El grup de treball de l’UJI per al desenvolupament econòmic de la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord inicia el projecte amb una reunió a Espaitec
El grup de treball que ha d’elaborar l’estudi estratègic per al desenvolupament econòmic de la Mancomunitat del Penyagolosa – Pobles del Nord ha celebrat la primera reunió de treball a la seu d’Espaitec, parc científic, tecnològic i empresarial de la Universitat Jaume I. L’objectiu del projecte és elaborar un full de ruta que determine les idees de negoci més adients a la potencialitat del territori de la mancomunitat, integrada per Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vistabella del Maestrat i Xodos.
El projecte, dirigit per Miguel Ángel Moliner, catedràtic del Departament d’Administració d’Empreses i Màrqueting de la universitat pública de Castelló, es desenvoluparà al llarg de 2020 i es reunirà amb les alcaldies, l’empresariat i la joventut de la Mancomunitat per a recollir les idees de negoci que hi ha al territori. Després es constituiran grups de treball amb especialistes sectorials que valoraran la viabilitat econòmica i social de les propostes; i finalment s’elaborarà un informe que establirà propostes d’actuació concretes, prioritzarà i quantificarà les necessitats de finançament públic i privat.
El grup de treball està integrat per dos grups de recerca de l’UJI (IMK Innovació en Marketing i Gabinet d’Estudis Turístics-GETUR), l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local-IIDL, la Càtedra AVANT Agenda Valenciana Antidespoblament i Espaitec. A banda de les quatre alcaldies també hi col·labora SECOT-Castelló (Séniors Españoles para la Cooperación Técnica).
Una de les novetats del projecte és la metodologia emprada, perquè permet connectar el coneixement científic de la Universitat Jaume I, els programes d’emprenedoria d’ESPAITEC, l’experiència en gestió de negocis dels directius sènior de SECOT i el coneixement del territori dels diferents agents locals (ajuntaments, empresaris i emprenedors potencials).
El despoblament és un problema molt important que afecta al 80% del territori de Castelló i cal passar a l’acció perquè ja hi ha un gran quantitat de diagnòstics disponibles. Les comarques de l’interior tenen recursos interessants que ofereixen oportunitats de negoci per a empreses i per a emprenedors. El projecte vol treballar en la valoració d’aquests recursos i en la transformació en llocs de treball.