CASTELLÓN PROVINCIA | ECONOMIA I NEGOCI

Gabriel Quirós posa en relleu els problemes que suposa la digitalització per a establir indicadors precisos de productivitat

ELPERIODIC.COM - 28/06/2018 | Fotograf: Antonio Pradas

L'Associació Espanyola d'Economia Internacional i Finances (AEEFI) i l'Institut d'Economia Internacional de la Universitat Jaume I (IEI), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vila-real, han celebrat les XIX Jornades d'Economia Internacional i el VII Meeting on International Economics en la seu de l'UJI a Vila-real.

Gabriel Quirós, director adjunt del Fons Monetari Internacional, ha oferit la ponència plenària sobre la digitalització i la disminució de la productivitat. En la seua intervenció, ha explicat que, en efecte, «hi ha hagut un descens en el creixement de la productivitat, però no en la mesura que mostren les xifres del PIB» ja que cal tenir en compte altres factors clau. En aquest sentit, ha assenyalat que «un dels principals problemes en mesurar la productivitat té a veure amb el canvi que ha suposat l'aparició de productes digitals que no es comptabilitzen en el mercat de producció, com els serveis que utilitzem a través d'Internet, i les dificultats en els ajustos de preu amb la digitalització».

No obstant açò, Quirós ha apuntat que fins i tot tenint en compte la digitalització segueix havent-hi una problemàtica en el mesurament de la productivitat perquè hi ha altres dimensions que cal sospesar com per exemple l'envelliment de la població. Així mateix, ha explicat que «gran part d'aquests mesuraments poc precisos venen d'exagerar l'increment dels preus perquè no es va realitzar una correcta correcció dels mateixos i, com a conseqüència, ha ocorregut un efecte simètric en la inflació, especialment en economies com Japó o la zona euro, on s'ha produït una digitalització molt ràpida i un procés de deflació».

MÉS FOTOS