CASTELLÓN PROVINCIA | MEDI AMBIENT

L’UJI fomenta la integració del disseny de videojocs sobre canvi climàtic en Primària i Secundària

ELPERIODIC.COM - 01/12/2020

El Living Lab Planeta Debug i el Cefire Artisticoexpressiu de la Conselleria d’Educació organitzen el segon curs en línia de creació de jocs en l’univers de la sostenibilitat

El Living Lab Planeta Debug de la Universitat Jaume I (UJI), el qual disposa amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso, fomenta la integració curricular del disseny de videojocs sobre canvi climàtic en l’Educació Primària i Secundària. Aquesta iniciativa interdisciplinària ha organitzat el segon curs en línia de disseny de jocs en l’univers de la sostenibilitat amb la col·laboració del Cefire Artisticoexpressiu de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

Aquest programa de formació i innovació educativa, adaptat a l’entorn digital, es realitzarà entre el 18 de gener i el 14 de febrer i hi inclourà continguts sobre el Living Lab Planeta Debug. El curs farà una introducció al disseny de videojocs, orientat als desafiaments ambientals, oferirà coneixements sobre el motor de creació Gamesonomy alhora que aportarà metodologia per a la integració curricular transversal en la creació de videojocs sobre canvi climàtic. Les sessions seran impartides pel professor del departament de Ciències de la Comunicació i investigador principal de Planeta Debug, Emilio Sáez, el catedràtic del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics Miguel Chover -ambdós imparteixen classes al Grau de Disseny i Desenvolupament de Videojocs de l’UJI- a més a més de membres de l'equip del Cefire Artisticoexpressiu.

Aquest curs forma part de la línia de treball Planeta Debug Formació d’aquest Living Lab de l’UJI, a través de la qual «es pretén promoure la utilització dels videojocs com una potent eina per a involucrar els públics infantils i joves en matèries climàtiques, mitjançant el joc, alhora que transmetre coneixements sobre la sostenibilitat en general», argumenta Emilio Sáez. L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure la innovació educativa i que el professorat faça servir els videojocs a les aules per abordar transversalment els reptes de la crisi climàtica. El dissenyador i desenvolupador del software de Gamesonomy, Miguel Chover, argumenta que aquest motor serà molt útil al professorat perquè «és l’editor de videojocs més senzill que existeix, a més, els jocs s’editen amb html 5 i es deixen al núvol, amb la qual cosa es poden jugar des de qualsevol dispositiu: smartphone, ordinador o tableta».

El director del Cefire Artisticoexpressiu, Ximo Montañés, qui ha participat en la coordinació del curs sobre videojocs i canvi climàtic en aquesta segona edició, assenyala que aquest taller «té moltes possibilitats per a integrar d’una forma transversal aspectes tecnològics, artisticoexpressius, lingüístics, etc. La creació de videojocs pot facilitar al professorat una eina més per treballar amb l'alumnat, aspectes curriculars d’una manera atractiva. Després d'una primera experiència ben valorada pel professorat participant, continuem apostant per aquest projecte transversal que facilita l'adquisició de noves eines metodològiques per a l'aula». Montañés recorda que en les línies de treball del Cefire Artisticoexpressiu hi ha l'actualització de recursos per a abordar els diferents currículums de les etapes educatives no universitàries a més de col·laborar amb institucions acadèmiques i culturals en la recerca, innovació i millora de la qualitat educativa a les aules. Col·laborar amb Planeta Debug s'emmarca  dins dels dos objectius.

Aquesta segona edició de la formació del projecte Planeta Debug, en col·laboració amb el Cefire Artisticoexpressiu, «serà molt més interessant perquè podrem aconseguir l'objectiu plantejat de portar el desenvolupament dels videojocs contra el canvi climàtic als alumnes d'ensenyament de Primària i Secundària». El treball amb el professorat es planteja de manera que es puguen desenvolupar projectes de creació de jocs amb aquesta temàtica «tot aprofitant la gran quantitat de coneixements transversals que implica l'elaboració d'un videojoc. Si ho aconseguim serà un èxit a molts nivell per l'ús del videojoc com a eina de construcció del coneixement i per la integració de la lluita contra l’emergència climàtica en l’àmbit estructural del procés creatiu», assevera Sáez, també investigador del grup ITACA del departament de Ciències de la Comunicació de l’UJI.

SOBRE LA FUNDACIÓ DANIEL I NINA CARASSO

El Living Lab Planeta Debug. Videojocs, coneixement, serendipitat i cocreació en el puzle del canvi climàtic ha estat dissenyat per professorat de les àrees de Videojocs i Comunicació Audiovisual de l’UJI amb l'objectiu d'abordar el desafiament de l’escalfament global i la sostenibilitat mitjançant els videojocs i la gamificació. Aquesta iniciativa –engegada en setembre de 2019 gràcies al cofinançament de la Fundació Daniel i Nina Carasso mitjançant el seu programa d'Art Ciutadà- integra diverses accions científiques, artístiques i socials per a afavorir canvis socials i també crear consciència ciutadana davant els actuals reptes ambientals de magnitud local i mundial.

Creada en 2010, en honor a Daniel Carasso, fundador de Danone, i la seua esposa Nina, la Fundació Daniel i Nina Carasso desenvolupa la seua activitat a França i Espanya. El seu treball consisteix en acollir, donar suport, acompanyar i connectar a les persones que s'atreveixen a mirar i a construir el món de forma diferent en les seues dues línies de treball: l'Alimentació Sostenible i l'Art Ciutadà. La Fundació Daniel i Nina Carasso és una fundació Grant Maker (exclusivament finançadora d'iniciatives d'interès general), de patrimoni familiar, afiliada a la Fondation de France. És independent de qualsevol societat mercantil.

MÉS FOTOS