CASTELLÓN PROVINCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

L'avantguarda tecnològica arriba al Centre Sènior de Vida Activa i Saludable de Castelló de la mà de la Càtedra Cuatroochenta de l'UJI

ELPERIODIC.COM - 15/04/2024

La Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar de la Universitat Jaume I compta amb un Living Lab, un laboratori on provar i desenvolupar solucions per a millorar la salut i el benestar de les persones majors, en el nou Centre Sènior de Vida Activa i Saludable de Castelló (CEA), situat al carrer Antonio Maura de la ciutat castellonenca. Aquest nou espai innovador és possible gràcies a un acord de col·laboració entre l'Ajuntament de Castelló, l'empresa gestora del centre Mediterránea Gestión i els directors de la Càtedra, Óscar Belmonte i Antonio Caballer, també investigadors del grup GIANT de l'UJI.

Es tracta d'un entorn d'innovació i experimentació públic-privat en el qual usuaris reals provaran i testaran les tecnologies desenvolupades per la Càtedra. L'objectiu és que aquest Living Lab contribuïsca al desenvolupament de diferents investigacions en tecnologia per a la millora de la salut i el benestar de les persones majors. Allí es realitzaran estudis per a crear coneixement i solucions basades en la intel·ligència artificial que donen resposta a necessitats socials de les persones majors, com són la soledat no desitjada, la deterioració cognitiva lleu, l'edatisme, la fragilitat, així com el desenvolupament de programes intergeneracionals, entre altres. La directora del Centre, Sara Rivero, destaca que «tenir un Living Lab és enriquidor» ja que permet a les persones participants «experimentar i aportar a la societat, adquirint coneixements nous i aprenentatges».

Ara com ara, s'ha començat a provar el sistema Sally, desenvolupat per la Càtedra, per a detectar de manera precoç els primers signes de fragilitat en persones majors. Una trentena d'usuaris d'entre 65 i 95 anys del centre han realitzat els exercicis físics gràcies al dispositiu amb càmera 3D que guia i monitora els seus moviments. L'avaluació s'ha completat amb un test cognitiu realitzat a través d'una tauleta. Segons destaca el professor titular en el Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de l'UJI i codirector de la Càtedra Cuatroochenta, Óscar Belmonte, «el Living Lab és un espai de cocreació on els usuaris del centre podran participar, tant expressant quins són els problemes sobre els quals els interessa que investiguem, com participant activament en tot el procés d'investigació, aportant dades, validant hipòtesis i treballant conjuntament amb l'equip de la Càtedra en el desenvolupament dels projectes».

Altres línies de cooperació

Aquesta col·laboració es va concretar fa unes setmanes en una reunió en la qual van participar Sara Rivero, directora del Centre, i Ángel López, cap del Negociat de Coordinació de Projectes Socials de l'Ajuntament de Castelló, juntament amb Óscar Belmonte, Antonio Caballer, i altres membres del grup de treball de la Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar.

En aquesta reunió també es van explorar altres possibles sinergies amb altres projectes de la Càtedra. Entre aquests es troba el projecte europeu «InterGenic» que busca desenvolupar activitats intergeneracionals perquè persones majors i joves compartisquen experiència i coneixement sobre competències digitals i pràctiques sostenibles. Un altre dels projectes en els quals treballa la Càtedra és «LivAI», liderat per l'UJI i que persegueix explorar l'impacte de la intel·ligència artificial en l'educació de persones adultes.

 

MÉS FOTOS