CASTELLÓN PROVINCIA | MEDI AMBIENT

El foto parament mostra noves imatges de fauna salvatge al Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars

ELPERIODIC.COM - 03/05/2019

Des que l'any 2015 el Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana decidira aplicar la tècnica del foto parament per a estudiar la fauna salvatge, els resultats estan sent extraordinaris.

La utilització d'aquesta tècnica fotogràfica passiva, també capaç de gravar imatges en moviment, està mostrant una completa representació de totes les espècies de fauna que utilitzen la desembocadura del riu Millars per a desplaçar-se, alimentar-se o simplement refugiar-se com són mamífers i aus. La guarderia del Consorci riu Millars ha aconseguit fotografiar al llarg dels 14 quilòmetres lineals fluvials protegits, des del pont de l'autovia CV-10 fins a ben a prop de la Mediterrània espècies de fauna protegida típiques dels ecosistemes mediterranis com són els teixons (Meles meles), les genetes (Genetta genetta), les llúdries (Lutra lutra), les fagines (Martes foina) i els gats salvatges (Felis silvestris).

Entre la fauna més comuna que també ha sigut immortalitzada per les càmeres del foto parament han aparegut porcs senglars (Sus scrofa), esquirols comuns (Sciurus vulgaris), raboses (Vulpes vulpes) i polles d'aigua (Gallinula chloropus) d'entre altres espècies. Entre els mamífers que utilitzen el tram fluvial de la desembocadura del riu Millars com a corredor verd per a desplaçar-se des de les zones de mitja muntanya fins a les comarques de la plana de Castelló destaca la presència dels cabirols (Capreolus capreolus). La Guarderia rural fa uns mesos va poder observar un cabirol en plena ruta botànica del Paisatge Protegit.

El foto parament va començar l'any 2015

El foto parament és una tècnica passiva que captura imatges fixes o en moviment de la fauna. Es tracta d'una càmera que s'instal·la en un lloc fixe i camuflat per on prèviament s'ha detectat el pas de la fauna. El seu funcionament és prou simple, la càmera incorpora un detector de moviment infraroig que activa el disparador de la càmera o la gravació en detectar la presència dels animals. Molts mamífers carnívors com les genetes, els teixons, les raboses, les llúdries i fins i tot els porcs senglars tenen hàbits nocturns per la qual cosa la seua observació i seguiment són bastant complicats.

Abans d'iniciar aquesta tècnica els guardes del Consorci riu Millars intuïen la presència d'alguns d'aquests carnívors gràcies a les empremtes i els excrements que deixaven vora la terra humida del riu. La utilització de la tècnica del foto parament ha facilitat la constatació de la seua presència al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.

Aquesta tècnica utilitzada sota la supervisió de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, s'usa des del descobriment de les primeres empremtes de llúdria al tram baix del riu Millars l'any 2015. El foto parament va aconseguir les primeres imatges d'aquest extraordinari carnívor aquàtic a la desembocadura del riu Millars.

MÉS FOTOS