CASTELLÓN PROVINCIA | ECONOMIA I NEGOCI

Incentiu a l'exportació citrícola: PortCastelló elimina les bonificacions a les importacions de taronges per a 2025

ELPERIODIC.COM - 26/06/2024

L'Autoritat Portuària de Castelló mantindrà la bonificació del 40% per a les exportacions de cítrics

PortCastelló eliminarà la bonificació a les importacions citrícoles per a l'any vinent, tal com es va comprometre amb les organitzacions agràries el president de l'Autoritat Portuària, Rubén Ibáñez,. A més, mantindrà la bonificació del 40% per a les exportacions de cítrics.

Així ho ha informat hui Rubén Ibáñez en una trobada amb Carles Peris, secretari general de la Va unir de Llauradors i Ramaders, i José Vicente Guinot, president d'AVA-ASAJA. La proposta s'elevarà al Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària, que se celebra este divendres. “Es tracta d'incentivar l'exportació de cítrics a través del port de Castelló”, ha explicat Rubén Ibáñez. “És una clara picada d'ullet i gest a la paraula donada, i perquè continuem pensant que el port de Castelló ha de ser el port dels sectors productius de la província”.

El president de l'Autoritat Portuària ha convocat als representants de les associacions agràries en el mateix punt en el qual el sector es va manifestar esta tardor i on Rubén Ibáñez va expressar el ferm suport del port de Castelló al sector citrícola, reconeixent els desafiaments que enfronta actualment, i la preocupació per les importacions de cítrics de tercers països. “Els vaig manifestar el meu compromís amb la indústria citrícola i la meua determinació per treballar en estreta col·laboració amb els productors locals per a abordar estos desafiaments”.

Rubén Ibáñez ha posat en valor “la ferma voluntat que han tingut d'intentar millorar des del diàleg, sense cap mena d'imposició, i la mesura que aprovem ara és un èxit de tots i sobretot és un èxit per a la província de Castelló”. “Aspirem a continuar sent un port exportador de cítrics, com ho va ser en el passat”, ha dit el president del port de Castelló.

Els representants de les organitzacions agràries han valorat la mesura que s'aprova este divendres i “que posiciona al port de Castelló com el primer del sistema portuari a eliminar la bonificació a les importacions”, tal com han confirmat.

Carles Peris ha agraït a l'Autoritat Portuària que “haja executat el seu compromís d'eliminar les taxes a cítrics importats” i ha posat en valor que el port de Castelló es “alinee amb els interessos del sector agrari i els productors de cítrics de la província”. A més, ha assegurat que “el pas donat pel port de Castelló obri les portes i l'esperança a unificar els criteris de tots els ports espanyols, i es retiren les bonificacions a les importacions”.

Per part seua, José Vicente Guinot ha afirmat que “necessitàvem un primer pas perquè els agricultors visibilitzaren que el port de Castelló ens té en compte, i el que ha succeït hui és una demostració de bona voluntat”. Ha ressenyat que el port de Castelló “ja ha fet un pas important i només queda que altres ports seguisquen el mateix camí”.

Altres bonificacions de PortCastelló

A més de la supressió de la bonificació a les importacions citrícoles, l'Autoritat Portuària de Castelló ha acordat amb Ports de l'Estat les bonificacions singulars i estratègiques en el seu Pla d'Empresa, que tenen com a objectiu impulsar la competitivitat del port de Castelló i la seua adaptació a les conjuntures geopolítiques en els mercats internacionals, així com incentivar la captació, fidelització i el creixement dels trànsits i dels servicis marítims.

Entre les principals bonificacions per a 2025 destaquen les destinades al sector ceràmic i eòlic.

Així, per a incentivar el trànsit vinculat al sector ceràmic es mantindrà la bonificació del 20% a la taxa d'ocupació a les terminals de contenidors, la bonificació del 40% des de la primera escala a tots els vaixells portacontenidors, i la bonificació al 40% a l'embarcament de taulells i rajoles -el màxim permés per la llei-. A més, també es bonifica la importació de matèries primeres vinculada al sector, amb un 5%.

D'altra banda, i amb la finalitat d'incentivar trànsits i servicis marítims, es proposa la incorporació d'una nova bonificació d'un 15% des de la primera escala als vaixells que transporten pales, motors i grups electrògens. Esta bonificació està en sintonia amb l'estratègia marcada per l'Autoritat Portuària de Castelló de convertir la zona d'expansió de la dàrsena sud en un hub eòlic.

Finalment, s'aprova una bonificació del 15% des de la primera escala als vaixells que transports cereals, i un 25% de bonificació al trànsit de cereals.

MÉS FOTOS