CASTELLÓN PROVINCIA | EDUCACIÓ

L'UJI analitza les possibilitats de la docència en línia en el marc del Pla de transformació digital

ELPERIODIC.COM - 10/05/2019 | Fotograf: Àlex Pérez

La Universitat Jaume I de Castelló ha celebrat divendres 10 de maig de 2019 al Menador espai cultural la segona sessió de treball per al disseny del Pla UJI Digital, centrada a analitzar la docència en línia (formació informal, e-learning o models mixtes de blended learning), aquells aspectes clau que poden contribuir a una bona formació en l’era digital (criteris de qualitat i eines i estructures de suport), així com els reptes de futur per continuar avançant en la transformació digital de l’UJI.

La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha assegurat que «el factor clau ja no és la dotació de mitjans i l’accés a la tecnologia, sinó tenir els coneixements i les habilitats suficients per a fer un ús efectiu d’aquesta tecnologia». Per això, ha comentat que «aqueixa necessària competència digital de la comunitat universitària, juntament amb l’aplicació de les tecnologies en la formació, la investigació i la gestió, són els temes principals que estem tractant d’abordar en el disseny d’aquest pla».

Per a Alcón, «una universitat no pot deixar d’atendre aquests reptes, obrint-se al món i donant resposta a les necessitats d’una societat complexa i canviant». La rectora ha indicat que aquesta segona sessió aborda una de les temàtiques més rellevants per a l’UJI (una tercera part dels màsters i més de la meitat dels postgraus propis i cursos d’especialització s’ofereixen en línia) perquè «les noves tecnologies ens permeten viure en una societat més interconnectada, i superar les barreres físiques d’espai i temps».

En la seua intervenció, Francesc Esteve, comissionat de la rectora per a la Coordinació del Gabinet de Rectorat i l'Impuls Digital, ha indicat que «aquesta universitat s'ha caracteritzat des dels seus inicis per l'aposta per les noves tecnologies» gràcies, en part, «a una visió estratègica de la importància de les tecnologies, així com del treball conjunt de moltes persones i serveis», però «és necessari fer un pas més i fer-ho d'una manera compartida».

El comissionat ha comentat que en el disseny del Pla UJI Digital previst per a aquest any 2019 s'han planificat una sèrie de sessions de treball sota tres eixos principals (formació digital, recerca i transferència, i processos i serveis de suport a la universitat digital). Esteve ha explicat que la detecció i anàlisi de bones pràctiques, del que es fa bé fora, juntament amb un bon treball d'anàlisi interna «és essencial per a avançar».

Tant la rectora com el comissionat han agraït als organitzadors (CENT, Comissionat de la Rectora per a l'Impuls Digital i Vicerectorat i Vicerectorat Adjunt d’Estudis i Docència) i al Consell de Direcció i vicerectorats adjunts, així com als responsables dels quatre centres universitaris i dels diferents serveis de la universitat i altres membres del professorat la participació en aquesta segona sessió perquè «sense la vostra participació, aquest projecte no tindria sentit».

Després de la inauguració, el professor Jordi Adell, director del Centre d'Educació i Noves Tecnologies de l'UJI, ha presentat algunes de les tendències internacionals en matèria de docència en línia, així com exemples de plans i eines utilitzades en universitats de referència internacional, com és el cas de l'Imperial College de Londres o la Universitat de Califòrnia.

A continuació, Mercè Gisbert, catedràtica de Tecnologia Educativa de la Universitat Rovira i Virgili, ha presentat la seua experiència com a directora d'un màster interuniversitari a distància, amb prop de 15 anys de trajectòria. Així mateix, ha exposat alguns dels criteris que en la seua opinió garanteixen la qualitat en la formació online, com són les eines informàtiques de videoconferència, i els serveis de seguiment i suport a l'estudiant.

MÉS FOTOS