L'UJI aconsegueix un projecte de la Fundació Carasso per a afrontar el canvi climàtic mitjançant els videojocs
Planeta Debug és un Living Lab que desenvoluparà diverses accions científiques, artístiques i educatives per a fomentar canvis socials i crear consciència ambiental davant l’escalfament global
Un equip interdisciplinari d'investigació de la Universitat Jaume I (UJI) ha aconseguit un projecte de la Fundació Daniel i Nina Carasso en el seu programa d'Art Ciutadà centrat en iniciatives relacionades amb la temàtica Compondre sabers per a comprendre els desafiaments contemporanis. Planeta Debug, que ha sigut seleccionat entre les 152 propostes presentades en aquesta modalitat, rebrà una ajuda de 70.000 euros per al seu desenvolupament amb un format innovador de Living Lab.
‘Planeta Debug. Videojocs, coneixement, serendípia i cocreació en el puzle del canvi climàtic’ -el qual estarà cofinançat per la universitat pública de Castelló, ha sigut dissenyat per investigadors i investigadores de les àrees de Videojocs i Comunicació Audiovisual amb l'objectiu d'abordar el desafiament de l’escalfament global i la sostenibilitat mitjançant el videojocs i la gamificació. Aquesta iniciativa posarà en marxa diverses accions científiques, artístiques i socials per a afavorir canvis socials i també crear consciència ciutadana davant els actuals reptes ambientals de magnitud local i mundial.
El professor del Departament de Ciències de la Comunicació Emilio Sáez, coordinador del projecte Planeta Debug, argumenta que el finançament d'aquesta iniciativa per part de la Fundació Carasso és una “oportunitat molt interessant per a utilitzar el videojoc com a eina cultural de gran potencial a fi d’ afavorir canvis socials i tractar el canvi climàtic mitjançant metodologies innovadores i transdisciplinars”. Sáez, investigador del grup ITACA, considera que el Living Lab Planeta Debug, dirigit a estudiantat de primària, secundària i universitari, com també al públic en general, “té la virtut de conjugar diverses prioritats de la Universitat Jaume I com ara la investigació en diverses disciplines vinculades a la crisi climàtica, la transferència de coneixement científic a la ciutadania, l'impuls digital i el bé comú”.
La Fundació Daniel i Nina Carasso ha fet pública avui la resolució de les convocatòries d'Art Ciutadà i Alimentació Sostenible, l'objectiu de les quals és “donar suport diferents iniciatives d'organitzacions que s'atreveixen a mirar i construir el món d'una manera diferent”, segons l’entitat. En total, s'han seleccionat 12 projectes d'impacte social de les 175 candidatures rebudes en les seues convocatòries de 2019.
CAP A UN MÓN MÉS SOSTENIBLE I HUMANITZAT
“Amb les Convocatòries 2019 renovem el nostre suport a propostes innovadores que pretenen impulsar una societat més justa i igualitària. Les 12 iniciatives seleccionades pel jurat i validades pel Patronat de la Fundació són un exemple de compromís per a accelerar el canvi cap a un món més sostenible i humanitzat. A més de finançar-les, volem acompanyar, connectar i donar testimoniatge d'aquests projectes de gran impacte social”, explica Isabelle Le Gal Flores, directora per a Espanya de la Fundació Daniel i Nina Carasso.
El Programa d'Alimentació Sostenible dóna suport a projectes relacionats amb Obradors compartits per a un sistema alimentari sostenible, una iniciativa complementària a tots els altres esforços desplegats per a accelerar la transició cap a una alimentació sostenible. En aquesta convocatòria es van rebre 23 projectes. El programa d'Art Ciutadà se centra en iniciatives relacionades amb la temàtica Compondre sabers per a comprendre els desafiaments contemporanis i promoure projectes de col·laboració entre artistes, investigadors i ciutadania. En aquesta convocatòria 2019 es van rebre 152 projectes.
La selecció de les iniciatives ha requerit un procés d'avaluació de diversos mesos després de la presentació de les candidatures, el qual inclou la preselecció dels projectes enviats, examinats per un grup format per membres de la Fundació i consultors externs; la instrucció i avaluació, per part d'un consultor; i la selecció final dels membres del Jurat, els quals envien les seues recomanacions al Patronat de la Fundació per a la seua validació.
HIBRIDACIÓ DE CIÈNCIES I HUMANITATS
La convocatòria de Compondre sabers per a comprendre els desafiaments contemporanis, a la qual es va presentar Planeta Debug, part de la complexitat dels reptes que afecten les societats actuals, com el canvi climàtic, la destrucció d'ecosistemes, l'escassetat de recursos que sustenten la vida en un planeta finit, la despoblació rural, la inestabilitat dels sistemes econòmics, les crisis multifacètiques, etc., les quals requereixen d'una producció transdisciplinar de coneixement i d'una ciutadania activa que participe en la recepció, generació i ús crític d'aquests sabers. “Des de la Fundació volíem propiciar amb aquesta convocatòria contextos de trobada, col·laboració i hibridació entre les ciències i les humanitats, les arts i la societat per a comprendre les interconnexions entre les diferents problemàtiques”, sosté Carlos Almela, responsable del programa d'Art Ciutadà a Espanya.
Els projectes triats en eta modalitat han sigut: Planeta Debug de l'UJI; Esborranys del futur. Històries i fabulacions sobre mons possibles (Àlaba); Care/Full (Barcelona); Institut Mutant de Narratives Ambientals (Madrid) i Municipis sostenibles: dia a dia enfront del canvi climàtic, iniciativa conjunta de Vejer i Conil de la Frontera (Cadis).
El jurat d'aquesta convocatòria ha estat compost per Tere Badía, secretària general de Culture Action Europe; Chus Martínez, directora de l'Institut d'Art de l'Acadèmia d'Arts i Disseny FHNW de Basilea; Pau Alsina, doctor en Filosofia i director de la revista d'art, ciència i tecnologia Artnodes, impulsada per la Universitat Oberta de Catalunya; Jesús Carrillo, historiador d'art, professor titular d'Història de l'Art Contemporani en la Universitat Autònoma de Madrid; Josep Perelló, professor agregat del departament de Física de Matèria Condensada de la Universitat de Barcelona i creador de OpenSystemsUB, i Mónica Bello, comissària i historiadora de l'art i directora de Arts at CERN.
OBRADORS COMPARTITS PER Al SISTEMA ALIMENTARI
En el marc d'Obradors compartits per a un sistema alimentari sostenible’ de la Fundació Carasso s'han seleccionat set projectes: “Aquesta convocatòria persegueix el suport i acompanyament en la posada en marxa i consolidació d'aquests obradors compartits, com a espais de producció i de governança col·lectiva, on diversos productors realitzen les seues elaboracions per a comercialitzar-les sota registre. Així s'impulsa a petita escala l'alimentació agroecològica i local”, assegura Eva Torremocha, responsable del programa d'Alimentació Sostenible a Espanya.
Les iniciatives seleccionades són: Belardi, Centre col·lectiu de transformació càrnia d'Orduña (Biscaia); Centre agroalimentari d'usos múltiples compartits de Aguraín (Àlaba); Obrador compartit en Carcaboso (Càceres); Obrador compartit per a un sistema alimentari sostenible (Valladolid); Obrador de la Vall (València); Obrador ecològic de la Subbética de Cabra (Còrdova) i S’Obrador de Binissalem (Mallorca).
El jurat d'aquesta convocatòria ha estat format per Dionisio Ortiz, professor titular en el departament d'Economia i Ciències Socials de la Universitat Politècnica de València; Gloria Guzmán, directora i professora del Màster Agricultura i Ramaderia Ecològiques (UPO-UNIA) i professora del Màster d'Agroecologia (UNIA-UPO-UCO); Jorge Cavero, director de CERAI; Esther Ávila, funcionària de la Junta d'Andalusia, responsable del programa de Producció Ecològica de la província de Cadis; Enric Navarro, empresari, productor i comercialitzador de Terra i Xufa, i Mirene Begiristain, professora i investigadora laboral permanent en la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat del País Basc.
SOBRE LA FUNDACIÓ DANIEL I NINA CARASSO
Creada en 2010, en honor a Daniel Carasso, fundador de Danone, i la seua esposa Nina, la Fundació Daniel i Nina Carasso desenvolupa la seua activitat a França i Espanya. El seu treball consisteix en acollir, donar suport, acompanyar i connectar a les persones que s'atreveixen a mirar i a construir el món de forma diferent en les seues dues línies de treball: l'Alimentació Sostenible i l'Art Ciutadà. La Fundació Daniel i Nina Carasso és una fundació Grant Maker (exclusivament finançadora d'iniciatives d'interés general), de patrimoni familiar, afiliada a la Fondation de France. És independent de qualsevol societat mercantil.