elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’UJI, cinquena universitat espanyola en producció científica d’arquitectura tècnica

L’UJI, cinquena universitat espanyola en producció científica d’arquitectura tècnica
    MÉS FOTOS
    L’UJI, cinquena universitat espanyola en producció científica d’arquitectura tècnica - (foto 2)
    L’UJI, cinquena universitat espanyola en producció científica d’arquitectura tècnica - (foto 3)

    La Universitat Jaume I (UJI) s’ha situat en el cinquè lloc en l’àmbit estatal en producció científica d’arquitectura tècnica i primera en relació amb el nombre de publicacions per investigador. Aquestes són algunes de les conclusions de l’Observatori de Producció Científica d’Arquitectura Tècnica d’Espanya de 2018, publicat per la Universitat de Granada.

    La producció científica d’un total de sis professors i investigadors del Grau en Arquitectura Tècnica ha fet possible els bons resultats de l’UJI en aquest balanç. Es tracta de Lucía Reig, del grup de recerca en Tecnologia, Qualitat i Sostenibilitat en Edificació (TECASOS), qui ha aconseguit el vuitè lloc en el rànquing espanyol d’aquesta especialitat quant a nombre de treballs publicats per autor; María José Ruá, Juan Antonio García Esparza i Àngel M. Pitarch, integrants del mateix grup; Marta Braulio, d’Enginyeria de Residus, i Joaquín Martínez, membre d’Arquitectura, Disseny i Patrimoni.

    El responsable del Grau en Arquitectura Tècnica de l’UJI i vicedirector de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE), Àngel M. Pitarch, subratlla «l’elevada productivitat del professorat de l’UJI i l’avançat posicionament en relació amb altres universitats espanyoles, segons aquest informe, ja esdevingut en referent», elaborat per la Unitat d’Avaluació de l’Activitat Científica del Vicerectorat d’Investigació i Transferència de la Universitat de Granada.

    Pitarch assegura: «Ocupem el primer lloc de les 23 universitats espanyoles amb estudis en arquitectura tècnica en relació amb el nombre de publicacions per autors; el cinquè en documents d’investigació global, els quals inclouen tesis, articles, monografies, comunicacions indexades i patents, i el 12è lloc en presentacions de tesis doctorals». Quant a docència, l’UJI sobreïx en nombre de docents específics de la titulació, en 17a posició «amb molta diferència en comparació amb les grans universitats», matisa el professor, també director de l'Aula Ceràmica.

    Aquestes xifres mostren dues situacions de gran interès per a Àngel M. Pitarch: «En primer lloc, que ja s’ha produït una consolidació de la plantilla jove que va començar a incorporar-se a l’UJI en 2005, amb un nombre important de professors, la formació dels quals és arquitectura tècnica». I en segon terme, «cal remarcar que aquest professorat ha sigut capaç de desenvolupar una activitat investigadora d’alt nivell, comparable amb la d’altres àmbits amb molta més tradició en recerca».

    TRANSFERÈNCIA DE CONEIXEMENT A L’EMPRESA

    Per la seua banda, la directora de l’ESTCE, Amèlia Simó, exposa que arquitectura tècnica és un àmbit de «gran solera a la Universitat Jaume I, ja que des de la seua implantació amb gran èxit, fa 13 anys, el seu professorat ha sobreeixit per la seua implicació i creativitat; per exemple, va ser una de les titulacions pioneres a Espanya en la implantació de la docència per projectes». «I també és destacable la gran quantitat de convenis i activitats que realitzen amb empreses de l'entorn, és a dir, potenciant la transferència de coneixement», afegeix Simó.

    El professorat de les escoles tècniques ha tingut tradicionalment una manca en el camp de la investigació, en opinió d’Amèlia Simó. Tanmateix, «a l’UJI sempre hem combinat les dues situacions: un professorat a temps parcial que ha donat una visió aplicada dels estudis, i un altre a temps complet amb una carrera investigadora brillant en el camp de l'edificació». Aquests resultats en investigació revelats pel balanç de 2018 «mostren que les nostres investigadores i investigadors  tenen un gran talent i són líders en el seu camp», conclou la directora de l’ESTCE.

    Pitarch recorda que aquest reconeixement de l’activitat investigadora també se suma a la recent concessió del premi a l’excel·lència docent concedit enguany pel Consell Social de l’UJI al professor Juan Antonio García Esparza. Aquestes dades demostren, en la seua opinió, que el Grau en Arquitectura Tècnica «es desenvolupa amb uns nivells de qualitat iguals o superiors als de la resta d’universitats espanyoles, tot i que l’UJI és una institució d’unes dimensions més reduïdes, però que aporta a l’estudiantat altres avantatges com ara un tracte més directe i una atenció més personalitzada».

    Els àmbits d’estudi desenvolupats per la comunitat investigadora d’arquitectura tècnica de l’UJI comprenen diversos camps com ara el desenvolupament de materials conglomerants sostenibles, la recerca dels centres històrics i del patrimoni cultural, l’edificació i la seua regeneració urbana, els materials ceràmics de revestiment, les metodologies i les tècniques aplicades a l’alçament gràfic per a la recerca del patrimoni arquitectònic, la seua difusió i valorització. «Tots ells, a més a més, aposten per fer servir les noves tecnologies, alhora que per promoure la sostenibilitat i l’eficiència energètica», apunta Àngel M. Pitarch.

    Pujar