CASTELLÓN PROVINCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

El grup GEOTEC de l'UJI col·labora en una iniciativa per a conèixer les oportunitats i obstacles de les dones que participen en el programa europeu Copernicus

ELPERIODIC.COM - 30/07/2020

El Grup d'Investigació en Tecnologies Geoespacials (GEOTEC) integrat en l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge de la Universitat Jaume I de Castelló participa en una iniciativa europea amb l'objectiu d'aprofundir en el paper que les dones juguen dins del programa Copernicus de la Comissió Europea. L'acció, coordinada per BreTel (Brittany Remote Sensing Group, França) compta amb la col·laboració del SPW (Public Service of Wallonia, Bèlgica) i l'equip castellonenc.

«Dones en Copernicus» (Women in Copernicus) vol donar veu i rostre a les dones que treballen en l'àmbit de Copernicus, ja siguen expertes en l'anàlisi de dades satel·litàries o usuàries dels serveis de Copernicus en diversos camps d'aplicació. La iniciativa, seleccionada a través d'una crida a expressions d'interès i finançada pel projecte H2020 CoRdiNet, té com a objectiu identificar oportunitats i obstacles en el camí d'aquestes dones, i també inspirar les xiquetes i dones capaces d'estar a l'avantguarda del programa Copernicus.

En la primera fase s'ha dissenyat una enquesta dirigida a les dones que treballen (o han treballat) amb dades o en l'àmbit de Copernicus. L'enquesta està disponible en sis idiomes comunitaris per a convidar a una major participació. En una segona fase es realitzaran entrevistes en format short video dels diferents casos que oferisquen experiències femenines rellevants, exemples de superació o models inspiradors per a altres joves o xiquetes.

L'empresa emergent de la Universitat Jaume I de Castelló UJI UBIK Geospatial Technologies ha desenvolupat el lloc web, també disponible en diversos idiomes comunitaris, al qual es pot accedir des d'https://womenincopernicus.eu, i ha dissenyat la identitat visual de la iniciativa.

COPERNICUS

El programa Copernicus de la Comissió Europea (compost per dos satèl·lits i sis missions dedicats a l'observació de la Terra) està proporcionant enormes quantitats de dades susceptibles de ser transformades en productes i serveis útils per a la societat.

Paral·lelament ja s'està desenvolupant un ecosistema complet de serveis al voltant de les dades de Copernicus, i s'espera que nombroses i creatives iniciatives empresarials s'estenguen per tot Europa.

Encara que a vegades hi romanguen ocultes, les dones són part del programa Copernicus, i estan presents en el flux de la seua producció. Les professions relacionades amb Copernicus, l'observació de la Terra i la informació geogràfica són molt variades: física, geografia, informàtica, ciències del medi ambient, geomàtica, oceanografia, etc., i en diferents àmbits com ara la investigació, la gestió o l'acadèmic, incloent-hi també professionals de la consultoria o l'emprenedoria. El caire tècnic de moltes d'aquestes professions sembla que resta interès per a la incorporació de dones.

A més del suport per part de CoRdiNet, aquesta iniciativa també té el suport de NEREUS (Network of European Regions Using Space Technologies), EURISY (European Association of Space Agencies), EARSC (European Association of Remote Sensing Companies) i BELSPO (Servei de Programació Pública Política Científica, Bèlgica). La Universitat d'Estrasburg (França) i la Universitat de Salzburg (Àustria) són socis de suport.

MÉS FOTOS