José Martí reivindica una Europa cosmpolita com a instrument de pau i desenvolupament enfront dels nacionalismes excloents
El president de la Diputació, José Martí, ha fet un cant a la idea d'Europa en la jornada del 9 de maig, Dia d'Europa, quan es commemora la finalització de la II Guerra Mundial ocorreguda en idèntica data de 1945. El president ha recordat que «pertànyer a Europa va ser un anhel de dècades per a diverses generacions» i «la solució als grans problemes d'Espanya» des que fa 37 anys el país s'incorporara com a membre de ple dret a la Comunitat Econòmica Europea, posteriorment reconvertida a Unió Europea.
Segons ha destacat, a partir d'aqueix moment «amb Europa ha arribat tot», 240.000 milions d'euros entre 1896 i 2020 a través dels fons estructurals, que han fet possible «una històrica transformació d'Espanya».
Escoles ambaixadores del Parlament Europeu
Són declaracions efectuades pel president de la Diputació en el transcurs de l'acte commemoratiu del Dia d'Europa celebrat en la Plaça dels Aules amb la participació de les dues escoles de la província ambaixadores del Parlament Europeu: l'IES Llombai de Borriana i el Col·legi de la Consolació de Castelló. Sis alumnes i alumnes del Llombai han interpretat l'himne d'Europa i els seus companys i companyes de la Consolació han realitzat una performance amb la bandera d'Europa.
El diputat de Relacions Internacionals, Pau Ferrando, ha explicat que els alumnes de les escoles ambaixadores «tenen l'oportunitat de conéixer i aprendre sobre les institucions de la Unió Europea, sobre els drets i valors europeus, i els desafiaments als quals s'enfronta la nostra societat».
Europa és la democràcia
Per a José Martí «Europa és la democràcia i els seus valors, la llibertat, la igualtat, la pau i els drets laborals». Però també, «el desenvolupament econòmic, el benestar social i la protecció al més feble». Ha completat aquest argument fent referència al fet que «els joves de hui no poden imaginar el que significava fa quaranta anys travessar amb cotxe la península de Sud a Nord o d'Est a Oest, en viatges interminables per unes carreteres molt precàries».
Europa és la salvació
El president ha anat més lluny en assegurar que «Europa és la salvació» i que segons la tesi del filòsof il·lustrat alemany, Immanuel Kant, «constitueix el gran instrument per a la pau», que ha de servir-nos per a «superar els nacionalismes i les pàtries excloents i construir una societat cosmopolita on tots siguem més il·lustrats i menys romàntics».
Necessitem la pau
En aquest sentit ha recordat que «necessitem la pau» i que aquesta és la raó per la qual hui la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen ha estat hui a Kíev, Ucraïna, «per a celebrar el nostre gran dia».
Érem un altre país abans d'Europa
Martí ha recordat que «abans d'Europa teníem una economia mediambientalment insostenible i un elevadíssim nivell de contaminació”.
Europa imperfecta
No obstant això, reconeix el president, «Europa és imperfecta, com succeeix amb tota obra humana», per això, la resposta que es va donar a la crisi iniciada en 2008 i que es va allargar fins a 2015 o 2016 va resultar decebedora, quan es va optar per l'austeritat i el austericidi com a únics tractaments».
Però destaca que «els éssers humans saben rectificar i aprendre dels seus errors», raó per la qual la resposta que s'està donant per a l'eixida de la crisi generada per la pandèmia i la guerra és radicalment oposada, activant ara els fons de reconstrucció Next Generation, dels quals a Espanya arribaran 140.000 milions. A les diverses convocatòries s'estan presentant la pròpia Diputació i els ajuntaments de la província.
Any Europeu de les Capacitats
El president també ha recordat que «necessitem recórrer amb èxit la doble transició ecològica i digital, amb la qual s'estan creant noves oportunitats per a les persones i l'economia de la Unió Europea». Circumstància que requereix que els treballadors i les treballadores disposen de les capacitats necessàries per a afrontar amb èxit els canvis que experimentarà el mercat laboral, perquè ningú quede arrere».
En aquest marc, la Comissió Europea ha declarat 2023 com l'any europeu de les capacitats per a reforçar la competitivitat, centrar millor les inversions, atraure el talent i col·laborar amb les empreses i amb les aspiracions de les persones.
Mestissatge
Martí ha advocat per una Europa inclusiva, citant al novel·lista alemany Günter Grass per a assenyalar que «no hauríem de tindre por a la immigració perquè totes les grans cultures han nascut del mestissatge».
Visca Europa!
La intervenció del president ha finalitzat amb una arenga a les i els alumnes i alumnes presents en la plaça, que no han dubtat a cridar “Visca Europa!”
Una semilla per Europa
Seguidament, a les 13.30 hores s'ha presentat la campanya #UnaSemillaporEuropa, destinada als centres educatius de la província i que culminarà el pròxim 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient.
Està dissenyada per a contribuir a la iniciativa de plantar 3.000 milions d'arbres en el territori de la UE d'ací a 2030, mitjançant la creació de "Boletes de vida" que plantaran els centres que es vulguen adherir.