L’UJI impulsa la investigació interdisciplinària per abordar el canvi climàtic a la mediterrània
La Universitat Jaume I (UJI) impulsa línies d’investigació interdisciplinàries per tal d’abordar de manera integral els diversos desafiaments que planteja el canvi climàtic en l’àmbit mediterrani. El vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis, ha assegurat avui que l’equip de govern considera «prioritari fomentar sinèrgies en la comunitat científica davant l’escalfament global amb la finalitat de generar espais comuns de diàleg i estudi, alhora que afavorir la difusió del coneixement sobre aquesta temàtica a la ciutadania i al sector empresarial».
Lancis ha fet aquestes afirmacions durant la segona trobada del Seminari Interdisciplinari d’Investigació en Canvi Climàtic de l’UJI, constituït en gener de 2018 i integrat per més de trenta investigadores i investigadors de la universitat pública de Castelló. El vicerector, de fet, ha avanzado que el Consell de Direcció treballa en «una nova estratègia d’acció per tal de promoure punts de trobada entre la comunitat investigadora amb l’objectiu de generar massa crítica en temes d’actualitat i interès social i també evitar efectes negatius de la fragmentació de la recerca».
Durant la reunió, també s’ha informat que l’empresa de gestió ambiental Fobesa, del Grupo Gimeno, ha renovat el seu patrocini de l’Observatori de Canvi Climàtic de Castelló, creat l’any passat per tal de visibilitzar i promoure la investigació en aquest àmbit pluridisciplinari, així com aprofundir en l’anàlisi dels nous escenaris climàtics de la província.
COMPROMÍS AMB LA DIVULGACIÓ
Els membres del Seminari Interdisciplinari d’Investigació en Canvi Climàtic han traçat prioritats temàtiques transversals per a centrar l’estudi de l’escalfament global a mitjà termini. A més a més, s’hi ha insistit en la rellevància de traslladar a la ciutadania els sabers i coneixements sobre canvi climàtic generats a la universitat amb la finalitat de crear opinió pública i cultura científica en aquesta matèria.
Per la seua banda, la tècnica coordinadora de l’Oficina de Projectes Europeus i Internacionals (OPEI) de l’UJI, Cristina Villaroya-Berges, va intervindre en la sessió del seminari d’experts en canvi climàtic per informar amb detall de les línies i plans vigents de finançament de la investigació en l’àmbit de la Unió Europea vinculats amb l’escalfament global, com també els reptes del nou programa europeu Horitzó Europa on el canvi climàtic serà una acció preferent.
El Seminari Interdisciplinari d’Investigació en Canvi Climàtic va tindre el seu origen en l’activitat de comunicació científica transmèdia impulsada per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) del Servei de Comunicació i Publicacions de l’UJI, la qual compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
El primer informe Castelló davant el canvi climàtic, presentat en juny de 2018 amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, recull les potencialitats de recerca científica de la Universitat Jaume I per a la mitigació i l’adaptació a l’escalfament global. El document s’articula a través de deu eixos principals d’actuació.