃrig, Xert, Canet lo Roig, Rosell i Vilar de Canes. Al setembre continuaran les reunions amb la resta de taules: allotjament, restauració-gastronomia; cultura, paisatge i associacions culturals.
Cal destacar que les taules ja realitzades han comptat amb una elevada i activa participació per part dels membres convocats de les diferents poblacions objecte d'estudi, tant en el debat de continguts i les problemà tiques que solen trobar-se en els seus treballs quotidians com en el plantejament de possibles solucions.
Les aportacions i suggeriments de les taules, junt a la informació recollida en qüestionaris i entrevistes serà recopilada per a la seua anà lisi i diagnòstic i, a continuació, es realitzarà el disseny i la formulació d'objectius i estratègies, que s'inclouran en les conclusions de l'estudi que es presentaran a la fi de 2018. En 2019, si l'estudi continua, es prepararien les propostes d'accions.
Aquests mecanismes de participació i recerca tenen per objecte l'avaluació de les polÃtiques públiques, l'anà lisi de la situació actual del turisme a les comarques del Maestrat a Castelló; la identificació de les seues potencialitats; la valoració, des del punt de vista social, econòmic i de gestió, del territori i el seu diagnòstic; i la posterior projecció de futur dels seus objectius i estratègies amb plans d'acció concrets, dins d'un marc de sostenibilitat i equilibri territorial.