CASTELLÓN PROVINCIA | ECONOMIA I NEGOCI

Les llotges de Castelló venen més de la tercera part de tot el peix de la Comunitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 12/06/2021

Es van capturar més de 7.500 tones a Benicarló, Borriana, Peníscola, Vinaròs i la capital en 2020

Les llotges de la província de Castelló van capturar prop de 7.632 tones de peix fresc i marisc local comercialitzat en 2020. Aquestes dades suposen el 35,8% del peix i marisc total en la Comunitat Valenciana, en un context en el qual la tendència autonòmica és que les vendes hagen augmentat un 2,5% al llarg de l'últim any malgrat la difícil situació sanitària i econòmica que s'està vivint a nivell global a conseqüència de la Covid-19.

El Mercat Central de Castelló ha sigut el lloc triat per la Comissió Interfederativa de les Confraries de Pescadors (COINCOPESCA) per a celebrar, aquest dissabte, un acte en el qual ha tractat de conscienciar als i les castellonenques sobre la importància de consumir producte local, capturat en les llotges de Benicarló, Borriana, Castelló, Peníscola i Vinaròs, que són cinc de les prop de 20 confraries de la Comunitat Valenciana. Totes elles treballen sota la marca de garantia ‘Peix de Llotja’ gestionada per Coincopesca, una proposta que va nàixer en 2017 de la mà de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, juntament amb les federacions provincials de confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana.

En l'acte celebrat en el cor del comerç local de la capital de la Plana, el Director General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana, Antonio Quintana, ha manifestat que el peix de llotja “s'ha de valorar per la societat, ja que és producte ‘quilòmetre zero’, de les nostres costes i que dóna ocupació a la nostra gent. És alguna cosa molt nostre, molt mediterrani, significa molt per a la restauració i per al turisme”. Per part seua, i en nom de la Confraria de Pescadors de Sant Pere del Grau de Castelló, el seu patró major, Manuel Peña, ha afirmat que “la garantia de frescor i sabor del nostre ‘Peix de Llotja’ del Mediterrani, en aquest cas de les costes de Castelló, no la trobareu en un altre peix, que en moltes ocasions ha viatjat milers de quilòmetres amb avió des de qualsevol país del món, sense un control sanitari i ambiental tan estricte com el nostre”. L'esdeveniment també va comptar amb la presència de Mª Carmen Ribera, Tinenta Alcalde del Grau de Castelló, i David Donate, Regidor d'Innovació Comercial de l'Ajuntament de Castelló, així com diversos representants de Coincopesca de la província de Castelló i de la resta de la Comunitat.

En el cas de la província de Castelló, la labor dels pescadors castellonencs va generar un total de 26,6 milions d'euros per la captura de pesca de llotja gràcies a l'esforç de 170 vaixells que fan tasques de pesca en alta mar i que, per llotges, corresponen 26 a la de Benicarló, 28 de Borriana, 45 de Castelló de la Plana, 39 de Peníscola i 32 de Vinaròs. Per espècies, les més capturades en les costes castellonenques són l'aladroc o anxova, la sardina, el roger de fang i la corbina, per aquest ordre.

El distintiu ‘Peix de Llotja’ pretén donar valor i reconeixement als treballadors del sector, que proporciona ocupació a prop de 8.000 persones, de les quals 3.000 ho fan a través d'ocupacions directes. Entre les cinc confraries de la província de Castelló es generen 707 llocs de treball. A través dels 588 vaixells de la Comunitat Valenciana, 170 a la província de Castelló, es va aconseguir desembarcar més de 22.000 tones de peix i marisc arreplegat en els més de 500 quilòmetres de costa en la Comunitat Valenciana.

Actualment, més de 8000 pescadors i pescadores de la Comunitat Valenciana es dediquen a la pesca, de manera directa o indirecta. Durant 2020, més de 350 embarcacions van arreplegar prop de desenes de milers de tones de peix fresc, i el seu avenir està en l'aire davant les restriccions que es plantegen des de Brussel·les. I és que el sector pesquer valencià es veu amenaçat per les mesures del nou Pla de Gestió Pluriennal adoptat per la Unió Europea, que planteja limitar el nombre màxim de dies de pesca per a cada modalitat de flota i també restringir l'activitat de les embarcacions d'arrossegament en els fons marins fins a 100 metres de profunditat. Per aquest motiu i també per donar suport al producte local, comprar ‘Peix de Llotja’ és més important que mai.

 

Peix de Llotja: un segell de garantia i sostenibilitat

‘Peix de Llotja’ és una marca de garantia de la Comunitat Valenciana que gestiona la Comissió Interfederativa de les Confraries de Pescadors (COINCOPESCA). El seu element diferencial és que els productes arreplegats per les confraries valencianes s'obtenen de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient. El ‘Peix de Llotja’ és un producte ecològic i de quilòmetre zero, és a dir, la distància entre la seua captura i el consum és reduïda el que suposa un descens de les emissions de COâ‚‚ pel transport. El peix i marisc de llotja és garantia de frescor i sostenibilitat, i amb el seu consum s'estableix un compromís pel sector i tots els treballadors que fan possible la seua pesca i distribució. Des de Torrevella a Vinaròs, les diferents confraries adquireixen els aliments de temporada frescos, saborosos, saludables i sostenibles, que formaran part de la cultura autòctona, així com d'una gastronomia sana i equilibrada. El ‘Peix de Llotja’ és un producte únic, sostenible i de molta qualitat extret dels ports valencians, castellonencs i alacantins. Aquest emblema diferenciador de COINCOPESCA pretén estimular el consum sostenible del peix i marisc, arreplegat en els més de 500km de costa en la Comunitat Valenciana.