CASTELLÓN PROVINCIA | EDUCACIÓ

José Manuel Pingarrón subratlla la necessitat d'impulsar la formació permanent en la Universitat

ELPERIODIC.COM - 16/06/2022 | Fotograf: Antonio Pradas

El secretari general d'Universitats, José Manuel Pingarrón, ha subratllat «la necessitat d'impulsar la formació permanent» en aquest escenari de canvi de paradigma social per part de les universitats al mateix temps que ha explicat que «és un repte del qual és coneixedor el Govern i també la Unió Europea». En aquest punt ha destacat que ja s'estan portant accions a cap per al seu desenvolupament i «tant els ministeris relacionats amb la formació, la CEOE, la CEPYME i els sindicats formen part de la comissió encarregada de gestionar els fons de recuperació i resiliència», d'on també poden eixir ajudes per a la formació.

El responsable del Ministeri d'Universitats ha participat amb una conferència sobre «La funció social de les universitats: reptes i prioritats davant el canvi generacional» en la segona i última jornada del curs d'estiu de l'UJI «La Universitat i la formació permanent» i ha explicat que el projecte «que ja s'ha presentat en l'oficina econòmica del Govern contempla quatre punts que concerneixen a les Universitat i que es gestionaran a través de subvencions o préstecs retornables com són la continuïtat de les ajudes María Zambrano, la millora de la sostenibilitat als campus la transformació energètica, l'impuls per a la constitució de clústers d'innovació, és a dir campus d'excel·lència 4.0 i les ajudes al pla de formació de les universitats».

Sobre aquest últim punt, José Manuel Pingarrón ha assegurat que «és necessari tenir un marc de referència, una base de dades en la qual conste quines són les necessitats formatives a nivell de la Universitat per a desenvolupar els projectes de formació permanent». Sobre aquest tema, el responsable ministerial considera essencial «prendre com a referència les aliances de les universitats europees» a l'hora de dissenyar la formació permanent.

No obstant això, el secretari general d'Universitats ha assenyalat que la necessitat d'impulsar la formació permanent en la Universitat «permetrà millorar l'intercanvi i la transferència de coneixement amb la societat, però no ha de rellevar la funció principal que és fer classe i mantenir els nivells d'investigació». Pingarrón ha indicat que «cal fer un camí coherent i amb cap. Formació permanent sí, però en el seu context, dins de les missions que té la Universitat».

El responsable del Ministeri ha explicat que precisament, el passat 20 de maig, des de la Unió Europea es van enviar als governs membres una sèrie de recomanacions sobre les microcredencials, que suposaran un instrument innovador que ajudarà als treballadors en la seua formació contínua i el que suggereix que són una eina i competència per a cobrir les necessitats i demandes d'ocupabilitat sense reemplaçar a la formació tradicional. En aquest sentit, es recomana integrar-les en les xarxes i sistemes de polítiques de cerca d'ocupació, segons ha explicat Pingarrón.

Els participants en la segona jornada del curs «La Universitat i la formació permanent» també han tingut l'oportunitat de conèixer algunes de les experiències internacionals sobre la formació permanent de la mà de tres experts en la matèria que han donat la seua visió sobre aquesta temàtica. La taula redona ha comptat amb la participació d'Alexandru Cartis, CIVIS Project Manager Assistant de la Universitat de Bucarest, Pascal Pachoud, de l'European University Continuing Education Network (EUCEN), i Sebastián Stride, expert en investigació i innovació en estudis superiors.

L'acte de clausura ha estat presidit per la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, qui ha destacat que «la formació permanent és un dels desafiaments que tenim com a institució en les pròximes dècades, això sí, sense oblidar la nostra funció, i que serà un instrument per a millorar l'ocupabilitat, el creixement personal i aconseguir una societat més crítica».

Sobre aquest tema, Alcón ha dit que «la Universitat no pot viure d'esquena a la societat i aquesta és una oportunitat per a treballar de manera conjunta amb empreses i institucions, tant en l'àmbit nacional com internacional». Com a conclusió, la rectora de l'UJI ha volgut remarcar la idea que va llançar en la jornada d'ahir el ministre d'Universitats, Joan Subirats, i ha qualificat a la formació permanent com «una oportunitat per a democratitzar el coneixement que cal fer possible».

La rectora ha estat acompanyada durant la clausura pel vicepresident adjunt de CRUE, Salustiano Mato, qui ha explicat durant la clausura la necessitat de la Universitat de ser útil a la societat i ha agraït al Ministeri la seua predisposició i la seua posició proactiva a escoltar les demandes de les universitats.

MÉS FOTOS