“In/Sostenible” arriba a més de 2.000 persones de la província de Castelló educant al voltant del consum i la producció responsables
5 municipis de la província de Castelló s’han beneficiat de l’execució del projecte, desenvolupat durant 2022, i han sensibilitzat a la seua població al voltant de l’ODS 12
L'execució i la incidència de la tercera edició del projecte del Fons Valencià per la Solidaritat, cofinançat per la Diputació de Castelló, ha estat valorada molt positivament per Álvaro Escorihuela i Patricia Puerta
Un total de 5 municipis de la província de Castelló (Atzeneta del Maestrat, Castelló de la Plana, Onda, Orpesa i Vilafranca) han acollit durant 2022 les diferents activitats basades en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 12 (ODS 12): Consum i Producció Responsables de la darrera edició del projecte “In/Sostenible”, desenvolupat pel Fons Valencià per la Solidaritat i cofinançat per la Diputació de Castelló, sent l’objectiu d’aquest territorialitzar l’ODS 12 i acostar-lo a la població per a fomentar modalitats de consum i producció sostenibles i sensibilitzar al voltant d’hàbits per a garantir un creixement sustentable.
“In/Sostenible” ha comptat amb un total de 4 activitats, a través de les quals s’han beneficiat 2.089 persones: exposició, activitats didàctiques, contacontes i jornada formativa. Pel que fa a l’exposició “Un camí cap a la sostenibilitat”, la qual apropa els 17 ODS de l’Agenda 2030 a la població, aprofundint amb l’ODS 12, s’han sensibilitzat 905 persones entre les diferents inauguracions i persones visitants.
Respecte a l’activitat didàctica “Soc conscient de quin consum faig”, dirigida a centres educatius, complementària a l’exposició i que té com a objectiu donar a conéixer els ODS, sensibilitzar sobre la situació del planeta i oferir alternatives per a realitzar una producció i consum més sostenibles, s’han sensibilitzat 897 alumnes dels municipis participants, i de fins a 11 centres educatius diferents. Per altra banda, les localitats també han acollit l’activitat lúdica, dirigida al públic familiar, “Anem a cercar un tresor” on, mitjançant un contacontes teatralitzat, s’han sensibilitzat i conscienciat a 195 persones sobre la necessitat i urgència de canviar els nostres hàbits i la forma de consum per a no acabar amb el planeta.
Així mateix, el projecte de sensibilització també ha comptat amb la jornada formativa “Agenda 2030 en l’educació: un camí cap al desenvolupament sostenible i la transformació social” a Castelló de la Plana i executada junt amb el CEFIRE, on el subdirector general de Cooperació Territorial i Innovació del Ministeri d’Educació i Formació Professional, Álvaro Saiz, va realitzar una ponència centrada en el paper de la sostenibilitat en el nou currículum. A més, es va realitzar un conversatori entre representants de la Fundació Global Nature (Torreblanca) i UN Etxea (Euskadi), entitats que treballen en l’àmbit educatiu per la implantació local dels ODS. També es va portar a terme una taula d’experiències basada en bones pràctiques en matèria de sostenibilitat desenvolupades des de les administracions municipals i centres educatius, on van participar representants d’Alfondeguilla, Orpesa i Xest, així com es va plasmar el potencial de les sinergies entre la societat civil i els centres educatius amb bones pràctiques de la Fundació Novessendes (Betxí) i l’IES Honori Garcia (La Vall d’Uixó). A la jornada van participar 46 persones de l'àmbit polític, tècnic i educatiu.
Per tal d’avaluar l'execució i la incidència del projecte, s’ha realitzat una reunió de treball entre Patricia Puerta, vicepresidenta de la Diputació de Castelló i diputada de Benestar Social; Álvaro Escorihuela, president del Fons Valencià per la Solidaritat i regidor de Solidaritat, Cooperació i Integració de l’Ajuntament de Vila-real; i Esteve Ordiñana, gerent del Fons Valencià.
Pel que fa a la valoració del projecte en la seua globalitat, Álvaro Escorihuela, ha recalcat “l’elevada incidència que el projecte ha tingut sobre la població dels municipis participants, educant a milers de castellonencs i castellonenques al voltant de qüestions d’alta envergadura en el context actual i futur com els ODS i la sostenibilitat en el consum i la producció”. A més, Escorihuela ha destacat “la força que té el municipalisme castellonenc i la descentralització a l’hora de treballar pels objectius comuns propis de l’entitat”. Per la seua banda, Patricia Puerta, ha incidit “en la importància de col·laborar entre diferents administracions i entitats per fer més eficaços i eficients el desenvolupament de diferents projectes”, concretant que “amb “In/Sostenible” es continua en el camí cap a una territorialització i vertebració del consum i producció responsables, sent aquests uns pilars base del desenvolupament sostenible”.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 141 entitats locals valencianes sòcies (132 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.