CASTELLÓN PROVINCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

José Martí destaca la importància de rehabilitar habitatges i ampliar el parc públic per a fer front a la despoblació

ELPERIODIC.COM - 17/02/2020

El president de la Diputació de Castelló analitza amb el vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau, la necessitat de realitzar un diagnòstic de la província i impulsar línies d'ajudes per a la rehabilitació en les zones rurals

La Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana treballaran de manera coordinada per a realitzar un diagnòstic precís de la situació de l'habitatge a la província i posar en valor la necessitat d'ampliar el parc públic de cara als pròxims danys, en els quals han d'implicar-se de forma decidida els propis municipis.

Aquesta és una de les idees que han analitzat aquest matí en el Palau Provincial el president de la Diputació, José Martí, i el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, que han estudiat fórmules de col·laboració entre totes dues administracions “per a recuperar totes aqueixes cases que estan tancades als pobles i que poden ser clau, entre altres aspectes, per a combatre la despoblació”, ha assenyalat José Martí.

El president de la Diputació ha destacat que “per a nosaltres és essencial que els pobles d'interior tinguen habitatges en condicions per a mantindre als veïns i, sobretot, perquè vinguen famílies a viure”. Per aquest motiu deixa patent que “farem tot el necessari per a col·laborar, en la mesura de les nostres possibilitats, amb la Generalitat, des d'on s'anima que els municipis amplien el seu parc d'habitatge públic i a aconseguir que els propietaris rehabiliten cases, les posen en el mercat i activen lloguers en bones condicions”.

Rubén Martínez Dalmau, per part seua, ha explicat les diferents línies d'ajudes que es tramiten des de la conselleria, per al que demana a la Diputació que utilitze totes les seues eines “per a donar-les a conéixer” i que en tots els municipis els ciutadans sàpien quines opcions tenen a l'hora de rebre subvencions. Per a això, es considera important posar en marxa una finestra única que puga donar tota la informació relativa a l'habitatge.

Una de les línies d'ajuda més destacades és el Pla Renhata per a la reforma interior d'habitatges, que enguany compta amb un pressupost de 3 milions d'euros. La conselleria, segons ha avançat Martínez Dalmau, treballa ja per a aconseguir en 2021 un Pla Renhata que òbriga una línia específica per al món rural, “perquè considerem que posar en condicions els habitatges és bàsic per a fer front a la despoblació”.

La reunió, celebrada en el Palau Provincial, ha comptat també amb la presència del diputat provincial de Desenvolupament Sostenible i Acció contra la Despoblació, Santi Pérez, així com amb els secretaris autonòmics d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat, Laura Soto, i d'Habitatge i Funció Social, César Jiménez.

En la trobada s'ha analitzat també l'estudi sobre l'accessibilitat de tots els edificis públics que vol impulsar la Generalitat, així com el contacte directe amb l'Institut Valencià de Finances (IVF) per a aconseguir línies d'ajudes que permeten impulsar la promoció d'habitatges i apostar, sobretot, per la sostenibilitat.

Tant per a José Martí com per a Rubén Martínez Dalmau és clau la rehabilitació, però també, de manera paral·lela, l'ampliació del parc d'habitatge públic. Així, si en l'actualitat hi ha 13.000 habitatges en la Comunitat Valenciana, el repte per a la dècada vinent és arribar a les 35.000. “Això ens permetria tindre més opcions per a oferir lloguers socials i disposar de cases de seguretat que oferir en temes de desnonaments o de violència masclista”, ha subratllat el conseller.

Per part seua, José Martí ha incidit en què “els pobles tenen cases i entre tots hem d'aconseguir posar-les en el mercat en les millors condicions perquè la gent es quede a viure als pobles, i aqueix serà sens dubte un repte de les administracions i, per descomptat, de la Diputació”.

MÉS FOTOS