CASTELLÓN PROVINCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

El nou jaciment romà que aflora en un poble de Castelló i que no et pots perdre: així avança la seua consolidació

ELPERIODIC.COM - 13/01/2024

Va ser descobert en 2007 durant el seguiment arqueològic de la instal·lació de la línia d'evacuació elèctrica del parc eòlic

Durant els mesos d'octubre i novembre de 2023 s'ha dut a terme el “projecte de consolidació del balneum oriental de la vila romana del Prat” en la localitat castellonenca de Viver, en l'Alt Palància.

L'actuació, cofinançada per la Conselleria de Cultura i Esport i l'Ajuntament de Viver mitjançant les ajudes a la conservació del patrimoni històric valencià de l'any 2023, ha sigut dirigida per Francisco Benedito (Arquitecte Tècnic Municipal) i Manuel Molina (arqueòleg) i s'ha desenvolupat en el jaciment arqueològic del Prat, de propietat municipal i declarat Bé de Rellevància Local.

El jaciment, situat en la partida de l'Almenara, a uns 3 Km. al Nord-oest del nucli urbà, va ser descobert en 2007 durant el seguiment arqueològic de la instal·lació de la línia d'evacuació elèctrica del parc eòlic.

Després de 10 anys d'abandó està sent intervingut des de l'any 2017, quan passe a mans municipals i es van iniciar les campanyes d'excavació estivals en col·laboració amb el programa de voluntariat de l'Institut Valencià de la Joventut.

Les restes excavades pertanyen a una vila agrícola del període alt imperial, sorgida a mitjan segle I d. C. i romanent activa, amb diverses reformes, fins a mitjan segle III d. C., quan s'abandona i comença l'espoli dels seus materials constructius.

En l'actualitat, i després de l'última campanya d'excavacions que ara finalitza, la vila compta amb una superfície excavada d'uns 550 m², sobre una superfície estimada de 2´5 hectàrees, distribuïdes en dos sectors de treball identificats com “pars urbana” (habitatge dels propietaris) en els quals s'han documentat diverses estades entre les quals destaquen dos xicotets edificis termals (balneum) i un possible pati porticat.

Els treballs de consolidació realitzats s'han centrat en el balneum oriental, que es trobava completament excavat, recuperant part de la sala calenta (hipocaustum) mitjançant la (re)construcció dels arcs i pilars que suportaven el paviment (suspensura) i la cambra existent en les seues parets (concameratio), de manera que el seu funcionament siga comprensible per a tots els públics.

L'actuació també contemplava l'inici de l'excavació arqueològica en la parcel·la inferior on es va documentar un nou edifici, realitzat amb cadirat de pedra tobácea amb una longitud de 5´5 metres que, a més, compta amb una arrancada d'arc i que ve a confirmar l'extensió de la vila per la parcel·la inferior. Esta actuació ha servit perquè el consistori inicie els tràmits per a adquirir la parcel·la i incloure-la en el jaciment.

Des de l'Ajuntament ja es va organitzar una visita guiada, realitzada per l'arqueòleg director, el dia 03 de Gener a les 15 hores, amb l'objectiu de donar a conéixer els avanços realitzats al públic.

MÉS FOTOS