L'UJI i la GCU assenyalen la igualtat de gènere com a prioritat per a construir l'estratègia de bé comú de les universitats públiques
La rectora Eva Alcón i Julie Adair de la Caledonian Glasgow University inauguren el congrés internacional «From ideas» al Menador
La Universitat Jaume I (UJI) i la Glasgow Caledonian University (GCU) assenyalen la igualtat de gènere com una de les prioritats per a construir l'estratègia de bé comú de les universitats públiques. La rectora Eva Alcón, juntament amb Julie Adair i Lindsey Carey, de la universitat escocesa, han inaugurat aquest matí al Menador espai cultural el congrés internacional «From ideas: Out of the Box for the Common Good».
La rectora Eva Alcón ha asseverat que l'UJI i, en general, les universitats públiques, tenen «l'obligació moral d'educar la joventut amb valors que generen bé públic per a cultivar una ciutadania amb esperit crític davant de populismes polítics o manipulació mediàtica en l'entorn global». De fet, «la democratització del coneixement és la millor via i la més eficient per a millorar les societats». En aquest sentit, Alcón ha subratllat amb èmfasi: «La innovació tant en la formació com en la investigació, la innovació social, la igualtat de gènere, les universitats inclusives, l'impuls digital, l'emprenedoria, la perspectiva internacional o el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides».
IMPULS A LA CREATIVITAT I LA INNOVACIÓ DIGITAL
Per part seua, Julie Adair, directora de Projectes Digitals per al Bé Comú de la GCU, ha argumentat que les universitats púbiques «són maquinàries d'impulsar la creativitat i han d'impulsar les millors idees per a generar benefici social». Adair ha destacat diverses prioritats del bé comú de la GCU com a accions per a frenar la violència masclista, garantir el benestar i la salut de la comunitat universitària, fomentar la justícia climàtica, aconseguir un campus universitari lliure de residus o facilitar l'accés a l'educació superior de comunitats desfavorides.
Lindsey Carey, codirectora de From Ideas i professora de la GCU, ha insistit que aquesta trobada, amb participació d'estudiants, professorat, món cultural i empreses, pretén promoure «la interdisciplinarietat i la creativitat per a generar habilitats globals que permeten construir el bé comú des de l'àmbit de la investigació».
La iniciativa d'investigació interdisciplinària i internacional Out of the Box, liderada per la Universitat Jaume I (UJI) i la Glasgow Caledonian University (GCU), avança, d'aquesta manera, en la construcció del bé comú adaptat a la universitat pública amb perspectiva europea i internacional. Diversos grups de totes dues universitats, així com representants d'entitats culturals, participaran avui i demà en les dinàmiques de cocreació Out of the Boxprevistes al Menador espai cultural amb la finalitat d'avançar cap a definicions, dinàmiques i propostes que servisquen per a dissenyar una estratègia de bé comú per a l'UJI.
Aquest congrés forma part de les accions finançades pel programa Encultura, creat pel Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals, i està liderat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Emilio Sáez, membre del grup d'investigació ÍTACA. En l'organització de la trobada també han col·laborat els professors Lindsey Carey, Javier Marzal, Maria Josep Picó i Esteban Galán.
INVESTIGACIÓ TRANSDISCIPLINÀRIA
Amb aquest projecte, en paraules d'Emilio Sáez, «continuem avançant en una línia d'experimentació en metodologies d'investigació transdisciplinàris, amb un fort component creatiu i comunicatiu, que es van iniciar amb el projecte Àgora Digital», una iniciativa de comunicació científica transmèdia impulsada des de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) del Servei de Comunicació i Publicacions de l'UJI. «Aquesta línia de treball està produint fruits molt interessants que es concreten en la posada en marxa d'altres accions d'investigació molt potents», agrega el professor.
El congrés internacional From ideas ha comptat amb la col·laboració d'institucions com la Glasgow Caledonian University, la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de l’UJI, el Servei d'Activitats Socioculturals (SASC) de l'UJI, la Factoria Transmèdia de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, el grup d'investigació TRAMA i l’Espai d'Art Contemporani de Castelló, entre altres. Els participants han rebut formació en metodologies d'investigació noves en les quals, a través de tècniques de comunicació i cocreació, es construeix el coneixement al servei de la societat.
La trobada inaugurada avui ha sigut el segon congrés del projecte From Ideas que codirigeixen els professors Lindsey Carey de la GCU i Esteban Galán de l'UJI. Per a Lindsey Carey, aquesta convocatòria d'investigadors a Castelló «significa una excel·lent oportunitat per a desenvolupar propostes tangibles de col·laboració entre la Universitat Jaume I de Castelló i la Glasgow Caledonian University». Per part seua, el professor Esteban Galán considera que el principal èxit de la trobada és «aconseguir la participació de la Universitat i d'entitats culturals i socials amb l'objectiu de connectar la investigació i la docència amb el bé comú».
Durant la jornada de demà divendres també intervindran Francesc Esteve, comissionat de la rectora de l'UJI per a l'impuls digital de la institució, així com el professor Emilio Sáez, qui presentarà la iniciativa Planeta Debug i la seua vocació de creació multidisciplinària per a fer front al canvi climàtic.
El pròxim mes de novembre està prevista la celebració també a Castelló de la tercera edició del congrés From Ideas amb l'objectiu de millorar l'accessibilitat audiovisual de les produccions televisives. En aquesta trobada, organitzada per l'UJI i la GCU, participaran representants d'associacions, productores i cadenes de televisió d'àmbit regional i nacional.