CASTELLÓN PROVINCIA | MEDI AMBIENT

El Govern aprova el megaparc energètic del Maestrat i l'autopista elèctrica de la MAT

ELPERIODIC.COM - 24/07/2024 | Fotograf: No a la MAT Castelló

El Govern ha aprovat este dimarts en el Consell de Ministres els permisos per a la construcció del megaparc energètic del Maestrat i la MAT, la línia de Molt Alta Tensió que evacuarà l'energia des d'esta zona de Terol fins a la costa castellonenca recorrent la província de nord a sud.

Des de la Coordinadora per la Ubicació Racional de les Energies Renovables afirmen que “és un dia terrible per als pobles de muntanya de Castelló i del Maestrat de Terol” ja que “el Consell de Ministres ha aprovat un projecte judicialitzat”, amb diversos recursos contenciosos i informes en contra municipals i autonòmics que demanen la seua paralització.

Per això, esperen que la justícia prenga la paraula i confien que els jutjats dicten “mesures cautelars” davant estos grans projectes. En la mateixa línia, des de la plataforma ‘No a la MAT’ recorden que, malgrat que s'ha esgotat la via administrativa amb la decisió del Govern, les associacions veïnals i consistoris han presentat denúncies per presumptes delictes ambientals i prevaricació, en un cas que actualment es troba ja en fase d'instrucció en el Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

“Esperem que siga un jutge el que faça caure els dos projectes per les múltiples irregularitats en la seua tramitació”, expliquen des de la plataforma, que el 3 d'agost organitza el festival de música ‘Tombem la MAT’ a Morella per a recaptar fons amb els quals finançar el contenciós.

Grans molins i autopistes elèctriques

“Desforestaran 2 milions d'arbres, 890 hectàrees i crearà 173 quilòmetres de línies d'alta tensió”. Així de contundents han sigut els diputats Jorge Pueyo (CHA) i la valenciana Águeda Micó (Compromís), que han comparegut després de conéixer-se esta decisió.

De fet, la qüestió s'ha aprovat únicament amb els vots de la majoria socialista i amb els ministres de Sumar en contra. “No els importa desforestar i destruir el 'geoparque del Maestrazgo'. Hui es podria haver frenat en el Consell de Ministres i això com a coalició ens tensiona bastant”, ha assegurat Pueyo.

El projecte preveu construir 125 grans molins en la zona del Maestrazgo i el Gúdar turolense,en el límit amb la província de Castelló, ocupant l'equivalent a 1.390 camps de futbol.

Sobre aquest tema, el diputat en Les Corts Vicent Granel explica que sol·licitarà a la Generalitat que interpose el recurs contenciós administratiu pertinent a este projecte i considera "intolerable l'atac que el Consell de Ministres ha realitzat a l'interior de les comarques de Castelló”.

"És un projecte amb informes desfavorables per part del govern d'Aragó i per part de la Generalitat Valenciana. Un projecte que fracturarà l'interior de les comarques de Castelló i no podem permetre-ho", defén.

Respecte a l'altre gran project en qüestió en la província de Castelló, la megaplanta de renovables Magda entre Benlloc i Les Coves de Vinromà, des del PSOE la seua portaveu Ruth Sanz indica que la instal·lació “no pot complir amb totes estes exigències” i que, per tant, “no se li atorgarà la llicència necessària per a dur a terme el seu projecte”, que pel que sembla l'empresa vol reduir per a presentar-lo redimensionat. No obstant això, les plataformes veïnals en contra del projecte no baixen els braços i recorden que això no vol dir que el projecte estiga liquidat.

Què és el Clúster del Maestrat i la MAT?

El projecte de l'empresa Forestalia, que ha venut al fons d'inversió danés Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) busca instal·lar a les comarques aragoneses del Maestrazgo i Gudar-Javalambre 125 aerogeneradors i dos macroplantes solars. Concretament, la instal·lació ocuparia les muntanyes de Tronchón, Fortanete, Villarluengo, Cantavieja, Mosqueruela, Puertomingalvo o Mirambel, estos últims quatre a la frontera amb Castelló.

L'energia generada s'hauria d'evacuar a través d'una línia de Molt Alta Tensió (MAT) que creuaria els termes de Portell, Cinctorres i Morella fins a l'estació del Faiximero. Des d'allí, una nova línia elèctrica portaria l'electricitat fins a la subestació de La Plana a Almassora, creuant la província, la qual cosa ha generat malestar en desenes de poblacions, ja que esta autopista elèctrica projecta torres de fins a 60 metres d'altura i el seu tram dels Ports transcorre dins de la Xarxa Natura 2000.

MÉS FOTOS